Wednesday, November 24, 2010

Gambar-gambar sepanjang wiken haritu

Ini kat The Empire... anak dara aku tu bila kuar rumah, tengok aku sarung tudung, dia pun carilah tudung dia. Tapi ada pulak tudung favorite... tudung tu je la dia nak pakai. Trend sekarang blue jeans je. Seluar lain ke, skirt ke, NO!NO!. Boleh meraung pecah rumah






Ni pulak masa open day tadika Universal. Dia bg pakai uniform, ala-ala bagi feel kat anak-anak.


Ni pulak gambar masa aku masak-masak



Monday, November 22, 2010

Ours

Tak Sabaq dah nak duk sini...weekend hari tu sempat ronda2... macam tak lama lagi dah nak siap...
Tgh pikiaq nak reno macam mana...

Activity weekend 20 & 21 November

Hari Sabtu, sibuk nak mencari tadika dan taska baru anak-anak. Bukanla aku tak puas hati dengan taska sekarang cuma dalam tahun depan kami nak pindah ke Serdang. Jadi takkan la aku nak kena masuk sampai PUJ 1 untuk hantar anak-anak tadika dan taska kan?
    Route untuk aku pergi kerja ialah dari Aman heights ke Cyberjaya. So aku akan lalu Taman Universiti Indah, Bandar Putra Permai dan LEP pun tak lah jauh sangat. Kali ni aku aim nak Islamic kindy english medium. Sebelum ni Aidil tadika kat Krista. Plan memang tak continue dengan Krista sebab nak bagi Aidil pandai bab-bab agama. Time aku survey dalam internet, yang aku nampak cuma Lil Caliph je dekat area putra Permai.
   Oh yer, pagi Sabtu kami ke Empire. Sampai pukul 1030, carpark kosong je lagi. Heheh... ronda-ronda, bagi budak2 naik train Christmas Celebration tu dan cuci mata kat Toy r Us. Aidil n aichan minta nak beli sunnies sorang satu. Tapi kt Toy r Us tu ada yg girlish je so cancel beli sunnies la at the moment. Puas jalan-jalan, beli roti kat The Loaf. Mak aiii...mmg sedap! Subarashi la Japanese bakery ni. hahha...Tak rugi. lenkali kita pegi lunch ke tea time kat situ yer abah, sayang....ihihi.
    Balik dari Empire, perut berbunyik mintak nasi. Terus kami ke Red Wok, teringin nak makan Som Tam yang sedap tu... Menu kami kali ni Nasi goreng ikan bilis halus, Som Tam, Sotong Kung Poh, Chicken Marmite. Air pulak, strawberry blended, fresh orange, chinese tea, teh ais, Dragon fruits special ice blended. Banyak betul order air...kedahagaan la katakan....


      Balik dari makan-makan, kami ronda-ronda kawasan Bandar Putra Permai. Cari Kindy yang sesuai... anak-anak dah tidur so aman la sikit. Lepas tu singgah pulak Jusco sebab nampak ada sale. Dapat la aidil 2 biji kereta Mc Queen yg sale 50% dan Aichan dapat set make-up(mainan) la...

21 Nov

           Tadika Universal ada buat open day. Tadika ni dekat shoplot, belum renovated lagi. Uniform comel..hihi. nanti aku upload pics Aichan try uniform.. monthly punya harga utk half day, Aidil RM220, Aichan RM180. Kalau full day, tambah lagi sorang RM180. total for whole day RM760. Registration fees, seorang dalam RM1k..... lebih kurang macam Krista la. Kalau duduk sampai petang, ada kelas Iqra dan Fardhu Ain. Kira menepati jugakla pencarian aku.... Teacher Umi punya explanation pun bagus, tapi aku kurang berkenan sebab dia shoplot dan the earliest can send in is at 7am. OT pun agak mahal. Sejam RM5 kot. heheh... bab budget tu, alhamdulillah. Aku dah niat, kalau aku dapat kerja baru yang boleh upkan gaji aku, aku akan hantar Aichan pegi playschool jugak.

Thursday, November 18, 2010

Kedai tutup sebab raya..

Akumasih lagi di opis. Jam kat PC ni dah tunjukkan pukul 19:31. Adeh laaaa... Awat aku lenguh-lenguh badan ni?? Hari lak aku tk bawak pumping set aku(bukan untuk exercise yerrrrr), terpaksa la menahan bengkak, sementara nak sampai rumah kul 830 satgi.

Harini patutnya aku kena p farmasi. Carik bekalan pill yang aku tak boleh miss setiap bulan tu. Hihihhhii....tau kan aper mende tu. Ni dah 2 hari aku miss.. aku terpaksa la cari afterpill juga untuk mencover kegiatan ku masa 2 hari lepas..hihiks. Buat-buat tak paham dah la yer!

Lapaq la pulak.. ada ke kedai makan yang buka dah? Kalau setakat McD ka, KFC ka.. uish, tak selera la pulak. Teringin nak p Hot Woks kat Bangi tu.. buka ke tak ekkkkk???? Tolong la buka, saya lapaq ni. takde nye orang nak bukak sebab ko sorang je lapar...oi.

Aidiladha

Hari raya pertama aku cuti tapi lepak2 je dengan anak2. Satu hapak juadah pun tk sempat nak masak. Heheh.. alasannya, tak sempat beli barang basah. Kesian tak? Patutnye weekend haritu lagi dah kena prepare barang-barang mentah. Tapi galak berjalan2 berehat-rehat sampai lupa yang dah nak raya. Minggu ni pulak aku keje kul 11am sampai pukul 8pm. Mana la sempat nak pegi pasar sebab anak-anak aku yang jaga. adeii..
     Husband aku blk rumah dalam pukul 730am(dia keje shift malam yer, jaga server kat untuk Japan). Terus mandi wajib... sunat aidiladha dan teruih p solat kat masjid. Aku pulak kebetulan budak-budak terjaga masa aku bangun pagi kul 3 kemas rumah. So pukul 7am tu depa masih syokkkk lena atas katil. Aku pun mandi wajib sunat juga. Hahahha..pakai baju lawa-lawa touch up sikit-sikit and gerak budak-budak suh mandi.
  Kami ni layan solat aidiladha kat TV je la. Breakfast tadak,yilek. Aku buat air nescafe and tunggu somi balik utk ajak dia pergi cari lemang dan rendang.. Sedehnyaaaaaaa........
    Dia balik..off we go, ronda-ronda cari lemang.Aduh..banyak yang dah habis... Akhirnya dapat la sebatang lemang dan 2 tipuware rendang ayam. Bila balik nak makan, intan adek aku ni baru je sampai.
   Ngapp ngapppp, sekali hadap je sebatang lemang tu. Terpaksala husband aku yg dah mamai sebab ngantuk tak tido2 lagi tu keluar blk untuk cari lemang lagi. Kali ni rezeki kami, dapat la 3 batang lemang dengan harga RM20. Tapi lemang kali ni kurengg best berbanding lemang no 1 tadik. Takpa laa..asalkan ada.
     Lepas tala lemang, mula la rasa mengantuk. aku dan intan pun layan la tidoq dulu. Padahal plan nak pi raya rumah Kakcik kat Bukit Jelutong. Hahahha...kesian kakcik duk tunggu2 kami tak sampai lagi.
   Kul 12 baru tersedar dari lena yang panjang, terus kalut2 ajak Intan p rumah kakcik. Ish..sampai-sampai rumah kakcik, akak aku tu dah keluar p beraya rumah kawan dia. Mujur anak2 dia tak ikut skali.
   Aidil memang tersangtlah aktifnya.. rumah akak aku tu ada courtyard, pastu ada la kolam ikan yg dalam, ala2 hapus kepala aku. Kolam ikan tu cumalah dipagari pagaq renek(takat lutut aku). Aidil pulak berlari kesana kesini.. Kedepunggggggggggggggggggggggg... Ya Allah anak aku jatuh kolam kaaaa.....
>
>
>
>
>
Mujur dia cuma tersadung pasu bunga ja..terjun dalam pasu bunga ya. Bukan dalam kolam ikan koi.
Bengkak la sikit atas mulut dia. aduih.. lepas tu barulah kami lunch dengan pulut dan rendang ayam dan juga sambal petai ikan bilis. Yummm yummy. Sedap. Habis licin pulut kami anak beranak hantam. Rasanya orang utara ja makan pulut dengan sambal ikan bilis kan??kan??

Sunday, November 14, 2010

Kenduri

Semalam aku pergi kenduri kawan husband aku yang merangkap partner dia kat opis.

  Rasanya dah lama betul aku tk pergi kenduri. Last sekali aku pergi kenduri kawen masa Faiza kawen kat Mahang, Kedah. Skang Faiza dah pun ada baby.. Kenduri kawen aku pegi semalam kat Klang. Meriah... dengan DJ nyer, dengan pengantin serba merah...wah2 teringat zaman aku kawen dulu. HEhehe...sekejap je perasaan jadi raja sehari tu berlalu, dah jadi queen beranak 3.

  Apa aku nak cerita pasal kenduri kawen smalam ialah bab makanan. Memang sangatla berbeza dengan makanan kalau kenduri kat Utara. So, rasa kurang terubat la rindu nak makan kenduri. Kalau kat Kedah menunya ialah, nasi tomato/nasi minyak, dan lauk2 wajib ialah gulai daging dgn ubi/btg pisang, ayam masak ros, daging masak hitam/masak tok, acar timun. Pegi mana-mana pun mesti ada lauk ni. Lepas tu ada la add on lagi masak gulai ikan kering dan nanas ke, dalca sayur ke, ikan talang goreng ke, sambal belacan dan ulam.. ehehhe. Semalam aku makan tu lauknya, nasi minyak, kari ayam(tk sempat rasa sbb dah habis), ayam goreng berempah, daging rendang, masak lemak nangka dan kerabu pucuk paku. Oh yer, kat Kedah jugak selalu ada kerabu perut... uish..sedapnya... Kat kedah masih banyak la makan berhidang..(prefer makan berhidang sebab tak yah beratur dengan anak2 kecik ni). SOrry yer, google2 kat internet jumpa yang ni...
Gulai batang pisang...(bukan gulai pisang yer)

Wednesday, November 10, 2010

Busy

Aduh...sejak dua menjak ni aku teramatla busy. heheh.. maklumla, start keje pukul 630am. So pukul 5lebih dah nak kena bangun. Time husband aku juga keje atau the worst keje mlm, aku kena siapkan anak nak pegi skolah. Angkut 3 orang masuk kereta seawal 6 pagi. Kalau berjalan smoothnye takpe la. NI kejap ada yang nak mandi kat rumah la. Ada yang nak tido lagi la.. Mana mampu aku nak dukung 3 sekali naik kereta. Abang ngan kakak kenalah jalan sendiri. Aduh..penat! Balik kerja memangla awal sebab masuk awal. 330 pm aku dah log off, singgah pasar, beli ikan sayur bagai, balik masak. kletung kletang...solat, mandi sumer dalam pukul 6 pegi ambik anak-anak kat daycare. Bila balik tu, ada yang dah lapar balik. Selalunya Aichan la lapar dulu. Ada yang nak nenen...lagi. kadang2 si kecik ngantuk lagi...
   tetapi, nak bersyukur sebab ada suami yang sangat memahami. memandangkan dia cuma kerja 3 atau 4 hari seminggu starts from Ahad, jadi bila time dia tak kerja. dia sangat2 lah baik..Hihihi(rasanya darling tk baca blog saya kan???). Dia akan uruskan baju-baju yang nak dicuci, pingggan mangkuk. kemas rumah.. Aduhai..sangat-sangatlah berterima kasih kat darling ni. Hihi..memang sentiasa menanti time cik abang cuti nih. Hahahaks....
  Eh...korang tk percaya ek kat husband korang.. as for me, aku percaya 100% suamiku so kalau lah aku pergi dulu, aku memang letak semua peninggalan kat dia. Aku yakin, dia boleh jaga anak-anak dengan baik, mungkin lebih baik dari aku jaga anak-anak sebab aku selalu naik darah je ngan anak-anak ni. Aku juga yakin dan bagi kebenaran untuk suami aku kawen lain andainya aku pergi dulu. (eleh, kalo aku tk bagi, macamla aku boleh halang). Ewah..sedeh la pulak.
  Oh ya, lari topik jap. Nak cerita sikit pasal kerja aku sekrang. Customer yang kitorang support ni kerja MYT 630am sampai 8pm. SO shift akan dibahagi 3, sorang start 630-330, no 2 start 830-530, no 3 start 11-8. tapi shift no 2 skang dah tak ada sbb cuma tinggal 2 agents je. Memang agak banyak calls kalau kena pagi-pagi ni sementara nak tunggu agent yang sorang lagi datang pukul 11. Semalam pulak agent pukul 11 MC. Backup sorang lagi kejap ada kejap tak ada sb dia kena support team lain. Agak penat jugak la. Dengan mail tak sempat buat.... Agent back up tu lagi kesian, kena kerja 7am to 8pm. So, aku tak sabar-sabar nak tunggu weekend.... Nak berehat sepenuhnya. Ehehehe...

Sunday, November 7, 2010

Soooooooooooo sleepy today

Layan Mini Shopaholics sampai habih..akibatnya.. mengantuk di tempat kerja. Wahaaha...tk leh nak
salahkan siapa2...

Friday, November 5, 2010

Pregnant in Japan Part 1

   Kali ni nak discuss pasal pengalaman aku berpantang. Memandangkan aku mengandungkan anak pertama dan kedua kat Negara Matahari Terbit tanpa keluarga disisi melainkan suamiku tercinta, jadi cara aku berpantang lepas bersalin pun terpaksa la ikut cara orang sana.
 Seawal 4 bulan, aku dah mula balut perut. Hahah.. orang kita berpantang baru balut perut tetapi orang jepun mengandung 4 bulan dah balut perut. Alasannya ialah supaya position kita lebih elok dan dapat pelihara baby. Balut perut ni sebenarnya budaya orang Jepun tapi saya yang memakainya memang suka. Kalau time musim panas, agak rimas la juga. Tapi kalau dah sejuk2 tu memang selesa. Sakit pinggang pun kurang la kalau saya balut perut sebab ia support perut kita. Dan katanya dapat mengurangkan kesan regangan perut.
(eh..macam betulla. Anak ke 3 saya tk pakai..mcm byk lak parut).
EH..jangan salah sangka yer, balut perut ni bukan macam bengkung yer. Dia ketatkan bahagian bawah je utk support perut yang membesar. Bukannya pegi ketatkan baby tu yer. Ada banyak jenis pulak.. ada yang tradisional tu guna kain panjang dibelit-belit(macam bengkung org melayu la), ada yg soft support secara modern yang disarungkan macam skirt utk support pinggul dan ada juga yang ala2 girdle sekali dengan underwear yer.

Ini adalah contoh yer..mesti make sure bahagian support tu kat bawah perut yer. jangan pulak pegi ketatkan kat bahagian baby duduk yer.. Senak la jadinya. Lagi satu, jangan pulak pakai kat luar yer. Ni pakai layer dalam yer. Aku still simpan stok yang Jepun untuk pregnancy kat sini. hehe.. especially time perut dah sarat2 ni memang selalu sakit pinggang dan rasa tak selesa nak jalan jauh. Jadi kalau pakai ini, rasa perut takder la bergoyang ke kiri ke kanan kalau berjalan. Kalau pergi antenatal class pun bidan-bidan akan sarankan pakai ini.



Time ante natal class, macam biasa la, kat Malaysia pun ada kan. Akan diberi pengetahuan ttg susu ibu, penjagaan pemakanan supaya berat badan tak naik sangat. Elakkan makanan masin-masin dan manis-manis. Lain-lain tu saya rasa sama je macam kat Msia kot. Oh yer..di Jepun kalo ko sakit time pregnant, pegi klinik.. minta kat doctor nak ubat demam ke, nak pil tahan sakit ke, ubat selsema ke, puas la berdialog dgn doctor. Dia memang seboleh-bolehnya taknak bagi. Puas merengek merayu pun aku pernah dapat ubat kumur dan antibiotik je. Hahaha..terpaksa la survery beberapa klinik utk jumpa doctor yang lebih bertimbang rasa untuk bagi paracetamol kat pesakit dia.. hahah.. utk pengetahuan, paracetamol tkde jual kat kedai-kedai biasa yer. Time aku pregnant no 2, sah-sah aku dah serik so aku dah bekalkan diriku dengan panadol yang diimport dari Malaysia. Hahah..tak daya nak merayu mintak PCM dari doctor.

   Bab vitamin pun doctor-doctor tak bekalkan unless ada masalah. Contohnya anemia ke, kurang darah ke..(yg tu je aku tau..ahahaks) sebab aku pun kurang zat besi jadi dapatla pil zat besi. Selain dari itu, aku ada jugak consult doctor. Dia cakap, dengan makan makanan berkhasiat sudah mencukupi. Alamak doc, itu menu orang jepun. Setiap kali makan kena ada sume jenis warna, merah, hijau, kuning, putih dalam menu. satu carbo, 2 jenis sayur , satu sup, satu protein. Tapi kalau masakan melayu, 1 nasi, 3 lauk, satu atau tiada sayur. waduh2.... eehheh. kalau camni, terpaksa la makan washoku..
Tgk la gambar kat bawah ni..brapa byk sayur daaa.. I like it but..nak buat masakan melayu camni...agak malas susah.

Ahh..terliur pulak tgk masakan jepun ni.

Simple and healthy. hahaks...korang mesti rasa kering kontang kan lauk2 ni. Kering tu la sedap. Boleh makan lauk je. Pastu baru suap nasi. Nasi jepun dah sedap jadi tak payah letak lauk.kuah2 untuk menambahkan rasa.. OOps...lari topik pulak.

Kalau korang nak naik flight bila perut dah boyot2 sangat..make sure ambik surat doctor. Takut ada pulak yang terkandas kat airport nanti. Especially kat Jepun la. Derang ni kan agak strict dan kebanyakan orang mematuhi undang-undang.

Nanti aku sambung part 2 pulak yer

Thursday, November 4, 2010

The best Kari Kepala Ikan in Penang

As for me..the best kari kepala ikan in Penang is near Gurney drive. Actually the restaurant i nicknamed it as restoren pokok buluh (bamboo restaurant) since there are so many bamboo plants around the restaurant. The restaurant itself is quite dark....not so fancy restaurant..hiding behind old english+chinese architecture which has been abandoned since I was 8yrs ols(22yrs back). So, I ve been a regular customer to this restaurant since i was 8. Everytime me and my family went to Penang, surely we would stop for lunch. At that time, the owner was a Chinese mualaf aunty. During lunch time..it was always packed with customers (mostly Chinese). As for me, when I see Chinese going to Malay restaurant, the restaurant must be very good. Hehehe... Indeed...it is very good.
      The kepala ikan was so fresh. The curry is not Indian style curry but more to Malay curry but with less oil. The curry was seen cooked separately with the fish head as to ensure the fish is not cooked to long to maintain its freshness and juicyness. The fish head will be cook after you ordered so it will take some time to reach your table... Other menu you can find here is ikan bawal goreng bersambal. The fish will be deep fried and after that the thick sambal will be put on top of the fish. Oh yeah, forgot to mention that you can also order ladyfinger(bendi) to put inside the curry . Oh how is miss kari kepala ikan Gurney drive.
      You can also choose from ready made dish such as sambal terung(very very nice with sweet sambal), sambal tauhu, sambal belacan, ulam-ulam etc. (ahahha..we only ordered that three so I can only remember that). If you go to Penang, you must stop by at this place cos only orang yang tahu saja tau kedai ni...

price : around RM60 for 4 adults
opening hrs : lunch time only
how to go : there a road behind Gurney drive. You can see SHELL in front on your right, the restaurant is on the corner of the road on your left. Its at corner of Jalan kelawei and Jalan Jones. You can see mamak stall selling drinks and newspaper but thats not the in. Go in further or can ask from uncle mamak where is the kepala ikan..eheh

View Larger Map

Wednesday, November 3, 2010

Tokyo Disneyland

I really heart Disneyland. haha..dah tua-tua pun suka pegi Disneyland daaa...
   Last I went there during summer holiday in 2008. As we were going back to Malaysia for good after that, we really enjoyed our days in Tokyo Disney Resorts. A night in Sheraton Disneyland, had a surprise birthday celebration for my husband....
  Actually, just walking around in Disneyland could satisfy my. Now I know, why some Japanese bought the 'Annual Passport'... hahah.. no matter how many times you I go there, I will always heart to go there again!

  The reason why I wrote about this is that, I caught something in veetle tv that reminds me of Disneyland.

    Aku terdengar lagu theme disneyland actually.. aduh..rasa nak flashback je pegi balik nihon. Enjoy the moments. Sebab aku teringat masa aku kat Disneyland, masa nak balik tu aku ada berselisih faham ngan laki aku.. menyebabkan aku terpaksa jalan sorang-sorang kat Disneyland station tu. Sedeh giler.. aku dah lupa puncanya. menjadikan aku tak sempat nak beli omiyage(cenderamata) kat Disneyland. Dah la nak balik msia masa tu... HUhuh.. tak dapat nak bawa balik apa2. Teringinnya nak pergi tempat tu lagi bawa anak-anak.

   Aku obsessed sangat dengan Disneyland ni maybe sebab masa kecik2 aku selalu tengok banggumi yang tunjuk pegi jalan2 pastu baca majalah Jelita(mak aku punya) yang tulis psal jalan-jalan kat Disneyworld la.. So, aku memang sentiasa berfantasy akan sampai tempat itu suatu hari nanti. Ewahh...ngengada la pulak! Hopefully, one day aku akan sampai situ lagi.

His birthday is coming soon

    In 2 days, my son birthday is coming... do you have any idea on how to make him happy and understand that this is his 5th birthday???

 1. Buy cake and shared among his friends at kindy..-->plan to do on Monday so that I can prepare during weekend

 2. Take him to his favourite place. --->zoo?beach?hotel?

 3. Birthday party.....-->for his friends or our friends??ahahah..maybe will skip this..

   if I ask him, what does he wants for birthday.. 100% that he will said, I want a car....red lightning mc queen. Ala...he already has many many many many...cars.

Anyway, presents you..my soon to become 5 year old son

Mumbo Jumbo pasta in Cyberjaya

Today is Japan Public holiday. But we still have to work..duhhh! As we re supporting Japan customer, and they re on holiday, tau tau sendiri la kan. jadi, kami pun pakat-pakat pi lunch ramai-ramai.

     Our choice for today is Jumbo Mumbo in streetmall, besides kebab. This is my first time coming here. They said that the pasta here is quite nice.
   Oh YES! the pasta is quite good in here with kind a reasonable price for pasta.(dont compare with ikan bakar at terminal la..okey). For lunch, they have lunch set with drinks. They have, chicken chop, sandwiches and about 8 kinds of pasta to choose from. The most expensive set is about RM16 nett. I chose linguini with salmon and carbonara sauce with Lime ice blended. I tot I cannot eat carbonara for lunch coz it s too heavy with cream but this one is quite mild. In a second, a finish my meal...ahahahah.. calories..calories..calories
But i think I washed it away with lime ice blended..ahahaha,

    I didnt bring any camera with me, but my friend do. So, later I will ask the picture from her. For the time being enjoy this picture..


They said, the waffle there is good also... Maybe I will bring my son here for his birthday soon.

Breastfeeding in my point of view

      10 years back, i saw breastfeeding as out of date. Only people from kampung or poor people breastfeed their children publicly. I kept saying to myself.. ei, orang ni tak malu ke menyusu anak depan orang. Kenapa tak bagi susu botol je. Takde duit ke?? Aghh..!me my self sooo dumb! No money could ever buy breastmilk, you know. (But lately I heard about people selling breastmilk...betul ke?)
    When I was pregnant with my first baby, I didn't plan on breastfeeding nor giving my son cows milk. I prepared nothing on that area. I bought cute cutlery for baby but not milk bottle. I don't know why. During antenatal class, they talked about breastfeeding as if it was a natural thing to do in Japan. So I think, let the nature takes it job.
     Until, I heard my son first cry and got to cradle him in my arms... I knew that I must breasfeed him. No matter how. hehe..some how, with the help or the nurses and the strict training given by the hospital during my stays..hahaha.. with no doubt, i managed to breastfeed my son, and after that my daughter and now, my 2nd daughter also.

    Untuk bakal-bakal ibu, bakal-bakal bapa, ketahuilah yang natural itu adalah yang terbaik. Tidak tertanding nilainya dengan susu yang berharga ratusan ringgit pun. Langit tidak selalunya cerah,jadi sediakan payung sebelum hujan. Ape yang aku merepek ni.. tak semua proses natural tu berjalan dengan natural, mungkin perlukan kesedaran dan usaha. Especially kalau lepas beranak je, anak masih merah-merah dah kena tinggal kat orang sebab nak memenuhi keperluan bekerja. Untuk case seperti itu, kenalah buat stok byk-byk, invest utk pam letrik yang double pump(sebab jimat masa, unless la konfiden diri tu terer cam cik Fid atau super ibu yang perah pakai tangan je). Alah, beli baju baby banyak2 mampu, kasut mak berpasang-pasang mampu... takkan nak invest utk 2 thn kegunaan <RM500 pun tak boleh. Dah jimat beli susu tepung....

   Anak aku yang no 3 ni memang tolak 100% susu selain susu ibu. Even milo ais(bersusu) pun dia reject yer. takkan aku nak p perah susu aku buh dlm milo ais kat kedai kottt,nak oiii. Kalau anak2 no 1 dan no 2, start umur 1 tahun je aku kenalkan dengan fresh milk supaya bolehla aku buat carbonara spaghetti ke, cabbage milk soup ke, cream soup ke... tak kuasa nak masa guna susu sendiri woo. yang no 3 ni lebih gemarkan susu ibu.. ahhaha. Nak buat camno..dah sedap sangat kan. hahahah//....

Monday, November 1, 2010

The cheapest Nasi Lemak in Bandar Putra Permai

        Hahah... i have tried many types of Nasi Lemak.. but so far, this is my best because, this is the cheapest and the taste keeps you want to buy it again tomorrow. Cuba satu, esok mau lagi.... This nasi lemak is less fussy cos you don t have to wait for makcik tu wrap it up for you. It is already wrapped in daun pisang and have names. So that easier to choose la. This nasi lemak starts from 530pm till 9pm only. Usually if you come around 8 to 830 there are not many choices already... Takdak rezeki la if you mengidam for nasi lemak daging. Nasi lemak daging is believed to be the most popular.




      If any of you stayed in Bandar Putra Permai, surely you would know the one and only Mc Donald. and my favourite makcik nasi lemak is just around the corner. Near the shops besides Mc Donald.. in front of Seri Baling Restaurant.

I really love the sambal. Sweet, succulent, tangy taste...ahh.
Makcik sells nasi lemak sambal ikan (small ikan kembung or cuts of big ikan kembung), sambal udang, sambal sotong kering, sambal ikan bilis, sambal ikan kering, sambal ayam and the best for me is sambal daging.
The nasi lemak consists of nasi, 1/6 boiled egg, and sambal.

 So tempting... oh ya, forgot to tell the price. This is the best part aaa.. only RM1.20 for every bungkus, except for beef sambal it is RM1.50. Ate 2 bungkus and you will  be full..ahaa.


ENjoy the pictures....

See how big the prawn is. Below is the nasi lemak ikan.
As for the kids, I cook spaghetti with chicken ball soup with eggs, onions, potatoes and celery.
YUmmy!

OUting bersama Marlia

Ahad tu memandangkan husband ku kerja. Marlia dengan murah hatinya membawa aku keluar. Yey.. !!
Hari Ahad tu ada Grand Opening Spa Lebar Daun kepunyaan kawan aku masa sekolah dulu. Spa Lebar Daun ni dekat sangat dengan Jusco Equine. Ada deretan kedai-kedai seberang jalan Jusco. Spa Lebar Daun ni owner nya sama la dengan Restoran Chara Kampung. Pi la makan..sedap-sedap masakan kat situ. Tak rugi!
Dalam pukul 330 tu kami keluar. Aku dengan 3 orang anak, Marlia, husband dia, Syam dan 2 anak Marlia, Fatin dan Firdaus. Masa sempai Restoran Chara Kampung tu Erul tgh buat speech. Kat sebelah dia ada Wardiana. Laku sungguh yer. Raya haritu jumpa dia masa open house kedai Lina.
Makan.makan dan makan. Nak salam dengan Erul pun tak sempat, maklumla Madam kedai. sibuk la kan. HEhe. tahniah utk Erul. Gambar dia aku sempat snap tapi tk sampai hati nak share kat sini sbb ada gegar2 sikit. Tukang ambik gambar pun sibuk kendung anak..haha.
Hari Pink Sedonia kot haritu, aku and anak2 pun Pink, Marlia dan anak pun PInky...Tengokla, betapa ayunya anak2 pakai tudung ni.

Seafood at Bagan Lalang, Kg Pelek, Sepang

Was searching for a place for ikan bakar nearby(Seri Kembangan, Putrajaya, Cyberjaya area) and found in some blogs about Bagan Lalang seafood. They said the seafood there was quite good and cheap!... I like the 'cheap' part..aahhahah. Always trying to save budget but in the end, I was paying more.
  Our first plan is to go there after Zohor prayer so that we can take the children to the beach. Unfortunately, after my husband got back from Zohor prayer, the rain was so...heavy. Agh...kusangka panas sampai ke petang..akhirnya hujan di tengah jalan. So cancelled our day plan, we re hoping that rain shall stop by Asar.. and... akhirnya rezeki kami. Matahari pun keluar..yippie yai yai la.
 Maybe everybody else was also waiting for the rain to stop so by the time we re on the road, it was heavy with cars.
           Our 50km rides took around 90mins. Bila dah sampai tu dah agak gelap. Sampai di pantai..masih ramai yang main-main air. Pantai itu betul-betul bersebelahan dengan Golden Palm Tree Sea Villa. Boleh nampak la hotel ni gah tersergam dan ada lah foreigners menginap kat situ. Dekat area sini pun ada Seri Malaysia.
   OKla, back to our food story ek.. Mula-mula tak pasti yang mana satu seafood yang dimaksudkan itu. Jumpa satu food court tepi pantai. Tapi, nampak macam kurang menarik. Orang pun tak ramai... ish, takkan la yang ini. So, kami pun pusing-pusing..lalu Seri Malaysia, dan akhirnya jumpa la Restoran Senandung Malam. Oh yang ni la kot... sebab orang dah ramai sangat, Kereta pun dah penuh walaupun belum lagi masuk Maghrib. Bila dah dapat meja, terus la order. Berpinau mata nak pilih ikan ape.. nak tu, nak ni..yang tu ye.. eh yang ini jugak ye.


Order punya order...daripada sbl Maghrib, siap solat Maghrib sampai dah masuk Isya, barula makanan tersusun indah atas meja. Hahahhaha...bahagia. Ada ketam masak masam manis, ada ikan kerapu (yang paling best!besar tau size walaupun nampak kecik dalam gambar) masak 3 rasa, ada sotong bakar, ada ikan pari bakar, ada lala masak pedas, ada kerang rebus (anak bujang aku melantak) dan jugak sayur campur untuk 2 girls tu. Puas hati makan... rasanya manis2. Isi ikan tu garing diluar tapi lembut dan putih gebu di dalam. Ikan pari bakar pun kegemaranku. Hehhe...manis sangat isi nya, dibalut dengan daun pisang menambah aroma pada ikan bakar tu. Silap sikit kami minta sotong bakar, sebab tengok orang-orang sekeliling byk yang makan sotong goreng tepung. Takper-takper...sonnani to o kunai no.. bila-bila pun boleh je pergi lagi. Dengan angin sepoi-sepoi bahasa...menghirup air sirap limau, meratah segala lauk pauk. Alhamdulillah, dengan segala limpahan dan rahmat tuhan yang mengizinkan kami menikmati malam itu. Mujur juga anak-anak behave je malam tu. Maybe sebab masing-masing dah lapar.
     Masa nak bayar, perasaan yabai  gelabah pun ada juga. Risau kalau-kalau poketku kering. Tapi...sangatla menakjubkan.. dengan kepenuhan meja dek lauk pauk...(yang aku listkan tadi). Cuba korang teka harga berapa??? Sah-sah ingat dalam RM90 ke, Rm100 ke.. cumalah RM60. Ulang 2 kali juga aku tanya pakcik abang tu. Heheh...so, mmg osusume la bagi peminat2 seafood.. sedap dan murah..ulang sekali lagi. Sedap dan Murah yer. SUka pulak aku tulis bab2 makan ni. Hahah..sebab aku selalu survey kedai makan dan susah nk jumpa yang menepati citarasa aku yang kedekutt hebat yer.
   Kalau nak pergi sini, ikut je jalan nak ke Nilai, lepas tu korang cari la jalan menghala ke Kg Pelek. Dari Equine, Seri Kembangan tak jauh mana dah. Kejap je vromm broom zass zass, sudah sampai. Kalau nak peta yang details, korang bukak kat google map yer ataupun homepage Seri Malaysia ni yer.
  Masa nak balik tu terserempak kawan lama ni, Maya...wui rindu sangat kat ko. Akhirnya bertemu kat sini ek kita. Mrs Maya sedang menunggu kelahiran ke 3. Wah wah....laju jugak ko yer. Comel-comel anak Maya, Shahira dan Humaira. Tak sempat nak borak lama sebab husband aku nak balik awal sebab dia kerja pagi.