Monday, November 25, 2013

Kulit glowing


Ni gambar latest ku masa gi Ikea. Orang cakap kulit glowing...biasala, tengah pregnant kan.. ini
bukan gambar 360 ke edit pakai apa ek....

Mengandung kalini berat setakat 37minggu naik 7kilo. Ok la, tak de la berat sangat kan...ehhehe.
Perut je bulat memboyot di samping bengkak-bengkak air kat kaki tangan.



Ini pula 4D gambar baby. tengok bentuk hidung, mulut dan dagu, macam Aichan masa kecil-kecil.
Nama baby belum dapat ilham lagi. Kalau boleh lepas lahir tu nak terus daftar sebelum balik kampung untuk 
bercukur 7hari. Tengok gambar Aichan ni..memang tak sabar sangat nak baby lahir.

Aydan pun dah banyak bercakap sekarang ni. Kecoh sangat. Kelakar pulak bila malam-malam sebelum
tido sempat bersembang dengan dia. Kadang-kadang dia buat gaya kucing la, gaya jadi abang pujuk adik la,
siap usik-usik orang jadi hantu pun ada. Lepas baby lahir, abang Aydan kena turun pangkat, tido atas tilam kat bawah la pulak. Sekarang ni boleh la berkepit antara mama dan abah.

Aktiviti berinai

Cuti-cuti takde kerja sangat, layan je la anak-anak pompuan

Birthplan

Just nak letak birthplan untuk peringatan diri sendiri dan siapa-siapa yang rasa nak cuba tulis birthplan bagi kat doktor. Takde la request macam-macam sangat. Dr baca, terus sign.


Kalau bersalin kat government hospital pon, boleh buat birthplan. Masa checkup tu bagi kat doktor, then dia akan lekatkan kat buku pink.

Lepas tu make sure kita pun ada one original copy beserta sign doktor so that masa dekat hospital time nak bersalin, boleh bawa dan tunjuk dekat bidan dan dr bertugas masa tu.
Kita cuba usaha nak dapatkan the birth that we wanted... kalau sehabis daya dah cuba, lepas tu tak dapat juga... memang ditakdirkan Allah untuk kita bersalin dengan cara tu. Tapi kalau tak usaha langsung dan asyik
negative thinking takut kena marah la, menyusahkan nurse la... memang susah la nak dapat apa yang diimpikan.



Birth Plan (Water birth)                          
Name : Siti Sohailah Ahmad Soheimin
Partner’s name : Muhammad
EDD : 7/12/2013
Doctor : Dr Idora Mohamed
Hospital : Pantai Hospital KL

I plan to have a quiet, relaxed and natural birth for my 5th baby. We understand that should there be any medical emergency, we will give our full cooperation. We wish to have full and clear explanation of the procedures.
Before labour begin
·         As long as the baby and I are healthy, I would like to have no time restrictions on the length of my pregnancy.
·         I trust that my practitioner will seek out my opinion concerning all of the issue directly affecting my birth before deviating from my plan
Environment
·         I prefer to give birth in the birthing pool/tub
·         If possible I would like to play music/quran readings and dimmed light
·         If no medical issue, would restrict any males doctors, male nurse, male attendants in the room
Pain relief
·         Please only offer pain medications if I ask for them
·         If I choose to use drug, my preference is gas
·         Ideally, I want to be able to walk around and move as I wish while in labour
Monitoring
·         I prefer baby to be monitored intermittently to allow as much mobility as possible
The Delivery
·         As long as the baby and I are healthy, I prefer no time limits on pushing
·         I would like to try different position for labour such as squatting, hands and knees and whatever feels right at that time
·         I would like to touch my baby’s head as it crowns
·         It is important to me that I push when I feel like pushing
After Baby is born
·         As long as my baby is healthy, I would like my baby to be placed immediately on me
·         Please wait for the umbilical cord to stop pulsating before it is clamped
·         Please allow my partner to cut the cord
·         No bulb suction for baby unless there is medical complication
We thank you in advance for your support and kind attention to our choices.



Looking forward to a beautiful birth.               



---------------------------------------                                                 --------------------------------------
(Siti Sohailah  Ahmad Soheimin)                                            ( Dr Idora Mohamed )

Date :                                                                                             Date :

Waterbirth at Pantai Hospital KL

Assalamualaikum.

Rasanya lama betul blog ni tak di update. Tahap kemalasan melampau sejak masuk 2nd, 3rd trimester ni.

OKla, memandangkan tak lama lagi dah nak berakhir sesi mengandung ni, so nak la share plan apa yang telah dibuat untuk menyambut kelahiran baby ke 5 ni.

Setelah kesepakatan diperoleh, (asalnya teringin nak waterbirth DIY je.....tapi husband tak berapa nak approve) so kami pilih nak cuba waterbirth kat Pantai Hospital KL. Walaupun sebenarnya sangat selesa
bersalin dengan OB sebelum ni iaitu Dr Seri dan Prince Court Medical Centre.
Kebetulan juga Dr Seri dah planned nak bercuti start 15/12 so kalau overdue, sah sah la kena induce kalau
nak juga Dr Seri.... so kita pilih Dr Idora kat Pantai Hospital KL untuk waterbirth.


Inilah rupanya birthtub yang baru set kat Pantai Hospital. Kalau tengok yang Dr Halina wife Dr Syed Muzaffar punya birth story link ni, lain sikit. Ini yang birthpool kena isi angin. Nampak macam yang isi angin lagi selesa sebab senang nak bersandar lembut kat pool tu. Birth pool/tub kena dalam, supaya baby akan tenggelam sepenuhnya semasa dilahirkan. Kalau tak tenggelam betul-betul, baby akan cuba bernafas dengan mulut dan akan lemas.

Nampak best.. Dr Idora Mohamed pon best. Sangat cool, lemah-lembut dan sweet. Bila tanya pendapat pasal overdue, dia cakap, as long as baby and mummy is healthy, we'll see. Pernah terbaca kat FB, ada mummy dengan Dr Idora ni overdue 4 minggu.

Selalu bila cakap pasal water birth, mesti rasa nak tau harga berapa kan. Ikut Dr Idora, up Rm1000 daripada normal birth kat Pantai. Estimated around RM6000-RM7000. Bila tanya mummy yang pernah water birth, yang paling murah kena RM4500. Itu sebab dia sempat guna labour room sekejap sangat, masuk pukul 8pm, 830pm dah keluar baby. Esoknya dah discharge. Kebanyakkan yang ditanya charged dalam RM6500.

Ada yang persoalkan, tak bahaya ke waterbirth? Insya allah tak...ramai dah yang cuba. Diantara kebaikannya ialah, natural pain relief, mengurangkan koyakan, baby tak terkejut sebab masa keluar tu dia masih dalam air dan bila diangkat barulah dia start bernafas dengan hidung dan paru-paru.

Minggu ni dah 39minggu, next week dah start cuti.......