Tuesday, March 6, 2012

pantang secara islam

Ada tk pantang secara islam?secara medical pon takdak kan?Bila tanya pakar perubatan pon tk pernah lagi yg suruh pantang. Org jepon tk pantang, org putih tk pantang....
Apa yang dipesan ialah rehat cukup2. Tkder pulak istilah bentan la masuk angin la.
Mmgla bila badan penat, kita akan rasa nak demam, atau menggigil. Tak tau la
Kalo aku je rasa.time nk bersalin pon gigil juga sbb tahan sakit. Tangan kaki semua rasa sejuk.
Tapi tu bukan sebab tak pantang...dalam pantang lepas bersalin kalo penat,stress pon boleh jd postnatal depression.

Jadi...jgn la duk sound lebih2 kt orang lepas bersalin pasal dia pantang tak pantang, nanti rahim jatuh ka, nanti kat bwh tu byk air la, nanti tua sok sakit urat la...tolong la. Itu
La yg menyebabkan org meroyan, tau! pressure dari sekeliling. Bukan sbb dia tk pantang. Msaa kat jepun, relax je pantang cara jepon...nak kata depa minm herba tertentu ka, minum arak ke.. Yang menyusu kan badan, awal2 nurse dah pesan tkleh ambik arak, hokey.?Sihat walafiat je org jepon.


Org melayu ni time pantang nak jaga sangat, tapi time biasa2 makan minyak secawan kalo buat masak sambal, santan pekat kalo buat masak lomak,ayaq manis kaw2. Pagipagi sudah hantam roti canai yg berkilo calories.Sihat sangat la tu...cuba sound suruh orang tu pantang cam orang lepas beranak....
Ni tak, org lepas beranak tkleh mkn tu tkleh mkn ni, tk leh jln2...

Husband aku pertikaikan...dalam quran dan hadith tkdak tulis pon pasal pantang ni. Pantang tu apa sebenarnya. Tiba2 je boleh timbul topik tu. Mungkin ada org sound dia kot....bini dia tk pantang. Husband cakap, islam ni agama lengkap. Takkan tkde topik kot pasal pantang kalau betul benda ni penting sangat.
Islam is the way of life.....

Pastu kan, yg duk bg nasihat tu, kalo depa nk tolong mai masak ke kt aku, tolong basuh baju ker, lipat baju ker, pegi groceries ke, tkpun bg duit ribu2 utk upah confinement lady, tkpa gakkkk.setakat suh aku diam2, ada aku boleh buat?

22 comments:

nikoniko_mama said...

sabaq2x.. abaikan mana kata2 yg tak perlu didengar.. bak kata kct tadi... nnt meroyan lak dengan pressure sekeliling... ;) take care k.

Liyana Safra Zaabar said...

ade like button tk kt sini? hahahaa

chilun @ cik pau @ bibimie said...

i pun kompius. this time mmg betul2 langgar pantang... hahaha... pantang sendiri mmg kena wat sumer keje kat umah tu. sihat jer....

madoct10 said...

Alhamdulillah, setakat beranak 4 kali sume sendiri2....ok je.tk tau la kalo kn baring je....

Anonymous said...

slm. sy setuju sgt dgn entry ni. mslhnya org yg ikut pntang bagai nk giler pn perut muncit gk, sakit urat gak, byk angin gak. apalah dosa org yg melahirkn ank smpi layak mkn ikan masin gn air yg bersukat 2 jari je. klu mk saya lg la membaca pn xleh takut rabun. itu sume kn faktor usia. ank ke3 ni sy pntg sorg2. udang, telur, sume sy belasah. Alhamdulillah ok je stkt ni.

Anonymous said...

Sy umur 24 thn bakal bersalin tak lama lg. Bg saya berpantang 1 perkara yg perempuan kena ikut selagi tak mengarut. Memang kesan dia tak dtg masa muda tapi tunggu la masa tua nnt. Mmg kita hidup dlm zmn moden tp x bmksud bpantang tu mengarut n kuno. Kdg2 org moden ni ego n berlagak pandai taknak hirau semua ni tapi saya percaya org dulu2 ada sebab sendiri kenapa masa berpantang xleh makan ikut suka hati. Islam cakap tempoh darah nifas keluar dlm masa 60 hari maksudnya spjg tempoh tu takleh bersama suami. Itu istilah pantang dalam Islam. Memang takde isu ni dalam alquran tapi Islam ada cakap kita kena jauhkan diri dari perkara yang memudaratkan badan n kesihatan. So take it positively. Bepantang ikut adat cuma 40-44hari. Ini berpantang dari segi pemakanan. Ada sebab takleh makan itu ini. Org tua2 lebih tahu sebab mereka lebih awal mkn garam drp kita. Sorry kalau pendapat sy bertentangan dgn korg. Yelah ini pndangan bdk kecik kan hehe sekadar utk meluahkan. Meluat tgk org zaman moden cukup bangga menentang org tua bila tiba bab berpantang.kalau doktor ckp dengar pulak.ilmu doktor dgn ilmu org tua sy lebih percaya org tua sbb diorg lebih tau. Dan selagi itu tidak mengarut.

Anonymous said...

Yang kelakarnya, kenapa setiap kali statement keluar, kalau tak pantang nnt sakit urat semua..badan nak pakai lama. Macam. Mana diorg tau? Ada research tak? Ada bukti tak? Atau sekadar cakap orang tua? Bukan sebab ego.. Tapi sebab merepek dan suka sangat menakut-nakutkan org. Rasanya org tua-tua main blame je kot sebab tak pantang boleh menyebabkan sakit urat. Mungkin jugak osteoporosis? Kurang kalsium? Mungkin kurang vitamin sebab kurang makan buah, sayur dek kerana pantang berlebihan?

madoct10 said...

adik... okla kalau adik nak berpantang ikut cara orang dulu. jangan sampai nk kejar pantang, susu drop, badan tak sihat, stressedsudah. by the way, max nifas adalah 60hari. jangan salah sangka nifas memang 60 hari ye dik. ada yang tak keluar nifas, perlu mandi wildah. so org macam tu bagi adik, tak perlulah pantang yer. pengalaman akak, paling cepat habis nifas adalah 14 hari. Dah kena angkat hadas besar dan solat puasa seperti biasa. Kalau suami minta dilayan pon dah kena layan ye. Bagi adik, kat mana pantang mengarut dan apa yg tak mengarut. Dimana borderline? Bukan nak kata kita lagi pandai, tapi orang dulu takdak kemudahan nak google sana sini, tanya yang lebih pakar. Orang dulu, berdasarkan pengalaman yang mana tak semua orang sama. Diperturunkan sebab orang tu cakap ini, orang tu cakap itu. Padahal, ikut orang tua pon, lelain cara pantangnya. Jadi terpulangla... tepuk dada tanya selera. Kalau.betulla tak pantang tu memudaratkan, sure dah semua ibu ibu kat negara lain bermasalah, kena sakit urat ...nampaknya orang asia juga yg ramai osteoporosis

Anonymous said...

I agree with u.
Statement org..pantang betul2 nanti badan sakit2.
Bagi saya faktor usia je tu.
Mana bleh nk hukum pantang yg setakt 40 hari tu dgn beban makanan ntah apa2 yg kita makan selama berpuluh2 tahun.
Santan berkilo2. Minyak tumis. Xmakan sayur.
Nasi lemak. Roti canai.
I loikeee ur post.
Ade tu blehsalahkan pantang xbetul sebab tu badan genuk. Aiyo..dah gemuk tu gemuk je la ye takkk.
Bukan masalah pantang.
Sy ni sejak keje tahun 2002 mmg pakai high heel kalau x 2inci..3inci...
Pastu sekarang badan sakit2 belakang. So bukan masalah pantang masa anak first 2013 tu..masalahnya postur badan xbetul sejak 2002 kasut tinggi sangat.huhu.
Bila time bukan berpantang xnak ikut nasihat org tua.
Bila time berpantang plak sibuk ikut petua mak2.
Dah tua mmg sakit itu ini dikkk.
Bdw..jom like instagram kita rezekiomidia.
Untuk yg besar2 aje.:)
--omi

Asyraf Ariff said...

ikut badan nk pantang mcm na... badan manusia lain 2... x sama... bg saya x dak masa nk berpantang sampai 40 60 hari semua tu... klaw dulu blh kot.. klaw sekrg pntang mcm dulu, rasanya suami cari lain, ank semua kebulur sbb x leh buat pa... dapat cuti pun berapa minggu ja... klaw da org jaga x ps... org yg x dak sapa jaga ni...

Asyraf Ariff said...
This comment has been removed by the author.
Asyraf Ariff said...
This comment has been removed by the author.
Aidura said...

Saya tgh pantang ank ke-3.. serius mmg pantang ala koboi je... sbb arwah mak dh lama xd.. jd ikt mana yg sy sempat. Mgkn ramai org blh bangga dpt bpantang secara tradisional dpt layanan bagai puteri, tp yg xd parents lak cmne? Xkan nk suruh suami berenti keje(mana blh cuti lama2), nk ambil ank blk sekolah lg...
.he3.. btl kata sis, ble fikir sgt nk pantang betul2 tp gagal blh menyebabkan stress,mula la nk mrh suami ngn ank2.. pn x elok gak kan.. so bpantang ikut kmampuan dan keperluan je..

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Pantang Larang Semasa Berpantang

Unknown said...

Tp kdg2 betul gak kena pantang.ank first dulu xpantang Sgt.lepas 44 hari minum tembikai ais..berurut lak ngan org muda bukan bidan kg.jamu pun x mkn..lepas ank umur 8 bln..kaki sy mula bengkak2 urat timbul smpi x leh jln.berubat sana sini.ambil ujian drh,wat rwtan islam tkt kena tegur ngan jin huhu..smpi doktor pkar ckp xth la penyakit pe..darah semua OK.last2 sy jumps bidan kg.berurut naik kan peranakan.rupanya peranakan jatuh.wat kerja berat n pemakanan xjg.mkn sejuk.lepas je berurut 3 hari alhamdulillah dengan izin Allah swt xyah solat ats kerusi lg..sy xth ini ada kena mengena ngan pantang ke x.ni ank kedua br 10 hari berpantang sy Cuba ikut petua bidan kg.tp bidan kg sy kasi je minum air byk coz utk susu..tp xmkn la benda2 sejuk..mak sy pun xbg la mkn ikan masin je.mkn ikan atau AYM panggang n sawi tumis..menu pantang yg seimbang..susu pun byk.rezeki ank..lepas ni sy Nk amalkan jamu..utk kesihatan rahim.bila rahim OK,xde la sakit tumit..doktor pun xde penjelasan utk penyakit ni..buat keje berpada2..bkn kata brg je.slow2 la buat..

fakhzan said...

seriously kena ada button like dekat sini..setuju sgt2..

dalina fikri said...

Semua rujuk al quran n sunnah. Sy ada mak n mak mertua pun tetap 'bpantang' sendiri. Suami kerja xdpt cuti. Basuh baju, masak n kemas mana2 patut. Sy anak dah 4. Alhamdulillah.. Yakin yg jaga n bg kuat semua dr Allah. Cuma jgn buat kerja berat sgt.. Bila dah kuat dlm 3ke 4 bulan lepas bsalin tu, cuba2 la bsenam.ke.bjoging.. Susu bg sy wajib.. Sbb Nabi pun bgtau mknan n minuman yg paling elok ialah susu lembu. Wallahualm... Xde istilah kembang urat, bentan. Susu utk bayi juga perlu bagi.. Senangnye semua ikut panduan yg betul. Kurma utk tenaga, delima utk darah, susu utk tulang n tenaga. Daging.. InsyaAllah badan sihat.

dalina fikri said...

Semua rujuk al quran n sunnah. Sy ada mak n mak mertua pun tetap 'bpantang' sendiri. Suami kerja xdpt cuti. Basuh baju, masak n kemas mana2 patut. Sy anak dah 4. Alhamdulillah.. Yakin yg jaga n bg kuat semua dr Allah. Cuma jgn buat kerja berat sgt.. Bila dah kuat dlm 3ke 4 bulan lepas bsalin tu, cuba2 la bsenam.ke.bjoging.. Susu bg sy wajib.. Sbb Nabi pun bgtau mknan n minuman yg paling elok ialah susu lembu. Wallahualm... Xde istilah kembang urat, bentan. Susu utk bayi juga perlu bagi.. Senangnye semua ikut panduan yg betul. Kurma utk tenaga, delima utk darah, susu utk tulang n tenaga. Daging.. InsyaAllah badan sihat.

CtJa said...

Hari ni 21 hari pantang anak ke2. Pantang sendiri je. Alhamdulillah setakat ni semua ok. Dulu sulung pantang dgn mak. Dia memang ckp pantang btl2 sampai 21 hari je. Anak sulung jgn manja sgt pantang nanti adik2 dia pun mcm tu. Makan tu agak2 la. Jgn makan benda yg rasa x sesuai. Sejuk or berangin. Bbersalin kan banyak urat putus. Awal2 jaga makan utk luka jahit tu. Luka dah baik blh la mkn mcm2. Kalau rasa badan x sesuai.lagi mkn jgn mkn dulu. Mcm ais dan benda sejuk tu x semestinya time pantang kena jaga. X pantang pun memang makanan tu x elok sangat... Tu pendapat sya la...

CtJa said...

Hari ni 21 hari pantang anak ke2. Pantang sendiri je. Alhamdulillah setakat ni semua ok. Dulu sulung pantang dgn mak. Dia memang ckp pantang btl2 sampai 21 hari je. Anak sulung jgn manja sgt pantang nanti adik2 dia pun mcm tu. Makan tu agak2 la. Jgn makan benda yg rasa x sesuai. Sejuk or berangin. Bbersalin kan banyak urat putus. Awal2 jaga makan utk luka jahit tu. Luka dah baik blh la mkn mcm2. Kalau rasa badan x sesuai.lagi mkn jgn mkn dulu. Mcm ais dan benda sejuk tu x semestinya time pantang kena jaga. X pantang pun memang makanan tu x elok sangat... Tu pendapat sya la...

Anonymous said...

Sgt setuju.tak jumpe lg basis berpantang dalam sains.angin masok ikot mane kalo x pki stokin.aiyoo.nonsense sgt.agak2 la kan.kalo ade contact dermatitis mcm i ni,abes berparut kaki menggaru.suruh duduk atas katil 24jam.memang tak lah.mcm2 lg lah yg x masuk akal.tak boleh blah betol.haihh.lg pressure bile suruh berpantang.ape pun x bleh.

Anonymous said...

Exactly.its a degenerative changes kan bile dah tue.itu mmg physiology ble umo dah meningkat.jangan la salah kan kte x pantang pulak.ni ble sakit urat cket,slhkan kte tak pantang.padahal,mmg process ageing kan..ape daa.