Tuesday, December 21, 2010

Monday, December 20, 2010

Tadika Kindy Puncak Jalil Seri Kembangan lagi dan lagi................

Hari ni survey lagi satu tadika.. Yang ni both of us was sooo impressed. tadika ni bukan franchise. Milik persendirian. Last year we all ada gak tanya nak masukkan Aidil tapi dah penuh. SO ingat nk try our luck this year. Memang ada lagi satu tmpt kosong tapi utk masuk kena ada test.. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Nama tadika tu Harmony Montessori kt PUJ 4. Will decide later if want to enrol Aichan there. Looking at the children who stayed for daycare was so convincing plus they look happy with what they are doing.

When I walked past the kids, they greeted me. So good in communication...not afraid to speak up. Most of the kids started play house since 4 so they are well nurtured by this montessori.

Think!Think! Calculate! Calculate!

Friday, December 17, 2010

WHy some people are soooooooooo ignorance

I really couldnt understand this kind of people. Keep smiling and everyone will do everything for you.Who do you think you are!

Aku betul-betul sakit kepala sekarang ni. Tak tau nak lepaskan geram kat mana. Takde mood nak dinner, takde mood nak bersihkan diri. SO, aku harap dapat jugak la aku lepaskan geram aku kat sini.

Semalam Sara tk nyenyak tido, jadi end up aku pun kurang tido. Sampaikan Subuh pun lepas matahari dah naik... Hahaha..tapi ada gak orang yang matahari terik bersinar pun belum bangun!

Takde mood nak tulis!

Thursday, December 16, 2010

Al Jabbar, Dr Jism

Oh yer..aku bukan memasarkan barangan ni yer. jangan salah sangka...

Cuma, aku baru tau makna Jism tu apa.......dalam english la. Taktau kalau dalam bahasa lain maksudnya lain.
(Tak silap aku citer Bollywood pun ada file tajuk Jism).

Wikipedia search for jism
Eowwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, December 15, 2010

Zakat.....

Setiap tahun aku dan somi byr zakat lepas dapat dividend ASB.. senang nak kira....

Sudahkah anda membayar zakat simpanan, zakat harta, zakat emas,perak........................???

Anda sume byr zakat kat pejabat zakat ka?? Last year dan sebelum2 ni aku byr kat amil yang kutip zakat je sebab amil ni insyallah percaya dia salurkan kepada orang-orang yang betul2 memerlukan kat kampung. Baguih gak bagi kat orang kampung dekat-dekat kan. Tapi tak tahun lepas kami tak minta resit utk claim income tax. Tak pasti la buleh dapat resit ka dak, tapi kalo amil yang dilantik..ada kot resit nooo.

Cerita pasal tadika di Puncak Jalil pulak

Hari tu aku survey are Pinggiran Putra, Equine dan sedikit2 kat Kota Perdana in Seri Kembangan.

Harini cerita aku survey area Puncak Jalil pulak. Memandangkan harini aku ambik AL, pagi-pagi tu aku dah hantar Sara dan Aidil pergi Taska Arini ( I likeeee this taska very much as it is very very clean-My standard aaa). Taska Arini ni dekat je dengan rumah aku so itu antara sebab aku suka hantar situ dan Pengurus dia juga carer kat situ walaupun ada lagi satu taska dia bukak kat PUJ4, Puncak Jalil. Oh yer, Aichan tak dihantar ke taska sebab dia ngamuk-ngamuk nak duduk dengan abah. Jadi tinggal je la ngan abah yang kena tido sebab semalam dia kerja malam. Lagipun tiada bantahan dari abang dan baby.....ok la kan. Pergi la aku bershopping kat ........pasar borong je. Plan asal nak gi KLCC kununnnnnn tapi sebab teringat Tadika Aidil belum決めた lagi...terpksa aku change plan ke Pasar Borong utk beli keperluan rumah. Balik tu aku plan nak singgah mana-mana tadika lagi.

So, balik tu aku p Kota Perdana. Ada nampak satu rumah semi-D buat English medium kindy. Tanya2..ok la. Not bad. Katanya depa ikut scope Pra-Sekolah dan selalu di inform atas apa-apa pertukaran dalam syllibus(teacher yg explain tu tk reti sebut syllibus..ihih) (aku tak reti eja syllibus)sekolah rendah. Tadika ni juga teacher2 nye ada degree/diploma. Oh..menarik2. Lepas tu tadika ni di bwh kementerian dan kementerian akan bg subsidi RM450 per year utk seorang anak yang akan dibagi by end of the year. Itu pun menarik gak.....nursery pun not bad la.. bersih sebab ada maid sorang tolong masak dan kemaskan rumah. Buka as early as 630am dan ada teacher duduk situ. Okeyyy....bagus2. Tapi sayangnya, cikgu 6tahun dia akan bercuti bersalin bulan Januari ni...uhhhh dan akan ada cikgu ganti. KUrengg syok sikit la. Tkpa2..boleh dipertimbangkan lagi.Harga 8am-12pm RM190 + Iqra RM30 smp 1pm.

Ish...kat pasar borong, aku memborong la jugak..udang, ketam, ikan tenggiri, ikan nyoknyok, kerang....tapi aku duk singgah setiap tadika...harap2 tak busyuk yer..

Lepas tu aku sempat p singgah lagi satu tadika... Yang ni pengetua dia Indian memlady. Dah pengalaman 8 tahun kat tadika ni. Murid-murid dia every year dalam 60-70 orang. Ramai jugak tu...tapi 5 dan 6 tahun memang ada 2 kelas la. 6 tahun tu dia bahagikan kepada dua kelas..satu kelas yang budak2 dah boleh baca (carry dari 5yrs kat tadika tu) dan satu lg utk budak2 yang agak lemah dalam subject. Uish..kecik2 dah bahagi-bahagi kelas nooooo. Ada pro dan contra la. At least boleh baiki anak-anak yang lemah kalau hantar situ. Activities dia menarik jugak. Ada taekwondo class.. oh yer, kelas agama pun ada dan ada 2 cikgu melayu. Tapi ntah kenapa....aku sedeh lak kalau aidil masuk kelas tk pandai pemulihan tu...Hahah,,hampeh! Biasala mak mak kan. tak nak la anak dia rasa tersisih. Ceh..padahal, aku yang takut bukan anak pun. Cuma tu la...kalau boleh aku nak la masuk skolah yang ada islamic-islamic sikit..hehhe. Harga sini RM180 je tapi yuran masuk mahal gak...RM1300 kot. Boleh bayar ansuran 4-6 kali. Oh yer, transport pun mahal. Dekat giler tapi kena byr RM50. Ceit... sekolah ni best sebab activity2 yg ada setiap bulan. Ada dental checkup, ada Ronald Mcdonald datang...

Second last tadika aku p ni...lepas sembang-sembang dengan Arini pengurus taska ni. Anak-anak dah confirm hantar kat tadika no 2 aku p tadi. Tapi dia suggest suh survey tadika kat PUJ2. Ada satu Islamic kindy... Aku pun zasssss ke sana.....

Jumpa dengan kakak Pengurus tadika ni. Program yang ditawarkan memang menarik..Islamic, english medium with Pra Tahfiz. Wallaaaaaaaaaaaaaa.. ini yang aku cari cari.. Dengar memang seronok sangat la. Pagi smp pukul 12 ada kindy, lepas tu balik taska, mandi dan tukar baju, lepas tu pergi balik kindy utk Pra Tahfiz. Harga pun affordable...akak ni ada Dip in early childhood education so dengar dia cerita pasal anak-anak memang sangatttt suka. Sembang pulak dengan Ustaz KAFA yg merupakan Penolong Kanan Guru.. pun syok jugak. Okla, berbunga-bunga aku balik cerita kat Mado... Hehehe. So rasa lega la tak payah  pening dah.  Masa aku balik tu dekat nak masuk Zohor (barulah ikan ku berjaya masuk fridge). Siap-siap dengan Aichan dan Aidil (Sara aku tinggalkan lagi kat taska) ngan Mado(my husband) skali...sebab dia nak solat kat masjid PUJ2. Yey..bolehla aku bawa Mado p tgk tadika tu lagi sekali.
          Dengan aku dan anak-anak sekali solat kat situ, terus la kami jengok taska utk tadika td. Yerla, Aidil nak kena duk situ sbl pegi tahfiz. Kena la juga check kbersihan. Sampai depan pintu pagar, macam takde orang tapi ada kasut. Aku pun bagi salam, buka pagar....Masa tu dengar suara macam halilintar memberlah bumi... Waaaaa........ suara cikgu speaking in English, tengah suruh budak-budak kemas mainan. Kuatnya sora. So aku bagi salam ,cikgu pun jemput la aku masuk. Sambil tu dia masih duk bebel kat budak-budak ni suruh kemas. Rupanya dia pengetua sekolah. Waduh...suara pengetua macam ni ka? Dia sorang je tgh jaga budak-budak tapi budak besar juga la. Ramai yang dah sekolah rendah. Yang below 6 ada dalam 4 orang je kot dan below 2 ada 2 orang. Carer tgh cuti masa tu...dia explain. Keadaan memang bersih. Tapi mainan byk sangat. Agaknya sebab tu la susah nak kemas kot. Teacher pun patutnya kena la ajak anak-anak kemas bersama. Bukan gaya-gaya Mak Tiri cekak pinggang suruh budak-budak kemas. Sembang punya sembang, rupanya dia la yang akan mengajar budak 6 tahun. abih la aidil kecut perut. Aku nampak sorang anak ni sebijik macam Aidil. Terkulat-kulat kutip mainan... pastu active macam aidil. Teruk kena bebel ngan teacher. Dia kata budak ni kurang communication skill. Umur anak ni pun sama ngan aidil....... kesian la pulak. Kadang-kadang anak ni perlukan hugs dan kasih sayang. Sedeh pula aku...pastu anak ni lari keluar...main sorang-sorang kat luar. Teacher ada panggil masuk tapi dia buat derkkkkkkkkkkkk je.(tapi sbl aku balik, aku tgk dia dah masuk balik). Masa tu dah pukul 2, teacher cakap nak pegi buat sup ayam jap sebab budak2 ni makan nasi lemak utk bfast. Pagi pun dah makan karipap jugak, jadi lunch lambat sikit la. Waduh2.. boleh anak-anak ku kebuluran kalau duk sini. Hahahks. Anak ku itu badan kecik keding je, tapi kadang2 makan kalah orang dewasa oooo..kecacingan ke(aku dah bg ubat cacing aa). So, lagi sekali.... aku tawar hati nak hantar anak kepada jagaan principal yang sora kuat dan bg makan anak-anak tak ikut jadual tak kira la pagi tu dah makan nasi beriyani ke.


hancusssssssssssssssssssssssssssssssssss!!!Masih harus teruskan pencarian.

Lastly, aku pegi satu lagi tadika yang glamer..islamic dan guna English yer. Ramai yang cadangkan franchise brand ni. Tapi, cikgu sume gi kursus pulakkkkkk.

Petang tadi aku keluar ambik angin, jumpa jiran. Anak dia dah nak naik drjh 1 thn depan tapi masih tkleh membaca. Actually, dia ingat anak dia boleh baca....result ccanntekk je kat tadika. Ni tadika islamic franchise yang cikgu dia sume gi kursus tu. Anak dia siap ranking atas2 gak dalam kelas dan dah habiskan buku siri 8(lupa lak siri mana satu). Rupanya, anak dia menghafal je. Hancur harapan mak nya. Bila tanya cikgu kelas, cikgu ckp, anak puan ni boleh membaca la. Tgk rekod dia....habis sume silibus. URGHHHH> hangin gak dia kat skolah tu. Skang ni tgh masuk tuition utk membaca je. Ada jugak case cam tu ek.... tgk report anak, homework anak sume leh buat...bagus je sume. Rupanya...baca pun tak leh lagi.

Sakit palaaa aihhhhhh
comelnye makcik ni ala2 nak tukui kepala sendiri.

Monday, December 13, 2010

A tiring day

Ntah kenapa harini aku rasa berangin je dari pagi....
          Semalam somi aku keje malam, jadi pagi ni pukul 730 la baru dia sampai rumah. Aku pulak minggu ni keje 10am-8pm. Tu yang malam-malam penat tu. Aduhhh.... Pagi tadi somi bw balik telur, sosej dan roti sebab Aidil order nak makan tu pagi ni. Aidil juga order nak air bunga... layannn. Aku lak nak masak nasi lemak. So somi aku yg ngantuk tetapi sangat baik hati telah melayan anak-anak breakfast.
       Lepas anak-anak dah makan, barulah somi ku boleh landing, dan aku pulak cont cuci baju, lipat baju yang tersangat-sangat banyak. Bila tgk lantai living room pun dah loya sebab sangatlah comot. Nak mop, mop pulak patah. Vacuum pun rosak. Time ni la rasa nak import bibik barang seminggu dua. uwaaa..penatnye tgk rumah sepah. Time ni juga la aku rasa dapur aku sangatla kotor... pikir saja sudah penat tau! Mula la aku rasa nk hangin kat sume orang. Aduh...kesian anak-anak. Derang pun kena tempias. mana taknye, aku tengah mengemas, si adik ni pegi hangkut 3 kotak air teh bunga pegi ronda satu rumah. Abih menjejeh-jejeh...sah sapa2 bg kat adik ni. Takkan la adik sampai ambik 3 kotak air bunga kat atas meja. Kalau yang letak sipi-sipi tu mungkinla kan....
     Habis lipat baju, jemur baju. masa tu aku dah sangatlah stress..........ada sapa2 leh rekemenkan part time cleaner?Nak minta tolong kemaskan rumah yg sangat bersepah dan berhabuk,...

Ahh...by the way, esok aku cuti. Plan nak tgk Harry Potter tapi...rasa cam nak bersihkan rumah jer

Thistle Port Dickson short vacation

Sempatla jugak lepas gian nak tido hotel kali ni. Dah banyak kali plan tapi asyik tk tangguh-tangguh atas banyak hal. Akhirnya sampai jugak la ke PD yang tak jauh mana....


Kali ni menginap di Thistle PD, 2nd choice after Avillion. Aku booking guna Agoda. Dapat rates yang agak best untuk Deluxe room.

Memandangkan anak-anak memang bangun awal tak kirala hari cuti ataupun malam sebelumnya tido lewat, so kami gerak ke PD agak awal. Dalam pukul 9 lebih dah gerak , berhenti beli kuih kat tengah jalan dan sambung ke PD. Sampai PD dalam pukul 11. Yey! Dapat juga check in walaupun masih awal cuma tak dapat la nak duduk bilik double bed. Cuma ada King size bed je. Boleh la kot. Bilik tu paling hujung so husband suka... ok la kan. Ada daybed yang boleh Aidil tido malam nanti dan juga kitorang minta baby cot utk letak Aichan/Sara.


tengokla budak kecik ni nak naik gak bed kitorang.. End up malam tu sah sah la bukan dia tido dalam baby cot tetapi kakaknya.







 Sara tunggu turn nak tukar baju nak masuk swimming pool
Ngantuk la pulak main pasir ni.. apa kata kita tenyeh fair n lovely mama punya supaya lebih putih.











 Breakfast time....3 beradik ni sibuk makan jer.
Layan la yer gambar kami 5 beranak ni.













Overall comment about this hotel...okkla, 4stars la. Takleh bagi 5 sebab, lantai bilik kurang bersih. Masih ada habuk2. Aku sebenarnya suka lantai berkarpet tapi hotel ni memang tkde bilik lantai carpet katanyer... Pool bersih, besar cuma my husband kureeeng berkenan dengan pool bar. Hahahah..tk sedap mata memandang katanyer. Breakfast pon so-so la. Nak kata banyak gile choice tu tkde la. Yang agak best kat sini ada dial '0' knock2 utk helpdesk. Aku request babycot..zasss, cepat je sampai. Aku request extra blanket pun zasss sampai. Cuma masa pagi tu aku tanya, mana newspaper ni..tak sampai2. Sampai kitorang check out pun tak dapat. Maybe haritu punya helpdesk kurenngg proactive kot!

Oh yer, kat PD kitorang lunch kat luar..tepi jalan je. Sedap nasi ayam kat situ. Aku pun tak tau nak habaq kat mana, tapi dari thistle tu menghala ke pekan, nanti nampak kawasan perkuburan orang Islam sebelah kanan, kedai/gerai tu betul2 oppositu kubur. Ada jual nasi campur, nasi ayam, nasi lemak , otak-otak. Sebelah malamnya, budak-budak dah kepenatan so memang tak keluar dinner kat luar. Plannya nak room service je tapi macam kurang best la pulak menu. Teringat lak nasi ayam lunch tadi, so husband pegi cari..dah habis. Order kuewteow goreng, sgtla tk sedap!.Uwekkkk...ahahha. Tapi ada satu gerai, husband beli cucur udang n popia sangatla marveles......Taktau kat mana sbb kite tak ikut!

Sunday, December 12, 2010

Concert Aidil di Krista Puncak Jalil

Ni saja nak share beberapa keping gambar yang sempat diambik masa concert aidil. Malangnya, camera aku nyer battery kong setelah ambik beberapa keping gambar itu.. adeh..tensen giler! Aku dah charge battery camera ni malam sbl tu tapi tak masuk pun.. cess cesssss.. Krista Puncak Jalil concert buat kat Kinrara Golf Club. Best sangat! Anak-anak tu pandai sangat performs dan makanan pun sodappp

 Can you spot Aidil? He was in Cowboy and Rock n Roll dance.
 4yrs old performance. the cheeky dance. Soooo adorable!
Aidil ramai penyorak, ada Chuchik and family, Tok dan Wan, Angah juga. Abah sampai lepas aidil perform.
残念でした!

A day out with Kak Ilah family (backdated)

27th Nov 2010- Family abang sampai rumah malam sebelumnya sebab abang akan ikut Intan p Miri. Oh yer, adikku dapat kerja kat Miri pulak. Lepas balik dari JP, dia duk KL tapi nampaknya macam tak berapa berjaya duk kat KL so dia pun mencuba nasib kat company oil and gas kat Miri. Lepas hantar abang dan Intan kat LCCT, balik rumah pekena nasi lemak mak Abby, kami semua pakat2 lena. Mak dan pak beransur ke rumah Kakcik kat Bukit Jelutong sebab nak jumpa abg Jadid.
       Pada awalnya plan nak p Genting, takpun p Bukit Tinggi...jalan punya jalan, sesat la pulak. SO terus p makan kat Redwok, dan terus ke Bagan Lalang. Saja2 p ambik angin.....
Aidil berlari-lari. Air tgh surut jadi banyak sangat ketam kecik2 tu sampai naik geli menengoknya.

 Chucik ni anak 3, tu Adam, no 2.
Aichan dengan ChuChik(kak ilah) yang rajin melayan.

Oh yer, toilet kat sini, punyalah hampeh. eow..basuh kaki kat luar guna air takungan dia pun kena byr 30sen. Kalau masuk toilet kena 30sen gak tp punya la kotor................pikir2 balik pun rasa nak termuntah. Toilet baru tapi tak jaga, pam rosak......

Saturday, December 11, 2010

How to choose the right kindergarten for your children

Bila baca tajuk kat atas tu, setiap tahun aku memang pening la. Tahun ni penyakit pening ni mula datang. Aduh2.. macam mana korang2 pilih tadika untuk anak-anak ek? Adakah sekali pergi terus berkenan dihati dan terus bayar enrollment fees riban riban yang boleh rabak poket???? Setakat ni aku dah survey hmm.. berapa bijik tadika ek? Aku list down kan la eh.
1. Tadika Universal, Putra Walk
2. Tadika Cahayaku Seri Nilam, Pinggiran Putra
3. Tadika Islam Mawaddah, Pinggiran Putra
4. Taska Nur Ainul, Pinggiran Putra
5. Qdees, Pinggiran Putra
6. 3Q,MRC, Pinggiran Putra
7. Tadika......lupa lak nama nya, Pinggiran Putra
8. Firzana Edu Centre
looking forward,
Lil Caliph, CIC......................

pening2.. sebenarnya aku mencari Islamic kindy using English medium. Susah betul la. Setakat ni yang taska je aku confirm puas hati kat Nur Ainul tu sebab lantai kilat-kilat bersih dan pengetua dia adalah carer dia. Pengetua dia ada dip in Early childhood education. Memang sangat-sangat friendly. Kalau boleh nak hantar ke situ la. Anak-anak yang duk situ semua pandai membaca dan dah boleh mengenal Quran. Budak 5 thn pun dah baca juz 12. Aduh..syoknya. Tetapi, masalahnya ialah Taska Nur Ainul ni tak bukak awal pagi sebab pengurus dia duk kat S.Alam dan pembantu dia yang tinggal kat situ bakal berhenti. Taska Nur Ainul ni tak ambik budak ramai-ramai....itu antara satu lagi kelebihan la.

      EH, aku dah ada cerita yang aku akan pindah ke Serdang tahun depan. Bila tu tak pasti lagi la sebab rumah tak siap sepenuhnya lagi. So, aku kenalah cari taska dan tadika yang melalui route rumah baru aku. kang aku hantar tadika dekat-dekat rumah sewa aku ni, bayar riban-riban sekali nak kena pindah pulak. Takkan la aku nak kena pusing seround kat kawasan puncak Jalil ni utk hantar anak-anak sebelum gi kerja. Nak pulak kalo kerja kena shift pagi....tak ke pengsan!

    Okla, berbalik kepada tadika2 yang aku dah survey tadik. Boleh ke aku komen satu-satu tadika dan sebut tadika tu ek??? Kang macam promote tadika tu tak bagus pulak kang. Tapi ini dari pemerhatian aku jer.... nak selamat, aku takyah sebut nama tadika la. kalau sapa2 nak tau lebih lanjut tadika mana...nanti PM aku privately yer!
1. Tadika ni nampak macam bagus, 2 kali juga la aku dah ulang pergi sini... dia islamik tadika, tengok cikgu-cikgu tadika pun macam ustazah. Bagus2... tapi masa 2nd time aku pergi, baru aku perasan, bila balik rumah, tapak kakiku..............hitam!Bukan coklat OK...HITAM! Masa 1st time aku pergi, aku pakai stoking, so memang tak perasan la. Sekolah ni ada daycare, tapi murid agak ramai, katanya sebab budak2 dari tadika dalam 25org, budak-budak transit sekolah rendah lagi. Tapi baby-tachi, akan duduk dalam bilik, ber-ekon. Hmmmm..reject sebab tapak kakiku hitam! Harga pun tak murah mana. 8.30-1pm RM210, buku kurang menarik. Pros:ada fardhu ain, dan anak2 akan boleh hafal Yaasin sbl grad tadika.

2. Tadika satu ni pulak aku masuk kejap je sbb cikgu yang jaga tu anak-anak tu tengah tengking budak2 kecik sebab main pintu. Terus aku rasa nak lari je dari situ tapi memandangkan teacher dah nampak aku. Buat-buat p tanya jer la.Pros:murah. RM 100

3.Tadika chinese, totally chinese student, teacher chinese and indian. Risau lak bab makan walaupun teacher cakap no pork...Pros: anak leh ぺらぺらcakap mandarin kotttt

4. Tadika kat shoplots. Uniform comey, buku comey, cikgu pun comey lemah lembut....tapi sebab shoplots so aku KIV dulu. harga pun dalam RM210..not bad sebab buku cantik2.Pros: english medium, cute uniform, cute books, price not so bad Cons:shoplots(no outdoors), still under renovation

5. Tadika yang satu ni pulak, 2 kali gak aku p. First time tu pengurus takde so aku jumpa pengasuh je la. tadika tu dalam proses mengecat. Bila jumpa pengurus, memang best la janji-janji pengurus. Anak akan dipastikan boleh membaca. Yang ni aku percaya gak la sb aku try google, memang ramai anak-anak dah boleh membaca p tadika ni. Harga ..agak murah and of course la bukan English medium. Yang ni anak-anak punya uniform pakai tudung. ...warna pink(tapi design agak outdated) Pengurus cakap nak tukar design baru.. Teacher yang akan ajar 6 tahun ni agak strict(kata pengurus la) sebab teacher ni pernah mengajar sekolah Cina. Dah 4 tahun teacher ni duduk kat tadika tu. Kiranya tadika ni la paling dekat dihatiku setakat ni. Tapi pengurus dia ada sebut nama-nama taska lain yang tak berdaftar dan guna khidmat orang dari seberang. Pros: banyak jugak, islamic, affordable, tekankan bacaan dalam BM, taska ada hot water, teacher berpengalaman, taska pun pengasuh lama Cons: buku kurang menarik, bukan english medium, waktu belajar 830-1130(too short)

6. Tadi aku p open day satu tadika mahal ni..heheh. Memang uniform comel sangat-sangatla. Mixed culture..ada orang melayu, chinese, indian, non-malaysian. Explanation dari teacher 6yo pon sangatlah mencukupi. Ada multimedia utk belajar...hehe.. macam mana la nanti anak-anak ni nak belajar bila masuk sek kebangsaan lepas dimanjakan dgn alat2 bantuan mengajar electronic dgn good sound system, flat screen monitor.... Pros: everything seems interesting Cons: too expensive. We can still afford but...dont think that shld spend that much on children kindy

7. Satu tadika+taska ni haritu aku p survey sorang-sorang. So , harini aku bawa madok(my somi) lalu. Dia terus komen... ish taska ke apa ni?Menakutkan ajer. Sebabnye dia tgk taska ni reno dapur dia buat dinding guna atap aluminium tu(betul ke ni ek). Ala-ala cam rumah kongsi je. Hahaha.. taska ni aku ada baca satu blog tu macam ok je katanya. Tapi dengar satu pihak lain pulak pengurus taska ni(ada 12cawangan) mmg tak jaga sangat taska-taska dia. Tsk..tsk...tsk............REJECT

8. Ni Taska Nur Ainul...atas tu aku dah citer..memang superb!

Habih dah 8 tadika/taska aku buat review.... adeh.......... Lil caliph pinggiran putra ni dah berkali-kali aku sms dan call pengurus dia. Masih tak buat open day jugak lagi.....nak buka ke taknak tahun depan ni??

Wednesday, November 24, 2010

Gambar-gambar sepanjang wiken haritu

Ini kat The Empire... anak dara aku tu bila kuar rumah, tengok aku sarung tudung, dia pun carilah tudung dia. Tapi ada pulak tudung favorite... tudung tu je la dia nak pakai. Trend sekarang blue jeans je. Seluar lain ke, skirt ke, NO!NO!. Boleh meraung pecah rumah






Ni pulak masa open day tadika Universal. Dia bg pakai uniform, ala-ala bagi feel kat anak-anak.


Ni pulak gambar masa aku masak-masak



Monday, November 22, 2010

Ours

Tak Sabaq dah nak duk sini...weekend hari tu sempat ronda2... macam tak lama lagi dah nak siap...
Tgh pikiaq nak reno macam mana...

Activity weekend 20 & 21 November

Hari Sabtu, sibuk nak mencari tadika dan taska baru anak-anak. Bukanla aku tak puas hati dengan taska sekarang cuma dalam tahun depan kami nak pindah ke Serdang. Jadi takkan la aku nak kena masuk sampai PUJ 1 untuk hantar anak-anak tadika dan taska kan?
    Route untuk aku pergi kerja ialah dari Aman heights ke Cyberjaya. So aku akan lalu Taman Universiti Indah, Bandar Putra Permai dan LEP pun tak lah jauh sangat. Kali ni aku aim nak Islamic kindy english medium. Sebelum ni Aidil tadika kat Krista. Plan memang tak continue dengan Krista sebab nak bagi Aidil pandai bab-bab agama. Time aku survey dalam internet, yang aku nampak cuma Lil Caliph je dekat area putra Permai.
   Oh yer, pagi Sabtu kami ke Empire. Sampai pukul 1030, carpark kosong je lagi. Heheh... ronda-ronda, bagi budak2 naik train Christmas Celebration tu dan cuci mata kat Toy r Us. Aidil n aichan minta nak beli sunnies sorang satu. Tapi kt Toy r Us tu ada yg girlish je so cancel beli sunnies la at the moment. Puas jalan-jalan, beli roti kat The Loaf. Mak aiii...mmg sedap! Subarashi la Japanese bakery ni. hahha...Tak rugi. lenkali kita pegi lunch ke tea time kat situ yer abah, sayang....ihihi.
    Balik dari Empire, perut berbunyik mintak nasi. Terus kami ke Red Wok, teringin nak makan Som Tam yang sedap tu... Menu kami kali ni Nasi goreng ikan bilis halus, Som Tam, Sotong Kung Poh, Chicken Marmite. Air pulak, strawberry blended, fresh orange, chinese tea, teh ais, Dragon fruits special ice blended. Banyak betul order air...kedahagaan la katakan....


      Balik dari makan-makan, kami ronda-ronda kawasan Bandar Putra Permai. Cari Kindy yang sesuai... anak-anak dah tidur so aman la sikit. Lepas tu singgah pulak Jusco sebab nampak ada sale. Dapat la aidil 2 biji kereta Mc Queen yg sale 50% dan Aichan dapat set make-up(mainan) la...

21 Nov

           Tadika Universal ada buat open day. Tadika ni dekat shoplot, belum renovated lagi. Uniform comel..hihi. nanti aku upload pics Aichan try uniform.. monthly punya harga utk half day, Aidil RM220, Aichan RM180. Kalau full day, tambah lagi sorang RM180. total for whole day RM760. Registration fees, seorang dalam RM1k..... lebih kurang macam Krista la. Kalau duduk sampai petang, ada kelas Iqra dan Fardhu Ain. Kira menepati jugakla pencarian aku.... Teacher Umi punya explanation pun bagus, tapi aku kurang berkenan sebab dia shoplot dan the earliest can send in is at 7am. OT pun agak mahal. Sejam RM5 kot. heheh... bab budget tu, alhamdulillah. Aku dah niat, kalau aku dapat kerja baru yang boleh upkan gaji aku, aku akan hantar Aichan pegi playschool jugak.

Thursday, November 18, 2010

Kedai tutup sebab raya..

Akumasih lagi di opis. Jam kat PC ni dah tunjukkan pukul 19:31. Adeh laaaa... Awat aku lenguh-lenguh badan ni?? Hari lak aku tk bawak pumping set aku(bukan untuk exercise yerrrrr), terpaksa la menahan bengkak, sementara nak sampai rumah kul 830 satgi.

Harini patutnya aku kena p farmasi. Carik bekalan pill yang aku tak boleh miss setiap bulan tu. Hihihhhii....tau kan aper mende tu. Ni dah 2 hari aku miss.. aku terpaksa la cari afterpill juga untuk mencover kegiatan ku masa 2 hari lepas..hihiks. Buat-buat tak paham dah la yer!

Lapaq la pulak.. ada ke kedai makan yang buka dah? Kalau setakat McD ka, KFC ka.. uish, tak selera la pulak. Teringin nak p Hot Woks kat Bangi tu.. buka ke tak ekkkkk???? Tolong la buka, saya lapaq ni. takde nye orang nak bukak sebab ko sorang je lapar...oi.

Aidiladha

Hari raya pertama aku cuti tapi lepak2 je dengan anak2. Satu hapak juadah pun tk sempat nak masak. Heheh.. alasannya, tak sempat beli barang basah. Kesian tak? Patutnye weekend haritu lagi dah kena prepare barang-barang mentah. Tapi galak berjalan2 berehat-rehat sampai lupa yang dah nak raya. Minggu ni pulak aku keje kul 11am sampai pukul 8pm. Mana la sempat nak pegi pasar sebab anak-anak aku yang jaga. adeii..
     Husband aku blk rumah dalam pukul 730am(dia keje shift malam yer, jaga server kat untuk Japan). Terus mandi wajib... sunat aidiladha dan teruih p solat kat masjid. Aku pulak kebetulan budak-budak terjaga masa aku bangun pagi kul 3 kemas rumah. So pukul 7am tu depa masih syokkkk lena atas katil. Aku pun mandi wajib sunat juga. Hahahha..pakai baju lawa-lawa touch up sikit-sikit and gerak budak-budak suh mandi.
  Kami ni layan solat aidiladha kat TV je la. Breakfast tadak,yilek. Aku buat air nescafe and tunggu somi balik utk ajak dia pergi cari lemang dan rendang.. Sedehnyaaaaaaa........
    Dia balik..off we go, ronda-ronda cari lemang.Aduh..banyak yang dah habis... Akhirnya dapat la sebatang lemang dan 2 tipuware rendang ayam. Bila balik nak makan, intan adek aku ni baru je sampai.
   Ngapp ngapppp, sekali hadap je sebatang lemang tu. Terpaksala husband aku yg dah mamai sebab ngantuk tak tido2 lagi tu keluar blk untuk cari lemang lagi. Kali ni rezeki kami, dapat la 3 batang lemang dengan harga RM20. Tapi lemang kali ni kurengg best berbanding lemang no 1 tadik. Takpa laa..asalkan ada.
     Lepas tala lemang, mula la rasa mengantuk. aku dan intan pun layan la tidoq dulu. Padahal plan nak pi raya rumah Kakcik kat Bukit Jelutong. Hahahha...kesian kakcik duk tunggu2 kami tak sampai lagi.
   Kul 12 baru tersedar dari lena yang panjang, terus kalut2 ajak Intan p rumah kakcik. Ish..sampai-sampai rumah kakcik, akak aku tu dah keluar p beraya rumah kawan dia. Mujur anak2 dia tak ikut skali.
   Aidil memang tersangtlah aktifnya.. rumah akak aku tu ada courtyard, pastu ada la kolam ikan yg dalam, ala2 hapus kepala aku. Kolam ikan tu cumalah dipagari pagaq renek(takat lutut aku). Aidil pulak berlari kesana kesini.. Kedepunggggggggggggggggggggggg... Ya Allah anak aku jatuh kolam kaaaa.....
>
>
>
>
>
Mujur dia cuma tersadung pasu bunga ja..terjun dalam pasu bunga ya. Bukan dalam kolam ikan koi.
Bengkak la sikit atas mulut dia. aduih.. lepas tu barulah kami lunch dengan pulut dan rendang ayam dan juga sambal petai ikan bilis. Yummm yummy. Sedap. Habis licin pulut kami anak beranak hantam. Rasanya orang utara ja makan pulut dengan sambal ikan bilis kan??kan??

Sunday, November 14, 2010

Kenduri

Semalam aku pergi kenduri kawan husband aku yang merangkap partner dia kat opis.

  Rasanya dah lama betul aku tk pergi kenduri. Last sekali aku pergi kenduri kawen masa Faiza kawen kat Mahang, Kedah. Skang Faiza dah pun ada baby.. Kenduri kawen aku pegi semalam kat Klang. Meriah... dengan DJ nyer, dengan pengantin serba merah...wah2 teringat zaman aku kawen dulu. HEhehe...sekejap je perasaan jadi raja sehari tu berlalu, dah jadi queen beranak 3.

  Apa aku nak cerita pasal kenduri kawen smalam ialah bab makanan. Memang sangatla berbeza dengan makanan kalau kenduri kat Utara. So, rasa kurang terubat la rindu nak makan kenduri. Kalau kat Kedah menunya ialah, nasi tomato/nasi minyak, dan lauk2 wajib ialah gulai daging dgn ubi/btg pisang, ayam masak ros, daging masak hitam/masak tok, acar timun. Pegi mana-mana pun mesti ada lauk ni. Lepas tu ada la add on lagi masak gulai ikan kering dan nanas ke, dalca sayur ke, ikan talang goreng ke, sambal belacan dan ulam.. ehehhe. Semalam aku makan tu lauknya, nasi minyak, kari ayam(tk sempat rasa sbb dah habis), ayam goreng berempah, daging rendang, masak lemak nangka dan kerabu pucuk paku. Oh yer, kat Kedah jugak selalu ada kerabu perut... uish..sedapnya... Kat kedah masih banyak la makan berhidang..(prefer makan berhidang sebab tak yah beratur dengan anak2 kecik ni). SOrry yer, google2 kat internet jumpa yang ni...
Gulai batang pisang...(bukan gulai pisang yer)

Wednesday, November 10, 2010

Busy

Aduh...sejak dua menjak ni aku teramatla busy. heheh.. maklumla, start keje pukul 630am. So pukul 5lebih dah nak kena bangun. Time husband aku juga keje atau the worst keje mlm, aku kena siapkan anak nak pegi skolah. Angkut 3 orang masuk kereta seawal 6 pagi. Kalau berjalan smoothnye takpe la. NI kejap ada yang nak mandi kat rumah la. Ada yang nak tido lagi la.. Mana mampu aku nak dukung 3 sekali naik kereta. Abang ngan kakak kenalah jalan sendiri. Aduh..penat! Balik kerja memangla awal sebab masuk awal. 330 pm aku dah log off, singgah pasar, beli ikan sayur bagai, balik masak. kletung kletang...solat, mandi sumer dalam pukul 6 pegi ambik anak-anak kat daycare. Bila balik tu, ada yang dah lapar balik. Selalunya Aichan la lapar dulu. Ada yang nak nenen...lagi. kadang2 si kecik ngantuk lagi...
   tetapi, nak bersyukur sebab ada suami yang sangat memahami. memandangkan dia cuma kerja 3 atau 4 hari seminggu starts from Ahad, jadi bila time dia tak kerja. dia sangat2 lah baik..Hihihi(rasanya darling tk baca blog saya kan???). Dia akan uruskan baju-baju yang nak dicuci, pingggan mangkuk. kemas rumah.. Aduhai..sangat-sangatlah berterima kasih kat darling ni. Hihi..memang sentiasa menanti time cik abang cuti nih. Hahahaks....
  Eh...korang tk percaya ek kat husband korang.. as for me, aku percaya 100% suamiku so kalau lah aku pergi dulu, aku memang letak semua peninggalan kat dia. Aku yakin, dia boleh jaga anak-anak dengan baik, mungkin lebih baik dari aku jaga anak-anak sebab aku selalu naik darah je ngan anak-anak ni. Aku juga yakin dan bagi kebenaran untuk suami aku kawen lain andainya aku pergi dulu. (eleh, kalo aku tk bagi, macamla aku boleh halang). Ewah..sedeh la pulak.
  Oh ya, lari topik jap. Nak cerita sikit pasal kerja aku sekrang. Customer yang kitorang support ni kerja MYT 630am sampai 8pm. SO shift akan dibahagi 3, sorang start 630-330, no 2 start 830-530, no 3 start 11-8. tapi shift no 2 skang dah tak ada sbb cuma tinggal 2 agents je. Memang agak banyak calls kalau kena pagi-pagi ni sementara nak tunggu agent yang sorang lagi datang pukul 11. Semalam pulak agent pukul 11 MC. Backup sorang lagi kejap ada kejap tak ada sb dia kena support team lain. Agak penat jugak la. Dengan mail tak sempat buat.... Agent back up tu lagi kesian, kena kerja 7am to 8pm. So, aku tak sabar-sabar nak tunggu weekend.... Nak berehat sepenuhnya. Ehehehe...

Sunday, November 7, 2010

Soooooooooooo sleepy today

Layan Mini Shopaholics sampai habih..akibatnya.. mengantuk di tempat kerja. Wahaaha...tk leh nak
salahkan siapa2...

Friday, November 5, 2010

Pregnant in Japan Part 1

   Kali ni nak discuss pasal pengalaman aku berpantang. Memandangkan aku mengandungkan anak pertama dan kedua kat Negara Matahari Terbit tanpa keluarga disisi melainkan suamiku tercinta, jadi cara aku berpantang lepas bersalin pun terpaksa la ikut cara orang sana.
 Seawal 4 bulan, aku dah mula balut perut. Hahah.. orang kita berpantang baru balut perut tetapi orang jepun mengandung 4 bulan dah balut perut. Alasannya ialah supaya position kita lebih elok dan dapat pelihara baby. Balut perut ni sebenarnya budaya orang Jepun tapi saya yang memakainya memang suka. Kalau time musim panas, agak rimas la juga. Tapi kalau dah sejuk2 tu memang selesa. Sakit pinggang pun kurang la kalau saya balut perut sebab ia support perut kita. Dan katanya dapat mengurangkan kesan regangan perut.
(eh..macam betulla. Anak ke 3 saya tk pakai..mcm byk lak parut).
EH..jangan salah sangka yer, balut perut ni bukan macam bengkung yer. Dia ketatkan bahagian bawah je utk support perut yang membesar. Bukannya pegi ketatkan baby tu yer. Ada banyak jenis pulak.. ada yang tradisional tu guna kain panjang dibelit-belit(macam bengkung org melayu la), ada yg soft support secara modern yang disarungkan macam skirt utk support pinggul dan ada juga yang ala2 girdle sekali dengan underwear yer.

Ini adalah contoh yer..mesti make sure bahagian support tu kat bawah perut yer. jangan pulak pegi ketatkan kat bahagian baby duduk yer.. Senak la jadinya. Lagi satu, jangan pulak pakai kat luar yer. Ni pakai layer dalam yer. Aku still simpan stok yang Jepun untuk pregnancy kat sini. hehe.. especially time perut dah sarat2 ni memang selalu sakit pinggang dan rasa tak selesa nak jalan jauh. Jadi kalau pakai ini, rasa perut takder la bergoyang ke kiri ke kanan kalau berjalan. Kalau pergi antenatal class pun bidan-bidan akan sarankan pakai ini.



Time ante natal class, macam biasa la, kat Malaysia pun ada kan. Akan diberi pengetahuan ttg susu ibu, penjagaan pemakanan supaya berat badan tak naik sangat. Elakkan makanan masin-masin dan manis-manis. Lain-lain tu saya rasa sama je macam kat Msia kot. Oh yer..di Jepun kalo ko sakit time pregnant, pegi klinik.. minta kat doctor nak ubat demam ke, nak pil tahan sakit ke, ubat selsema ke, puas la berdialog dgn doctor. Dia memang seboleh-bolehnya taknak bagi. Puas merengek merayu pun aku pernah dapat ubat kumur dan antibiotik je. Hahaha..terpaksa la survery beberapa klinik utk jumpa doctor yang lebih bertimbang rasa untuk bagi paracetamol kat pesakit dia.. hahah.. utk pengetahuan, paracetamol tkde jual kat kedai-kedai biasa yer. Time aku pregnant no 2, sah-sah aku dah serik so aku dah bekalkan diriku dengan panadol yang diimport dari Malaysia. Hahah..tak daya nak merayu mintak PCM dari doctor.

   Bab vitamin pun doctor-doctor tak bekalkan unless ada masalah. Contohnya anemia ke, kurang darah ke..(yg tu je aku tau..ahahaks) sebab aku pun kurang zat besi jadi dapatla pil zat besi. Selain dari itu, aku ada jugak consult doctor. Dia cakap, dengan makan makanan berkhasiat sudah mencukupi. Alamak doc, itu menu orang jepun. Setiap kali makan kena ada sume jenis warna, merah, hijau, kuning, putih dalam menu. satu carbo, 2 jenis sayur , satu sup, satu protein. Tapi kalau masakan melayu, 1 nasi, 3 lauk, satu atau tiada sayur. waduh2.... eehheh. kalau camni, terpaksa la makan washoku..
Tgk la gambar kat bawah ni..brapa byk sayur daaa.. I like it but..nak buat masakan melayu camni...agak malas susah.

Ahh..terliur pulak tgk masakan jepun ni.

Simple and healthy. hahaks...korang mesti rasa kering kontang kan lauk2 ni. Kering tu la sedap. Boleh makan lauk je. Pastu baru suap nasi. Nasi jepun dah sedap jadi tak payah letak lauk.kuah2 untuk menambahkan rasa.. OOps...lari topik pulak.

Kalau korang nak naik flight bila perut dah boyot2 sangat..make sure ambik surat doctor. Takut ada pulak yang terkandas kat airport nanti. Especially kat Jepun la. Derang ni kan agak strict dan kebanyakan orang mematuhi undang-undang.

Nanti aku sambung part 2 pulak yer

Thursday, November 4, 2010

The best Kari Kepala Ikan in Penang

As for me..the best kari kepala ikan in Penang is near Gurney drive. Actually the restaurant i nicknamed it as restoren pokok buluh (bamboo restaurant) since there are so many bamboo plants around the restaurant. The restaurant itself is quite dark....not so fancy restaurant..hiding behind old english+chinese architecture which has been abandoned since I was 8yrs ols(22yrs back). So, I ve been a regular customer to this restaurant since i was 8. Everytime me and my family went to Penang, surely we would stop for lunch. At that time, the owner was a Chinese mualaf aunty. During lunch time..it was always packed with customers (mostly Chinese). As for me, when I see Chinese going to Malay restaurant, the restaurant must be very good. Hehehe... Indeed...it is very good.
      The kepala ikan was so fresh. The curry is not Indian style curry but more to Malay curry but with less oil. The curry was seen cooked separately with the fish head as to ensure the fish is not cooked to long to maintain its freshness and juicyness. The fish head will be cook after you ordered so it will take some time to reach your table... Other menu you can find here is ikan bawal goreng bersambal. The fish will be deep fried and after that the thick sambal will be put on top of the fish. Oh yeah, forgot to mention that you can also order ladyfinger(bendi) to put inside the curry . Oh how is miss kari kepala ikan Gurney drive.
      You can also choose from ready made dish such as sambal terung(very very nice with sweet sambal), sambal tauhu, sambal belacan, ulam-ulam etc. (ahahha..we only ordered that three so I can only remember that). If you go to Penang, you must stop by at this place cos only orang yang tahu saja tau kedai ni...

price : around RM60 for 4 adults
opening hrs : lunch time only
how to go : there a road behind Gurney drive. You can see SHELL in front on your right, the restaurant is on the corner of the road on your left. Its at corner of Jalan kelawei and Jalan Jones. You can see mamak stall selling drinks and newspaper but thats not the in. Go in further or can ask from uncle mamak where is the kepala ikan..eheh

View Larger Map

Wednesday, November 3, 2010

Tokyo Disneyland

I really heart Disneyland. haha..dah tua-tua pun suka pegi Disneyland daaa...
   Last I went there during summer holiday in 2008. As we were going back to Malaysia for good after that, we really enjoyed our days in Tokyo Disney Resorts. A night in Sheraton Disneyland, had a surprise birthday celebration for my husband....
  Actually, just walking around in Disneyland could satisfy my. Now I know, why some Japanese bought the 'Annual Passport'... hahah.. no matter how many times you I go there, I will always heart to go there again!

  The reason why I wrote about this is that, I caught something in veetle tv that reminds me of Disneyland.

    Aku terdengar lagu theme disneyland actually.. aduh..rasa nak flashback je pegi balik nihon. Enjoy the moments. Sebab aku teringat masa aku kat Disneyland, masa nak balik tu aku ada berselisih faham ngan laki aku.. menyebabkan aku terpaksa jalan sorang-sorang kat Disneyland station tu. Sedeh giler.. aku dah lupa puncanya. menjadikan aku tak sempat nak beli omiyage(cenderamata) kat Disneyland. Dah la nak balik msia masa tu... HUhuh.. tak dapat nak bawa balik apa2. Teringinnya nak pergi tempat tu lagi bawa anak-anak.

   Aku obsessed sangat dengan Disneyland ni maybe sebab masa kecik2 aku selalu tengok banggumi yang tunjuk pegi jalan2 pastu baca majalah Jelita(mak aku punya) yang tulis psal jalan-jalan kat Disneyworld la.. So, aku memang sentiasa berfantasy akan sampai tempat itu suatu hari nanti. Ewahh...ngengada la pulak! Hopefully, one day aku akan sampai situ lagi.

His birthday is coming soon

    In 2 days, my son birthday is coming... do you have any idea on how to make him happy and understand that this is his 5th birthday???

 1. Buy cake and shared among his friends at kindy..-->plan to do on Monday so that I can prepare during weekend

 2. Take him to his favourite place. --->zoo?beach?hotel?

 3. Birthday party.....-->for his friends or our friends??ahahah..maybe will skip this..

   if I ask him, what does he wants for birthday.. 100% that he will said, I want a car....red lightning mc queen. Ala...he already has many many many many...cars.

Anyway, presents you..my soon to become 5 year old son

Mumbo Jumbo pasta in Cyberjaya

Today is Japan Public holiday. But we still have to work..duhhh! As we re supporting Japan customer, and they re on holiday, tau tau sendiri la kan. jadi, kami pun pakat-pakat pi lunch ramai-ramai.

     Our choice for today is Jumbo Mumbo in streetmall, besides kebab. This is my first time coming here. They said that the pasta here is quite nice.
   Oh YES! the pasta is quite good in here with kind a reasonable price for pasta.(dont compare with ikan bakar at terminal la..okey). For lunch, they have lunch set with drinks. They have, chicken chop, sandwiches and about 8 kinds of pasta to choose from. The most expensive set is about RM16 nett. I chose linguini with salmon and carbonara sauce with Lime ice blended. I tot I cannot eat carbonara for lunch coz it s too heavy with cream but this one is quite mild. In a second, a finish my meal...ahahahah.. calories..calories..calories
But i think I washed it away with lime ice blended..ahahaha,

    I didnt bring any camera with me, but my friend do. So, later I will ask the picture from her. For the time being enjoy this picture..


They said, the waffle there is good also... Maybe I will bring my son here for his birthday soon.

Breastfeeding in my point of view

      10 years back, i saw breastfeeding as out of date. Only people from kampung or poor people breastfeed their children publicly. I kept saying to myself.. ei, orang ni tak malu ke menyusu anak depan orang. Kenapa tak bagi susu botol je. Takde duit ke?? Aghh..!me my self sooo dumb! No money could ever buy breastmilk, you know. (But lately I heard about people selling breastmilk...betul ke?)
    When I was pregnant with my first baby, I didn't plan on breastfeeding nor giving my son cows milk. I prepared nothing on that area. I bought cute cutlery for baby but not milk bottle. I don't know why. During antenatal class, they talked about breastfeeding as if it was a natural thing to do in Japan. So I think, let the nature takes it job.
     Until, I heard my son first cry and got to cradle him in my arms... I knew that I must breasfeed him. No matter how. hehe..some how, with the help or the nurses and the strict training given by the hospital during my stays..hahaha.. with no doubt, i managed to breastfeed my son, and after that my daughter and now, my 2nd daughter also.

    Untuk bakal-bakal ibu, bakal-bakal bapa, ketahuilah yang natural itu adalah yang terbaik. Tidak tertanding nilainya dengan susu yang berharga ratusan ringgit pun. Langit tidak selalunya cerah,jadi sediakan payung sebelum hujan. Ape yang aku merepek ni.. tak semua proses natural tu berjalan dengan natural, mungkin perlukan kesedaran dan usaha. Especially kalau lepas beranak je, anak masih merah-merah dah kena tinggal kat orang sebab nak memenuhi keperluan bekerja. Untuk case seperti itu, kenalah buat stok byk-byk, invest utk pam letrik yang double pump(sebab jimat masa, unless la konfiden diri tu terer cam cik Fid atau super ibu yang perah pakai tangan je). Alah, beli baju baby banyak2 mampu, kasut mak berpasang-pasang mampu... takkan nak invest utk 2 thn kegunaan <RM500 pun tak boleh. Dah jimat beli susu tepung....

   Anak aku yang no 3 ni memang tolak 100% susu selain susu ibu. Even milo ais(bersusu) pun dia reject yer. takkan aku nak p perah susu aku buh dlm milo ais kat kedai kottt,nak oiii. Kalau anak2 no 1 dan no 2, start umur 1 tahun je aku kenalkan dengan fresh milk supaya bolehla aku buat carbonara spaghetti ke, cabbage milk soup ke, cream soup ke... tak kuasa nak masa guna susu sendiri woo. yang no 3 ni lebih gemarkan susu ibu.. ahhaha. Nak buat camno..dah sedap sangat kan. hahahah//....

Monday, November 1, 2010

The cheapest Nasi Lemak in Bandar Putra Permai

        Hahah... i have tried many types of Nasi Lemak.. but so far, this is my best because, this is the cheapest and the taste keeps you want to buy it again tomorrow. Cuba satu, esok mau lagi.... This nasi lemak is less fussy cos you don t have to wait for makcik tu wrap it up for you. It is already wrapped in daun pisang and have names. So that easier to choose la. This nasi lemak starts from 530pm till 9pm only. Usually if you come around 8 to 830 there are not many choices already... Takdak rezeki la if you mengidam for nasi lemak daging. Nasi lemak daging is believed to be the most popular.




      If any of you stayed in Bandar Putra Permai, surely you would know the one and only Mc Donald. and my favourite makcik nasi lemak is just around the corner. Near the shops besides Mc Donald.. in front of Seri Baling Restaurant.

I really love the sambal. Sweet, succulent, tangy taste...ahh.
Makcik sells nasi lemak sambal ikan (small ikan kembung or cuts of big ikan kembung), sambal udang, sambal sotong kering, sambal ikan bilis, sambal ikan kering, sambal ayam and the best for me is sambal daging.
The nasi lemak consists of nasi, 1/6 boiled egg, and sambal.

 So tempting... oh ya, forgot to tell the price. This is the best part aaa.. only RM1.20 for every bungkus, except for beef sambal it is RM1.50. Ate 2 bungkus and you will  be full..ahaa.


ENjoy the pictures....

See how big the prawn is. Below is the nasi lemak ikan.
As for the kids, I cook spaghetti with chicken ball soup with eggs, onions, potatoes and celery.
YUmmy!

Our latest picture