Thursday, December 24, 2015

Catatan perjalanan umrah 2015- PLANNING part 1

Alhamdulilllah, syukur ke hadrat Ilahi.
Setelah sekian lama mengidam nak ke tanah suci, akhirnya impian aku tercapai juga.
*Tak tau nak start tulis dari mana sebab kenangan itu terlalu indah.*


Sebetulnya, sejak kembali ke Malaysia tahun 2008, dah berhajat nak kesana, tapi niat ditangguhkan atas sebab Masjidil Haram masa tu tengah renovation dan kalau nak bawa anak-anak yang umur 1dan 3 thn adalah tak sesuai. Tunggu punya tunggu, lahir pulak anak ke3, ke4 dan seterusnya. Jadi dah lama bertangguh sampai dana yang dah allocate untuk kesana, habis digunakan.

Dalam bulan Oct tu husband usulkan cadangan nak ke sana dengan mak dia. Apa lagi, aku ni, tergedik-gedik la survey package. Antara planning awal, nak try DIY umrah dan bawa semua anak-anak time cuti sekolah. Dengarnya macam banyak boleh jimat especially bila bawa anak kecik sebab kos untuk kanak-kanak umur 2-12 thn tak beza sangat dengan kos dewasa kalau ikut pakej.
Plan kedua, ikut pakej dan tinggal semua anak.
Plan ketiga, yappari kena bawa Nina dan ikut pakej.

Kami cuma letakkan syarat nak hotel yang dekat dengan kedua-dua masjid supaya memudahkan kami yang nak bawa senior citizen atau anak. Lain-lain tu tak kisah sangat, naik airlines apa, masuk Mekah ke Madinah dulu ke...

Survey DIY umrah,
1- join group telegram. #Umrah persendirian
2- Blog saya jadikan rujukan adalah berikut.
http://umrahsertaziarah.blogspot.my/2014/09/group-whatsapp-dan-telegram-umrah.html
https://www.ummaland.com/blog/7123/panduan-ringkas-untuk-umrah-persendirian/
http://adiharriman.com/blog/d-i-y-umrah/
http://mysweetprincesses.blogspot.my/2014/02/pengalaman-umrah-tanpa-agent-jeddah.html
http://mamafaizzhafran.blogspot.my/2015/04/semi-diy-umrah-perancangan-awal.html
http://vic-mycerita.blogspot.my/2014/05/catatan-persediaan-umrah.html
 dan lain-lain.

Seronok bila baca pengalaman umrah sendiri ni. Semua susun sendiri, boleh buat berapa hari nak duduk Madinah, berapa hari duduk Mekah. Nak hotel yang mana, bilik mana, kaabah view ke, al haram view ke. Tapi rasanya, sebabkan dah lama tak ke tanah haram, dan suami pulak kali pertama jadi kami tangguhkan dulu plan nak DIY ni. Kita ikut je la bimbingan ustaz tengok caranya dan next time boleh umrah DIY ramai-ramai dengan anak-anak.

Survey pakej umrah
Memandangkan syarat kami cuma hotel dekat masjid, aku pun start lah baca tripadvisor.
Favourite tempat aku survey hotel kalau nak kemana-mana.
Baca punya baca, review yang OK dan harga yang affordable, adalah Hilton Residence yang macam apartment style.
Terus emailed beberapa travel agency umrah tanyakan pakej menginap di Hilton.


Triways agency (agency ni penah guna masa ikut parents umrah dulu)
Greeting From Triways Travel Network,

Date: -
Package: 12 DAY 10 NIGHT
No of pax: 3
Propose flight detail : SAUDI AIRLINE

PRIVATE ARRANGEMENT:-


HOTEL
TRIPLE
MAKKAH: SAFWA ORCHID 5* (80 M)
MADINAH : AL HARAM 4* (50M)
RM 11,290

*****************************
Andalusia
> JENIS BILIK : - BER -3
> PILIHAN PAKEJ : - UMRAH BIASA AIR ASIA - HILTON TOWERS TARIKH : -
> 12-03-2016 NAMA : - Siti Sohailah Ahmad Soheimin NO TELEFON : - 011
> 32061740 E-MAIL : - sohailah.soheimin@aig.com
    RM8150
*******************************************************
AL Raudhah Travel agency
PAKEJ A


Hotel Madinah : Al Fayroz Season/Jawharat Al Asema @ setaraf (100-200M)
Hotel Makkah : Al Taj Syaza/Al Fajr Al Badee @ setaraf (380-600M) 

Bilik Ber 4 : RM 5780
Bilik Ber 3 : RM 6080
Bilik Ber 2 : RM 6380

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

PAKEJ B



Hotel Madinah : Al Fayroz Season/Jawharat Al Asema @ setaraf (100-200M)
Hotel Makkah : Le Meridien/Anjum Hotel (80-100M) FULL BOARD - ASIAN BUFFET


Bilik Ber 4 : RM 7380
Bilik Ber 3 : RM 7880
Bilik Ber 2 : RM 8580

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

PAKEJ C



Hotel Madinah : Al Fayroz Season/Jawharat Al Asema @ setaraf (100-200M)
Hotel Makkah : Zam-Zam Towers (Few Steps) BREAKFAST ONLY


Bilik Ber 4 : RM 7280
Bilik Ber 3 : RM 7680
Bilik Ber 2 : RM 8680


Tabung Haji Travel pun ada kami survey juga tapi harganya lebih mahal. 
Kemudian, husband bagi lagi satu criteria, nak bimbingan ustaz yang dikenali. Dia ada terbaca Ustaz Ghazali Ibrahim (adik arwah Ustaz Asri Rabbani) ada buat syarikat umrah.
Nama syarikat Muhibbin Holiday.

Survey juga syarikat-syarikat lain yang ada ustaz dikenali tapi macam tak kena tarikh so tinggal dua pilihan terakhir iaitu Al Raudhah dan Muhibbin Holiday.
Bila contact Muhibbin ni, response sangat cepat. Ada pulak pakej hotel di Madinah dan Mekah yang dekat dengan harga berpatutan.
Kalau tengok quotation Triways bagi, hotel di Safwa tower harga berbelas K, tapi dengan Muhibbin cuma starts from 7+++. Terus la kettei dengan Muhibbin dan tak sempat pun pegi office al raudhah.

Next ialah nak tentukan tarikh. 

1- Cuti sekolah March
2- January supaya anak-anak boleh terus ke sekolah, tak ingat mama abah
3- cuti sekolah December

Harga pakej memang agak berbeza time musim sejuk, musim panas. Kalau musim sejuk tu harga lebih tinggi tapi lagi tinggi kalau bulan Ramadhan. Time cuti sekolah pun up sikit berbanding bukan cuti sekolah.
Mula-mula dah plan nak tinggalkan Nina, nak ikut trip bulan January. Dah bincang juga dengan agen dari muhibbin. Lepas tu tanya kat Hj Syafiq ni, Kalau bawa anak kecik senang tak?
Dia ok je, dia cakap tak susah mana. Kalau nak tawaf, tukar je diapers dulu, then tawaf.
Hmmm Hmmmm Hmmmmmmmmmmm

End up terus decide nak bawa Nina. Tapi harga untuk Nina kalau bulan January, kurang RM1000 je daripada dewasa. Adesh.... Hj Syafiq yang sangat proaktif terus tawarkan join trip sebelum Nina 2 tahun, iaitu tarikh 5 Dec 2015. Kos untuk Nina cuma dalam RM2+++ katanya.

Lepas dapat green light dari husband, terus kettei nak pergi tarikh 5/12/2015.
Bayar booking fees per person RM500. Berdebar-debar juga sebab tak sampai sebulan dari tarikh berlepas. 
Atas jasabaik boss, lepas juga permohonan cuti panjang kalini.Thanks Khai!

Muhibbin travel package dikendalikan oleh Ustaz Isman Hijjaz (Ust Ghazali pun naik flight sama)
12Hari10Malam (4 malam Madinah, 6 malam Makkah)
Hotel Madinah dan Mekah (50m)
Fullboard hotel, transport, makan dan 3 kali umrah.
Ziarah di madinah dan Mekah
Oman Air (transit Muscat)
Bilik bertiga RM8150

Muhibbin Holiday ni cuma ada dalam FB. Siapa yang berminat boleh contact aku atau direct contact kat FB terus.