Friday, March 29, 2013

Renaissance Kota Bahru

Ini lah Renaissance KB. Hotel yang paling tinggi review dalam tripadvisor.
Skang ni apa-apa hal nak kemana pun, nak book hotel mana, sure aku duk kelebek www.tripadvisor.com dulu.
Service hotel ni memang best. Minta apa pun kejap je sampai. Lagi satu paling best ialah dapat upgrade ke bilik family suite yang harga RM680 semalam. Padahal aku cuma book bilik superior yang harga RM399. Aku dapat rate yang paling murah dari website Renaissance dan daftar jadi ahli dulu.
 Family suite consists of 1 king bed and 1 queen bed. Tengok la Aydan berjalan keliling bilik. Luas sangat.

 Kepenatan so terus landing atas katil dua beradik ni. Siap pilih katil king lak tu
 Pagi lepas breakfast turun pool. Ada indoor pool and outdoor. Actually indoor ni macam onsen kat nihon. Air panas. Best gila... ada kat dalam ladies washroom/changing room. Ada sauna, ada steambath, shower.
Silap sampai lambat kat hotel ni semalam.

Lepas checkout perut pun dah berbunyi. Cari makan kat Kedai Nasi Ulam Cikgu. Ramai sangat suruh makan kat sini. Masa ni dah pukul 2. Agak tak de lauk dah la..huhuhuh. Ambik ulam-ulam, ayam kampung goreng je. Makan tak berkuah...kuah budu je. Hehhek.s

Musim kemarau kot kat Kelantan ni. Panasnya lebih panas dari kat Redang. At least panas Redang, ada angin laut. Kepala dah nyut nyut so terus ajak mado naik kereta dan gerak ke KL. kali ni ikut route Gua Musang. Masa gerak ni dalam pukul 3PM.


Agak-agak korang, kitorang sampai pukul berapa? 12tghmalam baru sampai. Hamekkk...serik dah gi Kelantan naik kereta dari KL. Lepas ni nak gi Kelantan, kita naik AA takpun Firefly je,

Sepanjang jalan jumpa lori balak je..risau pulak tengok balak ni. Kalau la terjatuh sebatang...nauzubillah.

On the way tu singgah kat Gua Musang beli ayam goreng kat R&R.

Redang trip 2013




Plan ke Redang ni last minute plan jugak la. bagi aku last minute ni sebulan sbl la lebih kurangnya. Hehehhe.
Actually ada wedding nak attend kat Kelantan. So alang-alang nak ke Kelantan, saja-saja la ajak mado singgah Redang. Sekali dia ON.. apalagi, terus survey resort bagai dan book.
In consideration ada 3 resorts.
1-Laguna Redang
2-Pelangi Redang
3-Redang Lagoon

Tahun lepas actually dah ada trip nak ke Redang, dah booking bayar semua kat Laguna Redang ni. Sekali terlepas flight AA. Menangis tk berlagu la aku masa tu.... nak kejar gi KT naik kereta pun macam tk sempat so burn je la hotel 2malam dan tiket flight utk 4 orang.

Kali ni plan betul-betul supaya kalau tak jadi pon kos tak banyak yang rugi.
Lepas tanya kawan-kawan, khatam tripadvisor... akhirnya kami booking kat Redang Lagoon. Yang paling murah tapi kata sapa-sapa yang penah gi, makan paling best...(tak habih-habih dgn makan)
Harga package snorkelling 3D2N untuk adult ialah RM260 dan untuk children 5-12thn adalah RM150.
Ini booked directly dengan chalet tu. Call lepas tu bayar deposit RM100 je. Terus confirmed.
Package termasuk returns ferry from KT to Redang, meals 4x a day, quad sharing room.
Berbaloi-baloi la kiranya.

Pagi tu seawal 2 pagi kami bertolak ke KT. Alhamdulillah, gilir-gilir drive dengan Mado, pukul 8 elok-elok je sampai jetty KT. Boat pukul 930. Daftar nama dekat syarikat ferry Sejahtera, beli jajan untuk anak-anak makan dalam ferry dan tunggu ferry sampai.

Naik je ferry, selesa sebab tak ramai orang sangat. Kami pulak naik tingkat 2, memang kurang la orang sebab tingkat atas ni kalau berayun lagi kuat daripada duk bawah.
Bila ferry ni nak keluar dari KT, ombak punya la kuat berayun. Bukan atas bawah dah tapi kiri kanan. Ramai la terjerit-jerit. Tak kurang yang muntah..uweks. Nasib baik kami semua tough tough. Relax je walaupun
dah agak cuak sebab ferry ayun kuat sangat.
                       Ni dalam ferry. Macam ferry ke Langkawi tapi kecik sikit kot. Tak silap, 3x sehari.
 Turun ferry pindah ke boat kecil mengikut resort. Boat ni la yang akan pindahkan kita. Masa kawan aku p dulu, boat ni dia berentikan betul-betul depan gigi air resort tu so kena junjung beg dan basah seluar la. Kali ni sebab ombak masih tinggi(Maklumla bulan March, minggu ke2) so boat tu berenti depan Laguna Resort jetty. Masa ni rasa menyesal tak ambik laguna sebab nak kena jalan pegi redang lagoon yang nunnnnn jauh
disana. Hukhukkkkk.

Sampai-sampai terus checkin. Dah ramai yang beratur rupanya. Kami dapat bilik terperosok ke dalam. Duplex room iaitu dua tingkat. Dua katil kat bawah 2 katil kat atas. Condition bilik ni amatlah menyedehkan.
Huhuhuhuh... Berabuk dan busuk toilet. Lantai pon tak bersih. Aydan pulak asyik nak panjat tangga je. memang sangat stress. Rasa nak balik je esoknya.
Lunch kat resort, sedap sangattttt. Makan nasi minyak dan 7 jenis lauk. Ada sup juga buah-buahan. Air pulak 24hrs ada air panas bancuh sendiri, susu, teh, kopi bagai. Hmm...lepas makan rasa terubat la juga hati. Ajak Aydan masuk bilik tido sebab mengantuk semalam drive masih tak habih kan.
Rupanya, masa tengah nak lelap tu mr husband yang sangat prihatin dan sayang bini dia pegi minta tukar bilik. Padahal tadi aku dah tanya, makcik tu kata takde. Rupanya yang tkde ialah bilik QUAD. Bilik triple ada je. Husband pegi check semua siap, terus ajak kami pindah. Bilik triple tambah satu extra tilam(yang baru bukak pelastik) sangat best. Lagi luassss berganda dari bilik duplex yang sekangkang kera, atau kangkang kera lagi besar kot. Kali ni memang perrrfect. Perabut pon baru lagi. Tilam tebal. Disediakan satu katil Queen, satu katil single dan one extra tilam tebal. Just nice untuk kami anak beranak.
 Tengokla aksi Aichan n Aidil ni. Berlakon drama apa taatau. Tengok laut kat belakang tu..cantik kan?
Patutnya petang ni ada snorkelling trip tapi kami tak join. Penat! Berehat je kat resort bawah pokok naik buai ni...best gila. Tengok la Aydan terlentok kat situ.


Redang Lagoon ni diantara dua pantai. Satu pantai sebelah Laguna Resort dan satu lagi pantai Pasir panjang.
Bila petang air naik dan dua pantai ni hampir bersambung. cantikkk seriously. CUma agak zannen sebab ombak kuat jadi takleh la nak berenang ke. Main-main air je la.
Pasir putih sepanjang pantai. Air yang jernih dan membiru. Kalau dapat duduk seminggu kat sini mesti best. Tapi bakal menggemuk kot sebab makan sedap.
Ini cafeteria. Kami datang utk minum petang. Ada bubur dan kuih la.Budak-budak pun selera makan.

Day 2
Keesokkan harinya pagi-pagi bangun solat dan breakfast. Bilik yang kami duduk tu no 21. sebelah surau.
Lepas breakfast, siap-siap nak ikut snorkelling. Penat gak la nak jalan sampai ke jetty.


 But the result is....................................................cantik kan.


Balik snorkelling terus membongkang. Lunch lepas tu teruskan aktiviti lepak kat resort dan main pasir.
Petang pun ada snorkelling trip tapi tak larat dh nak join. Aichan biasala, ramah mesra sangat. Dapat la kawan dengan kakak-kakak dan abang-abang yang duduk sini juga. Siap derang bawa dia pegi mandi pool kat Laguna.
Resort ni punya beachboys dia baik-baik.Sanggup nak jadi babysitter anak-anak kami cuma tu la, budak-budak ni taknak orang sangat. Sara n Aydan malu terlebih.

Makan malam buat BBQ. Sedap ayam perap dia. Ada udang dan ikan juga.





Day 3
Seawal 9pagi dah tunggu ferry nak balik. Ntah kenapa delay la pulak. Ferry datang dekat sampai resort.
Sementara tunggu ferry, minum Ochado. Mahal gak...RM8,90. Sedap lagi chatime kottt.

Sampai KT dah dekat pukul 1pm. Terus gerak ke Pasir Mas untuk kenduri bawear.
Nasib baik sampai jua sbl pukul 6. Jauhhhhnya. Berseri-seri pengantin baru ni. Aku gak sememeh . Tudung pun tak tukar. Tak matching langsung.

Lepas tu check in ke Renaissance. Kat KB ni Renaissance je yang 5star. Alang-alang dah save budget duk chalet kat Redang, kat KB ni kita bermewah-mewah perasan ongkaya ek..(ceih).
Dapat upgrade bilik family suite.

Nanti sambung dalam renaissance entry ek.

Sunday, March 24, 2013

Impetigo

Impetigo /ɪmpɨˈtɡ/ is a highly contagious bacterial skin infection most common among pre-school children.[1] People who play close contact sports such as rugby, American football and wrestling are also susceptible, regardless of age. Impetigo is not as common in adults.

Masa kat Jepun, Sara terkena ni... mula-mula ingatkan HFMD sebab jadi kudis kat area mulut, tengkung dan tangan. Lepas upload gambar kat FB dan ada komen dari dokter2 baru la tau ini Impetigo rupanya.

Mula-mula jadi tak teruk tapi masa minggu terakhir yang sibuk dengan expired Visa tu jadi makin teruk.
Disebabkan kesuntukan masa dan area hotel tu takde paed jadi sebaik saja kami sampai KL baru pegi klinik qistina. Dapat antibiotik dan ubat sapu. Alhamdulillah lepas 2, 3hari terus dah clear up.
Tapi jangkit pula kat Aichan.Aichan jadi tak teruk cuma kat kepala jadi teruknya..dah la rambut tebal, nak sapu kemain susah.





Cuba tgk mulut Aican dan tangan dia. Mula-mula macam kena gigit nyamuk pun ada. Kes Sara mula-mula sebab kering sangat. Ingatkan sebab tu so puas la tempek lotion tapi tak baik-baik.

Petua untuk legakan impetigo ni letak ACV(Apple Cider Vinegar). Macam in my case, tempek juga Shaklee vitamin E bila luka tu dah kering. Tujuannya untuk hilangkan parut. Alhamdulillah... dah comel balik dah anak dara dua org ni.

Japan trip part 8

Okla, memandangkan nak kena call sana sini sebab kes visa tu jadi tak jadi tido love hotel dan terus balik ke Tokyo.
Malam ni google la pasal kes macam ni. Makin di google makin stress jadinya.
Ada kes student kena tahan kat airport masa derang nak balik sebab visa dah expired 1minggu. (Baru seminggu kottt...kat Msia belambak PATI duk bertahun). Terbayang suami dan 4 anak kena tahan kat pusat tahanan....huuhuhuhuhuh. Pastu masuk news....

Salah aku juga sebab masa terima Visa tu langsung tak check expired date. Ada ka dia bagi 2 weeks je padahal dlm itenerary dah tulis nak balik lepas 3 minggu.
Tapi segalanya terjadi ada hikmahnya. Disebabkan inilah kami mungkin tak kena saman. Kalau kena saman lagi la mahal kannn..(skang boleh la cakap, masa jadi tu panik tak hingat).

At last dapat call immigration kat Narita. Pakcik tu baik cakap suruh pegi immigration office untuk minta extend. Alhamdulillah lega sikit... So, kami teruskan jalan-jalan harini ke satu daerah namanya
HAKONE.
Hakone ni terletak diantara jalan Tokyo-Nagoya highway yang nama Tomei Expressway. Lebih kurang2,3jam perjalanan. Di sini boleh tengok pemandangan Gunung Fuji yang sangat cantikkk.
Ada banyak resort-resort untuk mandi air panas. memang penuhla orang kalau weekend.
Ada juga tempat untuk naik feri, tempat naik cable car, ropeway dan banyak lagi la aktiviti. Kiranya
sehari tak cukup untuk explore area Hakone ni.

Masa kami duduk Jepun dulu, tak terdatang pun kat area ni. Kami lebih banyak pergi area laut, theme park, ski resort dan shopping.
Alhamdulillahm harini pon cuaca elok. Nampak tak Fuji kat belakang tu

Budak-budak dah boring duduk dalam kereta. tergedik-gedik dapat stop.

Time ni naik ropeway(cable car). Nama ropeway ni Kumagatake. Berada di atas awan.

Ketinggian 1327m






Inilah Nissan Teana. Selesa dan luas. Tapi engine 2000cc agk best utk telan minyakkk

Siapa pernah duk Jepon, tau kot van Ainori ni...

Lepas makan icecream terus bertolak blik ke Tokyo. Mak aiihhhh jemnya. Plan nak pegi Odaiba pon terpaksa cancel.

Hari Isnin husband dan anak-anak duk diam-diam dalam bilik hotel sebab visa dah habih. Hari selasa petang baru la boleh pegi immigration.
Ok je la..dapat extend visa cuma tak best nya kena bayar processing fees JPY4000 seorang. Total damage JPY16000(RM640). Padahal buat visa kat Malaysia free je.

Hari Rabu dengan selamatnya checkout dari hotel dan kembali ke Malaysia.
Aku dapat business class so tarik Aydan duduk dengan aku sebab dia tkde seat. Anak-anak lagi 3 duduk dengan abah kat economy class. Rasa kesiann pulak sebab seat rapat-rapat. Aidil n Aichan duduk berdua. Asyik layan game la, movie la, pandai bawa diri. Makan sendiri, gi toilet sendiri. Bangga dengan anak-anak ku.

Lupa nak cerita satu lagi benda. Masa kat nihon sara kena penyakit kulit. Puas la duk agak sakit apa la ni. HFMD ke sebab kulit jadi kudis especially area mulut, dagu tu.
Nanti aku buat entry lain yekkkkk

Japan trip part 7

Okla. ni final weekend kami kat sini.
Kali ni dapatla kereta kat Nissan. Masa ni ada campaign kokyuu sha hangaku campaign.
(Kempen 50% off untuk kereta mewah)
Book Nissan Skyline tapi habih la pulak so dapat kereta Nissan Teana. 2hari cuma JPY17000(RM680).
Aalamak, bila convert baru terasa mahal...eheheee. Haritu masa kat sana otak tak calculate langsung sebab dah biasa duduk Jepun dulu dan merasa gaji sana.
Minyak kat sini seliter dalamRM6 yer....Fulltank memang beratus-ratus. Tambah pulak dengan toll yang jalan secuit je dah RM30.

Okla, lepas dapat kereta, aim kami ialah nak cari yuki a.k.a snow. Nak bagi budak-budak experience apa itu salji. Kami ke arah Gunma, nak cari ski resort yang paling dekat dengan Tokyo.
Dekat tak dekat pun dalam 3 jam naik highway. Masa atas highway tu ada la sedikit kejadian kena kejar dengan polis trafik.
uhuhuhuhuh..memang sangat cuak la bila dengar siren polis dan annoucement suruh kami berenti.
Ni atas highway okay....masa tu Mado bawa 121km/jam je. Bukan laju mana ponnnnn. Tapi sebelum tu agak pecut la.
Mado kena turun dari kereta terus dibawa masuk dalam kereta polis. Masa tu aku memang tak habih-habih istighfar selawat baca apa yang patut supaya kami tak kena saman. Haru la kalau kena saman sebab sini saman mahal.
Suatu ketika dahulu masa zaman student Mado penah kena saman JPY 90,000(RM3.6K) sebab speeding.
Pastu polis tu keluar kereta, tengok kami anak beranak yang ramai ini. Agaknya dia pun terkejut tengok kami ramai sangat. Rupanya ada masalah lagi besar. Visa mado dan anak-anak akan habih hari Ahad ni. Padahal tiket flight Rabu.
Polis tu baik hati cakap dia tak jadi saman dan suruh kami bergegas balik Tokyo untuk settle kan hal Visa. Dia kata kalau takde visa nanti dia kena tangkap kami sebab hal tu pulak. Masing-masing dah sangat cuak. Dah la takde phone nak contact embassy ke, kastam ke.

Sangat stress, rasa nak bercuti pon dah tak best. Padahal dah bawa baju kot-kot boleh menginap kat mana-mana 'Love Hotel'
End up minta tolong bird call kan kastam. Jiwa kacau tapi fikirkan dah sewa kereta dan macam mana pun tak boleh buat apa-apa harini dan nasib baik juga ada suami yang sangat memahami.

Okla, kita share gambar on the way ke ski resort ye.
Cantik kan warna langit tu. Masa ni jalan masih clear.

 Oh, dah ada snow... tapi tak penuh sangat lagi

 Main baling-baling snowballs. seronok. Habih baju seluar basah tapi tak kisah. PUnya la suka...

Aydan pun nak naik. Sewa benda ni seketul 500yen. Kena sewa 3 sebab semua nak main sendiri.

                                                   Racing...yey!

tengok langit tu punya la banyak awan hita, tapi kat bawah ni punya la panas. Memang terbakar kulit. Matahari pancar kat snow yang putih lepas tu tak diserap warna so terus hansha balik..ada paham ka?
Jadi memang sangat panassssssssssssssssssssss..bukan panas suhu tp panas silau

Japan trip part 6


Tak shopping sangat pun kali ni sebab lebih banyak berjalan. Masa untuk shopping tak ada. Kawan-kawan yang datang ramai shopping periuk tfal la, barang-barang kat Daiso la, barang baby, kain cotton Jepun etc.

Aku cuma beli baju kerja sebab baju tak cukup dan cuaca sejuk so nak kena pakai baju wool.
Kasut pun dapat la sorang sepasang.
Timberland tu fuweeet

Ada satu kedai makan ni pon best..share gambar je la ek. Ni pun dekat hotel.


Ada satu hari tu tak balik lunch kat hotel sebab company ada lunch dengan big boss

Japan trip part 5


Ok dah part 5 pun kite yer. Agak penat dah menaip..hehee. Takpe . ku gagahi jua.

Ni dah weekend kedua kat sini. Plan asalnya nak ke Disneyland dan ahad nak sewa kereta.

Pagi-pagi dah bangun bersemangat nak ke Disneyland. Tapi pagi tu memang sejuk sangat, angin pun sangat kuat. aduii la.
Dari hotel, ada direct bus ke Disneyland so memang sangatla senang. Harga ialah 500yen seorang(RM20) kanak-kanak half price.
sampai Disneyland angin bertiup kencang, sejuk tak payah cakap la. Harga tiket adult 5500yen(RM250) dan kanak-kanak 3100yen kalau tak silap. Mahal tapi bila lagi nak pegi ye tak?
Kali ni budak office newly wed Daim and wife pun join juga.
 
 
Masuk je Disneyland, terus beli topi sebab sejuk sangat. Aichan biasala , perasan princess, taknak topi-topi ni. Dia beli telinga princess tikus. Hehhee. Aidil tu pilih punya pilih dia ambik character
alien 3 ekor dalam Toy Story.


Mula-mula kita breakfast dengan waffle Mickey Mouse yang femes ini ye. Mahai mak datuk... 



 Time ni dah agak penat....Ramai sangat orang sampai nak naik satu-satu attraction tu kena tunggu 100minit. Gila apa..

 
AYdan comell cam anak patung....oooh  comelkan?
Captain Jack Sparrow. real ugak la. Hehhee. Banyak lagi gambar dalam Disney ni tapi tak larat nk menghapload .

Time balik tu dah pukul 7pm. Memang sangat penat dan sejuk. Aidil sampai nangis sebab penat dan sejuk. Kesiannya. Sejuk sebab kami tak check betul-betul jadual bas jadi time tunggu bas tu kat open space memang sejuk la.
Sampai bilik semuanya terbongkang tido.

Esoknya plan nak sewa kereta tak jadi sebab Nippon Rentacar kecoh sangat nak no telefon. Hampeh la Nippon Rentacar. Next week plan lain. Kita guna Nissan Rentacar pulak yer.

Nak sewa kereta kat Jepun ni tak susah sangat sebenarnya as long as ada lesen international yang boleh apply kat JPJ. Harga boleh survey. Paling murah ada yang rentacar kat petrol pump tu tapi
foreigner takde lesen Jepun takleh sewa.
Antara rentacar yang popular ialah,
Toocoo
Nissan rentacar
Nippon rentacar
Toyota rentacar

Drive kat Jepun pun tak susah. Setiap kereta sewa ada Navigator GPS. Boleh minta nak yang English kalau tak faham bahasa Jepun. Orang Jepun bawa kereta sangat cermat. Jarang la nk jumpa yang merempit. Nak belok kanan pun guna sistem beri laluan tau. Kat msia ni kalau buat camtu rasanya tak leh belok la sampai kesudah.