Sunday, May 26, 2013

Salam cium tangan


Hobu baru Aydan, bila cakap salam, amin...terus capai tangan orang dan kiss tangan.
Bukan cium just main letak kat hidung ke dahi tau tapi chanto cium dengan mulut muncung dia.

Hahahha...
Gambar kat atas tu dia tengah sorry Sara sebab dia dah smash Sara.

Semalam, Intan datang pun dia cium tangan tapi Intan baru lepas makan nasi ada sambal belacan.
Terus Aydan muka blank cium tangan belacan Acu...yekkk

Friday, May 24, 2013

Sambal Belacan

Terliuq pulak tengok gambar sambal belacan kat blog http://cheffaizalbiografi.blogspot.com

So, malam ni kita makan nasi putih lauk sambal belacan & ikan kering ok tak?
Almaklumla kan, ibu mengandung sorang ni  bila malam je mulala loya nya datang.
Pastu selera pulak berubah-ubah.

Resepi sambal belacan
Bahan-bahan
-cili padi segenggam
-cili merah (besar) 2 batang
-tomato sebiji
-bawang besar setengah
-belacan seulas jari ibu(tak tau nk describe..ehhee)
-gula dan garam secukup rasa
-asam (limau nipis/kasturi/cuka/perahan asam jawa)

Cara-cara
-cinggg kan bawang besar yang dah dipotong dadu(potong la ikut suka asalkan senang nk tumbuk/blend)
dalam 2 minit sampai layu
-bakar sikit belacan supaya lebih sedap(x rajin x yah bakar. lagipun nanti bau harum satu rumah)
-blend semua benda diatas
-boleh dicicah dengan ulam atau makan je dengan nasi

Sambal belacan ni kalau kat rumah parents aku memang sentiasa ada. Takde yang fresh, dalam peti ais
stok simpanan pon pasti ada.
Dulu-dulu masa bapak sihat, dia la tukang tumbuk sambal, buat air asam, kerabu yg pakai belacan ke.
Pendek kata, apa-apa yang ada belacan kena dia yang buat baru terangkatttt...

********************************************
Ubah topik sikit
Lauk semalam sup bakso, ikan tenggiri masam dan udang goreng.
Harini teringin nak makan kuewteow sup vietnam. Mujur dekat sini ada kedai Thai.
Kedai Thai ni ada beef noodles yang rupanya lebih kurang macam yang Vietnam punya...layannnn
Atas ni pho yang Vietnam punya.
Ni pulak yang makan kat Qthai Cyberjaya tadi.

Thursday, May 23, 2013

Bedak Arab Super Summer Cake Kokuryu


Ha...sape pernah try bedak ni?

Ini bedak Arab. Aku pun baru first time try ni tapi bedak ni memang senang nak sapu la.
Rasa ringan sangat.
Kelebihan bedak ni, bila dia dah kering...tk de kesan kotoran kena kat tudung. Takde la lagi tudung
warna ceklat ceklat kan.
Bedak ni juga ada tanda halal.
Di samping itu, bedak ni senang nak diratakan. Basahkan sponge dengan air dan sapu je.
Mula-mula akan rasa agak basah tapi lepas dia kering dan kita dah berpeluh, elok je
dia meresap.

kulitku tidakla segebu itu..tapi berjaya ditutupi oleh bedak ni.
Aku tak plan nak jual sangat pun. Cuma bila order banyak dapat harga murah. Skang ni aku ambik 3 warna je.
1. Orange blush-->sesuai untuk kulit kuning langsat untuk natural look. Gambar
aku kat atas tu pakai orange blush.
2. Russet -->untuk kulit orang Malaysia. Kalau pakai warna ni akan berikan warna putih pink-pink gitu.
3. Cherry pink-->Ini untuk yang kulit putih untuk jadikan kulit lebih gebuuuu...

Harga satu ialah RM38 (pos bayar asing)
kalau nak datang ambik kat Cyberjaya, boleh je.
5-8 Jun, aku balik Baling. Sapa nk jumpa kat Baling pun boleh.



Tuesday, May 21, 2013

Bali trip -day 1

Perancangan ke Bali kali ni tak dibuat lama. Walaupun ada rintangan dan halangan sebelum ke Bali ni, dapat juga kami tempuhi dan dapat juga menjejakkan kaki ke sini buat kali kedua.
First time ke Bali masa aku sekolah rendah. Teringat aku dan Intan asyik berlari-lari dari anjing yang banyak berkeliaran.

16/5/2013(Khamis)

Aku balik kerja jam 4pm, terus balik rumah..kemas barang. Harini Mado dah cuti jadi dia tunggu je dirumah. Lepas siap kemas, dalam pukul 530, gerak ambil Aydan kat rumah Amy. Harini Amy pinjam Aydan....sebab dia cuti. Persinggahan seterusnya adalah sekolah Aidil...lambat la pulak Aidil keluar. Nasib baik esok sekolah Aidil cuti sempena Hari Guru. Kurangla rekod ponteng Aidil.

Dapat tangkap Aidil, kena pickup 2 girls tu pulak. No issue derang sebab dah pakai baju siap-siap.
Masa agak terhad sebab flight pukul 7.40. Dah la anak-anak kelaparan. Laju-laju tapau makanan kat Marrybrown.(Selalu kalau naik AA mesti singgah makan/tapau MB)

Berlari-lari kitorang sebab takut terlepas flight. Dengan Sara nak ke toilet la. Paksa dia tahankan diri....
Bila dah masuk ke balai berlepas, tengok gate tkde orang. Eh...kitorang terlepas ke??/waaaaa
Rupa-rupanya flight delay. Langsung tk dengar announcement. Bising macam kat pasar, suara akak announcement tu tenggelam....adei la.
Flight delay 1jam..............dinner dulu yer!

Dekat-dekat pukul 9mlm baru berlepas..

Dalam flight dah prebooked ini
Dalam gambar nampak yummyy je....in real
......................................agak melepet.

Finally, we arrived in Ngurah Rai airport, Bali.

Ni gambar hiasan. Kami sampai malam... turun tangga AA, naik bas untuk ke pintu masuk yang macam pintu gerbang.

Alhamdulillah, anak-anak masih cergas...(terlalu cergas pon ada) walaupun dah tengah malam. Nasib baik officer kat immigration ni baik. Queu sangatlah panjang tapi dia bukak kaunter khas untuk kami anak beranak.. yeyeyyee...tk perlu beratur panjang.

Untuk trip bali kalini, kami dah booking Pak Isme. Pak Isme ni ramai yang recommend. So, kami percaya kat dia saja la untuk arrange ground tour. Sehari fullday tour termasuk supir, minyak dan parkir IDR350,000 dan untuk pickup airport one way IDR50,000. InsyaAllah, sebab dia muslim jadi makanan pun ditanggung halal.

Tapi, Pak Isme takde kat Bali sekarang ni so di kirimkan Pak Ade untuk entertain kami kalini. Pak Ade pon ok orangnya. Sentiasa awal 10min dari masa yang dijanjikan.

Malam ni dan malam esok kami akan stay kat IBIS Kuta Bali Circle.


Bilik duplex (2 katil kings) dengan harga RM168++ dapat kat Agoda. Sesuai la untuk kami 6 beranak ni.
Bilik masih baru, tempat pun strategic, belakang ada mall Galleria(movie, kedai, cafe). memang boleh
nampak mall dia kalau tengok ikut tingkap..rasa nak terjun p saja tapi dah tengah malam, apa ada kan??hihih.

Anak bertiga tido kat atas, mama, abah dan Aydan kat katil bilik bawah. Towel tebal, gebuuuu dan banyak helai.

pak ade bawa kereta ni. selesa tapi tempat simpanan barang agak terhad
zzzzzzzzzzzzzz.....makpak sudah penat tapi anak-anak masih active. Paksa depa naik atas, tutup lampu.

channel TV ada 60...pengsan nk pilih tp endup asyik tgk channel cartoon je.

back to work

Bismillah

Lepas bercuti-cutian selama 6 hari, now back to work...yawnnnnnnnnn........................

Anak siapalah ini..comelnya.

Wednesday, May 15, 2013

Melepaskan geram

Bila kite ganbatteru buat kerja, datang awal, jaga waktu kerja.... tapi ada orang yang datang lewat selalu, rehat ikut sesedap garam dan gula, solve problems pun kurang... apa perasaan ek?

Aku memang dah lama bersabar tapi rasa macam ada limit juga la. Rasa sangat unfair. Aku bangun awal nak siapkan anak-anak, marah anak-anak kalau terlambat, minta tolong husband hantarkan anak-anak kalau dah lewat sangat....
sangat stress tau!

Aku cuba nak buat taktau tapi aku tak mampu! Dituduh jaga tepi kain orang...!!
Aku rasa nk meletopsss je

Our latest picture