Monday, June 20, 2011

Abaya shopping

Lately, suka betul beli abaya online. Maklumlah, dekat kedai tak banyak yang
imported dari negara2 padang pasir. Kalau ada kat kedai pun, harganya memang
cecah RM3** atau lebih. Oooh...mahalnya. Setakat ni baru beli 3 helai
abaya online. Ni pun kenal dari FB, ada group abaya lovers. Sorang adik ni,
nama Siti, dia kat madinah...abaya dia affordable. Pastu satu lagi beli kat
adik ni duk Nilai tapi ayah dia duk Dubai... and the latest one beli kat Nadia
yang juga duk kat Madinah.... memang best la abaya import ni. Yang penting
kain sejuk dan design menarik...tak perlu la sarat sangat dengan sulam2, cukup
la dengan bling bling batu permata. Ewahhh!

Sunday, June 19, 2011

Allergies and Anaphylaxis- Aidil Ali 6 months old

Anaphylaxis is a serious, potentially life-threatening allergic response that is marked by swelling, hives, lowered blood pressure, and dilated blood vessels. In severe cases, a person will go into shock. If anaphylactic shock isn't treated immediately, it can be fatal.
Anaphylaxis may begin with severe itching of the eyes or face and, within minutes, progress to more serious symptoms. These symptoms include swallowing and breathing difficulties, abdominal pain, cramps, vomiting, diarrhea, hives, and angioedema (swelling similar to hives, but the swelling is beneath the skin instead of on the surface).
Anaphylaxis may begin with severe itching of the eyes or face and, within minutes, progress to more serious symptoms. These symptoms include swallowing and breathing difficulties, abdominal pain, cramps, vomiting, diarrhea, hives, and angioedema (swelling similar to hives, but the swelling is beneath the skin instead of on the surface).

memangla mula2 ingat nk seronok di nagoya. adik dan hafiizh pun datang kan. tapi, terjadinya satu peristiwa yang tk dapat dilupakan. huhuhhuh
lepas mkn spaghetti di italian mura..jalan2 kat situ.mula2 aidil okey jer..seronok2 dengan maksu n paksu. then tetiba dia mula meraung, mama ingatkan aidil lapar, so mama pun dukung dan cuba pujuk aidil suruh diam2 sebab mama nk cari tempat port nak menyusukan aidil. aidil meronta-ronta, dia gesel2kan muka dia kat bahu mama. so, mama bagila aidil kat abah..masa tu, mama tgk muka aidil dah bengkak2. ya allah, terkejut betul mama. cepat2 mama masuk toilet terdekat, nak menyusukan aidil. masa dalam toilet tu, aidil menangis tapi suara tak keluar (selop). mata dia melilau-lilau macam org nak sawan. nampak dia tak larat sangat. susu pun aidil dah taknak. yang paling mama gerun ialah muka aidil dah jadi lain..bukan muka aidil lagi dah. mama betul2 panik masa tu. mujur ada adik....
cepat2 bawa keluar dari toilet dan bagi kat abah. aidil masa tu dah separuh sedar. nafas pun dalam je bunyinya. risau sangat. kami pun berlarilah menuju ke parking lot (dah la jauh sbb org ramai aritu). took about 10min. sampai di kereta, mama tgk, muka aidil kemerah-merahan. badan pun naik biji2 kecik warna merah. mujur la aidil nak menyusu. apa la kena anak mama seorang ni. terus ke ER hospital okazaki (sejam lepas tu baru sampai). aidil dah tertidur masa dalam kereta. mama suspect aidil ni salah makan la. allergic kot. sbb ni pertama kali mama bagi aidil makanan yang sama dengan org dewasa sb aidil dah 6 bulan. mama bagi aidil makan roti n vegetable soup (yg tawar sbb tu mama berani bagi..kurang garam la katakan) masa lunch.
kat hospital, aidil muntah 2 kali.berbuih-buih dia muntah. lepas aidil muntah, barulah nampak aidil sihat kembali. alhamdulillah.takut betul mama harini..... jumpa doktor, doktor pun kata ni maybe sbb allergic (shisshin jin mashin..atopi) dia suruh buat blood test untuk check aidil allergic apa. siann anak mama ni.





gambar aidil lagikkk



Aidil Ali 5 Nov 2007

sempt lg mama aidil beraya sbb aidil tk lahir lg. siap buat mkn2 mlm raya tu. jemput yg dkt2 jer. lepas basuh2 pinggan ala kadar mula rasa sakit pinggang.sikit2 je la.boleh lg lelapk mata. isnin ni dh buat appointment ngan doc utk induce sbb dh lepas due date seminggu lebih. kalo sempt bersalin before tu rasa lega.duk doa2 supaya bersalin masa weekend so madok tkyh amek cuti lama sgt.company ni tkder cuti utk jaga wife bersalin la pulak!!
pagi raya kedua tu madok pi keje..dia suh all kalo sakit makin teruk. intan pun ada kt rumah so mintak intan tunggu sampai tghari(suh dia ponteng kelas)..kot2 nk kena pi spital. sejak subuh kul 5 am tu makin kerap sakit cuma tk sakit sangat.pastu kul 9 tu nekad pi spital.... makin sakit kt lam keta.check2 dh 10min interval sakitnyer.masa tu rasa nk ngamuk2 je kt jln tk rata sebab keta beringgut2...sakit.
jumpa takeuchi sensei yg senior tu..dia suh masuk wad... masuk LDR terus.LDR stands for labour delivery recovery room. hospital takeuchi ni bagus sbb ada byk ldr. tkyah tunggu lam bilik masa contraction. terus lam bilik tu jugak bersalin... cantek.ada 2 single bed n sofa so bolehla saper2 nk teman tu tido situ.
sakit makin kurang la plak. k.fida dtg...bawa bento utk madok...boleh gelak2 lg masa tu.
makin mlm..makin sakit.....pergh...dh tkleh senyum punnn.nurse kata maybe lam kul 3 pagi ni bolehla kot start push.... seksa nyer sakit.madok tlg urut2 pinggang. BGM masa tu ada lagu2 hindustan..tah camner bleh ada radio india kt spital tu....
matahari 5hb nov dh naik...tk bersalin lg....at last kul 1120am br dgr jerit tangis baby aidil ali 2780g.alhamdulillah... cukup sifat.cuma heartbeat slow sket so kena masuk incubator.sempt pegang kejap jer....






Me and Him disatukan- copy from fotopages




kami nikah 19.3.2004. couple tk lama pun... mula2 blk msia plan nk tunang jer. 12march tu kami tunang ler.skalik tuh, masa tunang family bincang nk suruh langsungkan terus. waaaahh...sempt tunang seminggu jer la nampak gayanya. masa tunang tu dh buat kenduri...minggu depan nk kena kenduri lg skalik. hish....dh bersedia ker aku ni?kawan2 mesti terkejut ... ct dh nikah....heheeheh. dh jd bini orang pun.
2mac 2004, balik malaysia naik northwest airlines. murah...campur tax 32000yen. biasanya naik malaysia airlines dlm 55000yen.tapi naik NWA kena pi tokyo dulu la. so malam tu naik train n sampai tokyo pagi.. masa kt eki, mado tanya, dh bersedia ke nk jd wife ni?..heehe
madok sakit kaki masa tu..huhuhu.. main bola la nih. ibu jari kaki dia bengkak. siann bakal tunang i ni.tunggu sampai kul 6 pm br flight berlepas..lupa nk cerita, flight ni sampai spore jer. pastu kena masuk msia la....
smp spore dh tgh mlm.lapoooo.....sib bek burger king bukak lg. halal tau! bestnyer mkn burger daging.
lepak kt airport, tunggu pagi nk pi nek bas ke jb.
alhamdulillah, ptg tu smp kt kl.makpak dh tunggu kt kl.esoknyer br blk kedah.berdebar gak nk kenalkn madok.hehehe.
okla..shortcut.lepas tunang..minggu dpn nk kena nikah.hheheh..yak yak yeeeee..seronok kottt.
kalut2 pi kursus..
19hb 3...ijabkabul masjid ..pastu kenduri kecik kt rumah.gambar2 nikah tk scan pun.cuma ada gambar kenduri kat rumah mado@darling jer.
madok@darling ni org sekampung ngan saya. org baling, kedah.sekolah menengah rendah sebelah2 tp tk penah kenal.kenal masa kt jpn jer.senior 2 thn dr saya.

Tuesday, June 14, 2011

Rumah baruuuuuuuuuuuuuu Aman Heights, Bukit Serdang

Akhirnya penantian hampir berakhir..yey! dah dapat VP untuk Aman Heights.
Yuhuuuuuuuuuuuuu

Minggu lepas banyak benda berlaku.
1. Tak jadi resign....
2. Cheque Am Assurance dah keluar
3. Himitsu.........tak leh annouce lagi yg ni
4. Dapat surat VP untuk Aman Heights.

Happy nya....... Ya Allah, hambamu ini bersyukur diatas segala pemberianmu.....

So Sabtu lepas, plan awalnya nak pergi ambik kunci tapi rupanya bank tk release lagi duit so,
takleh ambik kunci. End up pegi survey kitchen cabinet and wardrobe...
gulp..gulp...cantiknya tapi harga telan ayaq liur la.
Setakat ni quotation dapat....less than 10K utk dapur, and dlm 3k lebih utk master bedroom punya wardrobe.
Kena teruskan survey tapi kedai kat Kajang tu bagusla service dia...nama kedai tu Unity Design, dekat Saujana Prima Giants supermarket.
Taktau la harga dia ok ke tak sbb tak compare lagi tp service mmg bagus.

Alamak, puasa ada lagi 9 hari nk ganti...........yabeeee!

Our latest picture