Sunday, September 30, 2012

Nutriferon part 2

Ok..sambungan kepada cerita aku yang batuk teruk sampai tak ada suara.

Jumaat lepas, terpaksa MC sebab demam panas dan batuk-batuk.
Pagi tu, lepas call office cakap tak mampu nak bekerja harini, terus ambik sepeket
nutriferon, dan tanpa bancuh, terus telan dan minum air masak dekat 1L.
Kalau ambik nutriferon kena minum banyak air sebab kalau tak minum air akan panas badan.

Masa ni memang belum ambik apa-apa paracetemol ataupun ubat penahan sakit.
Lepas telan nutriferon, tekak rasa kering sangat dan minum lebih banyak air. Suara pun ala-ala
penyanyi rock Ella dah lagaknya.

Siap-siap dan bergegas ke klinik. Masa ni rasa badan dah lebih segar. Time sampai klinik, masih dalam kedahagaan yang teramat tapi getting better.
Dr pun tengah batuk dan selsema...rasa nak je bagi Dr ni try Nutriferon. hehehehhe..

Balik dari klinik, mandi lagi sekali(jgn ingat aku tk mandi sbl gi klinik tadi).
Tadi dah mandi cuma badan terasa panas dan tekak terasa kering jadi kita mandi sekali lagi. Untuk mengelakkan ketaq-ketaq, kita mandi air panas yer. Bila demam, mandi air sejuk.. nanti ketaq.
Mandi air suam boleh buatkan badan berpeluh.

Lepas mandi, minum air lagi dan tidooooooooooooooooo

Malam nya masih lagi rasa suam-suam kuku badan ni..

9/29
Harini dah berjanji dengan anak nak hantar dia pergi swimming class, ada juga kawan jemput makan petang. Ingatkan dah tk sihat...Alhamdulillah...........
sangat-sangat bersyukur sebab diberikan kesihatan yang baik. demam dah langsung tak ada. Batuk pun
sikit-sikit je. Suara dah 90% back to normal cuma ada sengau-sengau sikit je.

Hehhee...jumpa kawan-kawan lama... sembang sampai tk hingat donia...
Promote Shaklee dekat kawan-kawan..alhamdulillah mendapat sambutan baik.


Demamku?Malamnya ulang makan nutriferon lagi 1 sachet.....

9/30
Sihat alhamdulillahhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Lepas-lepas ni kalau tak sihat lagi, kita tak payah makan PCM ke apa..kite try Nutriferon dulu yer..

Sapa nak cuba.. boleh contact saya.

GLA Shaklee

GLA adalah singkatan kepada Gamma Linolenic Acid digunakan oleh ramai wanita untuk kesihatan dalaman wanita.
Biasanya kita cari Evening Primrose Oil(EPO) tapi, GLA ni lebih baik sebab dia merupakan sejenis asid lemak Omega-6 untuk membentuk hormon prostaglandin.
Boleh diambil lelaki dan wanita untuk mereka yang mengalami masalah menstrual ,menopous, darah tinggi dan kencing manis.
Lagi pula, GLA shaklee ni ada vitamin E.
 
credit dari  blog mama faiz
Kat bawah ni saya senaraikan KELEBIHAN DAN KHASIAT GLA
 
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
 
sesape yg kat sini xpernah try GLA patut try ekkk....sbbnya kulit rs smooth n skin better much better.....sy dh try result dia sgt okies......tq Cery MamaFaiz...:)
20 hours ago · · ·

  • Raihan's Shaklee likes this.
    • Azrin Mohd yeke?tak penah try lg...hehehe...nak beli jugak lah...
      20 hours ago ·


    • Hadhatina Mkb setuju dgn Zuera, hadha dulu sblm pregnant ni, GLA Complex adalah antara vitamin wajib. Pertama - utk regulate balik kitaran period yg tak betul lepas bersalin. Kedua - utk hilangkan kesan berminyak yg merimaskan pd kulit wajah (dgn gabungan vit c, b complex dan ESP). Mmg puas hati!

Set Supplement mana yang sesuai




Saya rasa ramai diluar sana yang sama dengan saya. Nak makan supplement tapi tak pasti nak makan supplement apa, brand apa... Masuk farmasi, ambik letak, ambik letak...
last-last beli Vitamin C untuk anak-anak.

Lpeas saya jumpa dengan Shaklee ni, alhamdulillah...nutritionist Shaklee ada buat
guidance untuk memudahkan kita memilih.






Set A (Optimum)* – set A ialah set asas untuk kesihatan tubuh badan. Semua orang dewasa, remaja serta warga emas sesuai untuk menggunakan set ini yang terdiri dari Vitalea, B Complex dan Vita-C.

Set B (Breastfeeding)* – walaupun set B adalah set penyusuan, namun ia sesuai untuk setiap golongan kerana kebaikan alfalfa yang terkandung dalam set ini adalah sangat banyak (selain penggalak susu). Set penyusuan ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Alfalfa.

Set B1* – set B1 adalah set penyusuan namun ia mengandungi 330 biji alfalfa (biasa ialah 60 biji sahaja).

Set C (confinement)* – set bersalin dan berpantang, khas untuk ibu-ibu yang mementingkan kecergasan untuk menguruskan bayi, mengelakkan meroyan, memulihkan luka serta sesuai untuk penyusuan. Set ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Zinc.

Set C+Milk Booster *– set bersalin dan berpantang sama seperti set C dengan tambahan alfalfa untuk penyusuan.

Set D (skincare)* – set penjagaan kulit wajah khas buat mereka yang mengalami masalah kulit. Ia juga adalah set antioksidan bagi mencegah kanser serta kesihatan tubuh badan secara umumnya. Set D terdiri dari B Complex, Vita C dan Vita E.

Set E (breastfeeding & bones) *– set E terdiri dari set penyusuan bersama tambahan kalsium. Sesuai juga untuk para wanita bagi mengelakkan osteoperosis. Ostematrix (kalsium) adalah mengandungi vitamin D untuk penyerapan kalsium.

Set F (feminin)* – lumrah bagi wanita mengalami pelbagai masalah kewanitaan. Set feminin ini boleh membantu anda mengatasi masalah seperti keputihan, sakit urat dan sendi, keradangan dan sebagainya. Set F terdiri dari Vita E dan Alfalfa.

Set G (5 serangkai)* - set untuk mereka yang bermasalah elergi, resdung, asma, gegata, ekzema dan alahan. Ia mengandungi B complex, Vita C dan Alfalfa.

Set H (immune booster) *– khas buat mereka yang mengalami masalah imuniti tubuh, misalnya kerap sakit, mereka yang menghidap asma, sering demam dan sebagainya. Nutriferon menguatkan imuniti tubuh. Set ini terdiri dari Nutriferon.

Set J1* – set ini adalah untuk mereka yang hamil trimester pertama (bulan 1-3). Terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Ostematrix.

Set J2* – set kehamilan trimester kedua dan ketiga, mengandungi vitamin dan mineral seperti di atas dengan tambahan Omega Guard.

Triple M set *- set E+Energizing Soy Protein (ESP) sebagai set penyusuan optimum untuk memberikan kesihatan menyeluruh kepada ibu menyusu.


credit to Mummy Lyna

Thursday, September 27, 2012

Melegakan batuk

Bismillah

Dari semalam tekak ni dah rasa gatal-gatal. Time handling calls pun asyik rasa nk berdehem je. Terpaksa mute even user tu tengah bercakap sebab kita nk batuk.

Kerja jawab call ni suara adalah emas gitu. Macam penyanyi la pulak.... nak buat macam mana, tak ada suara, tak berjawab la calls.
Bangun pagi ni, suara memang langsung tak keluar terus. Aa-ala suara itik nila pun ada. Dengan kepala rasa panas sejuk panas sejuk, dan dada yg sakit sebab batuk kering.

Harini nak test nutriferon untuk diri sendiri. Dah dengar banyak testimoni bagus tentang nutriferon sebagai immune booster.

Nutiferon ni daripada interferon.

What in interferon:
Natural substance produced by the body, interferon is activated when a cell is attacked by virus. It has two important functions:

1. It signals neighboring cells and triggers their resistance mechanisms.

2. It activates other immune cells that kill invading pathogens.

Interferon helps protect you from the daily exposure to millions of germs that can lead to serious infection. It is an essential part of your immune system

HELPING THE BODY HELP ITSELF – GOOD NEWS
Today there are scientific breakthroughs that can helps provide unprecedented support to your immune system. One of them is major. The scientist who first discovered interferon (Dr Yasuhiko Kojima - Immunologist) in the immune system has now found a way to boost its production naturally – with natural plant extracts. His clinically proven formula was the result of over 40 years of work.
HELP PROTECT YOURSELVE AND YOUR LOVED ONE YOUR FAMILIES AND ALL THE PEOPLE AROUND YOU
When you take care of your immune system. You can now have a stronger defense against the threat of infection, which means a happier, healthier life.

Natural solutions are available.
Available ONLY from Shaklee

NutriFeron is not in stores. It is ONLY available through Shaklee. You won’t find it anywhere else. It is unique patented formula is a Shaklee exclusive.

Siapa nak cuba boleh contact saya di http://www.facebook.com/siti.sohailah
ct10th@gmail.com
 

Saturday, September 22, 2012

HP, Epson, Canon printers

 Harini keluar dengan misi mencari printer. Di rumah ni ada printer cuma dah old version. Harga ink pun mahal. 2 set ink baru = printer baru.

Paling dekat dengan rumah, The MINES la. Memandangkan Aidil sekolah harini, kesian pulak kalau kami ber 4 je nak berjalan dan tinggalkan dia kat sekolah so... tunggu je la lepas Aidil sekolah baru la kite ke the mines yer.

Masa sampai kat the Mines tu, Sara terlelap dah dalam kereta. Nak kejutkan dia, puas bergaduh. Dengan tak cukup tidurnya, mula la dia buat perangai. Aduh..macam mana nak cari printer ni.

Sanpai kat Tingkat 4, tinjau sana tinjau sini...memang rasa sesangatla memerlukan printer baru daripada beli ink nye saje kan.

Main printers yang dijual, Canon, Epson dan HP.. rambang mata juga nak pilih.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Akhirnya, tak beli satu pun sebab Sara buat perangai.

Sekian..tk de informasi sangat.

Friday, September 21, 2012

Alfalfa dan susu ibu

Bismillah

Masih lagi bercerita tentang susu ibu. Maaf yer, lately sangat banyak cerita yang nak dikongsi berkaitan dengan penyusuan susu ibu.

Mula-mula kita tunjuk sikit preview hasil tuaian semalam. Ini bukan untuk menunjuk-nunjuk, jauh sekali nak riak. Cuma saya harap dengan perkongsian saya ini, dapat mummy-mummylicious semangat untuk berjaya juga.

Alfalfa berbini empat lagaknya.

Setiap sessi 10min -->2 kali sehari. Aydan kadang-kadang consume 3 x 5oz, kadang-kadang 4 x 5oz. Saya tak banyak buat stok sebab saya masih yakin, dengan rezeki anak saya insyaAllah..cukup.

Ini stok yang ada... baru ni dah buang sebesen besar...huhuhuhuh sebab dah luput tarikh.

Sejak saya consume balik Shaklee, selagi boleh saya nak bagi anak saya susu yang lebih khasiatnya.
Jadi selagi boleh saya ambik 3 stok botol baru yang fresh dan bagi 1 je stok lama. Nampak macam membazir sebab tak gunakan stok lama. Memandangkan lepas makan alfalfa, cik B asyik rasa berdenyut-denyut (macam masa let down reflex tu) jadi, insyaAllah...start next week, saya akan pump 3 kali sehari supaya dapat tampung stok-stok lama, ganti dengan yang baru...
Doakan saya yer.

Dibawah ni saya petik dari blog annakuwiraku.com
Persoalan pertama , bolehkah jika si ibu hanya bergantung dengan ALFALFA sahaja?

Melalui pengalaman diri ibu sendiri menyusukan anak, jika hanya bergantung dengan alfalfa sahaja masih boleh menghasilkan susu dengan banyak kerana sifat ALFALFA itu sendiri iaitu sebagai agen yang membantu badan stimulate milk dengan lebih cepat. Sebab itu mereka yang mengambil 2 biji alfala pasti akan merasakan perbezaan ketara apabila pengambilan ditingkatkan kepada 6 biji sehari iaitu 2 selepas makan pagi , 2 selepas makan tengahari dan 2 selepas makan malam. Si ibu akan merasakan susunya cepat bengkak terutama apabila pengambilan air yang banyak serta sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekali. NAMUN malangnya pada satu tahap si ibu itu akan merasa sangat letih dan mulalah datangnya sifat moody, mudah mengantuk bila pulang kerja(tidak mampu bertahan buat kerja rumah), kedinginan terhadap seks dek kerana mengantuk dan keletihan yang melampau. Ini kerana si ibu hanya tertumpu kepada pemakanan yang membanyakkan susu. Maka badan akan memaksa menghasilkan susu sebanyak mungkin tidak kira apa jua keadaan si ibu. Risikonya pula jika si ibu tidak membuat perahan sehingga mengosongkan payudara, susu tersumbat atau nama lain clog duct mudah berlaku.

Berbeza pula jika si ibu itu mengambil vitamin secara lengkap...iaitu memenuhi keperluan tubuh badan ibu seterusnya badan sihat dan dapat menghasilkan susu dengan lebih baik. Pada dasarnya vitamin ini ibarat minyak pelincir kepada kereta. Jika sesebuah kereta itu dijaga penyelenggaraannya (maintainance), minyak hitam berganti, minyak sentiasa banyak...maka sudah pasti kereta itu dapat dipandu dengan lancar, tanpa ada hembusan asap hitam dan tiada tersengguk-sengguk macam orang yang sakit. Sama dengan keadaan si ibu yang menjaga pemakanannya maka jika badannya sihat, moodnya ceria, sentiasa bertenaga , bersemangat dan membuat sesi perahan yang konsisten...sudah pasti dengan izin ALLAH susu akan terhasil dengan baik mengikut keperluan bayi tadi.


Shaklee Collagen powder





Collagen Powder

Untuk rasa lebih sihat, kulit lebih muda menawan

Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.

dipetik dari website Shaklee

 

Roseola Virus


Bismillah

Kali ni nak tulis pasal Aydan yang kena Roseola Virus. Bunyik macam nama bunga saja kan.

Hari Khamis tu, Aydan start demam suam-suam, tapi siang tu memandangkan nampak ok, jadi mak dia hantar juga ke taska. Malam Jumaat tu demam tinggi, sampai 40degree. Panas tapi bila bagi susu je ok..
menyusu dia sampai muntah-muntah sebab mungkin terlebih minum. Tapi still nak nyotnyot untuk
legakan rasa panas kot. Takpun sebab nak melekat dengan mak dia.

Tapi, bila pagi time nak p office je, Aydan ok balik. Mama dia serba salah nak hantar taska ke nak EL.
At last, mama dia hantar juga ke taska berbekalkan PCM. Abah dia kerja malam, kalau ada apa-apa hal minta cikgu taska telepon so that abah dia boleh pickup.

Bila petang tu, demam dia start panas balik. Bukan panas main-main, memang  tahap panas garing boleh goreng telur punya la. heheh. Bawa pi klinik, petang tu, masukkan ubat bontot, baru demam dia turun sikit.

Hari Sabtu memandangkan hari cuti, bawak la anak-anak breakfast kat luar. Makan roti canai. Aydan pun nampak dah ok dan happy je mengeke-ngekek gelak. Tapi, lepas breakfast tu nampak muka Aydan naik rashes. Penuh sampai ke tengkuk. Eh, anak aku ni allergic ke? Takkan ada sapa-sapa p suap roti canai kat Aydan kot. Aydan baru 6 bulan, mana ada gigi pun nak kunyah-kunyah. Makan bubur jer..tu pun homemade.

Tanya anak-anak lain, kot ada yang menyuap Aydan apa-apa. Takde katanya. Risauu jugak kot kot demam campak. By tengahari tu dah nampak surut bintik bintik tu. Macam on and off la pulak.

Memandangkan, aku tkde tauliah doktor, juga suamiku takde tauliah doktor, maka, berduyun-duyunlah kami ke klinik Qistina lagi sekali.

Dr belek belek belek... oh ni virus ni.. sebabnya demam dah tkde. Kalau campak, bintik-bintik akan keluar masa demam masih ada. Mungkin roseola virus.... oooh.. baru teringat. Masa Aidil kat Jepun dulu, ada kena juga masa baby-baby ni. 突発性湿疹kot namanya.

Lega...risau kot2 denggi.

Ini bukan Aydan tapi anak orang lain....

Lepas 2 hari bintik-bintik hilang dengan sendirinya.

Dipetik dari website mayoclinic
Roseola is a generally mild infection that usually affects children by age 2. It occasionally affects adults. Roseola is so common that most children have been infected with roseola by the time they enter kindergarten.
Two common strains of herpes virus cause roseola. The condition typically causes several days of fever, followed by a rash.
Some children develop only a very mild case of roseola and never show any clear indication of illness, while others experience the full range of symptoms.
Roseola typically isn't serious. Rarely, a very high fever can result in complications. Treatment of roseola includes bed rest, fluids and medications to reduce fever.

Tak perlu nak risau-risau... kawal demam anak anda, pastikan cukup air supaya tk dehydration dan mama boleh cuba nutriferon untuk boost immune system sebab anak menyusu dari ibu.

Thursday, September 20, 2012

Mencari supplemen terbaik

Keterujaan dapat menambahkan stok susu membuatkan aku rasa kenapa aku tak kongsi benda ni dengan kawan-kawan? Padahal dah lama aku guna shaklee ni tapi sekarang baru nak share. Hopefully masih belum terlambat.

Aku tak pasti adakah ramai orang macam aku ni. Selalu berlegar-legar kat dalam guardians atau farmasi untuk cari supplement. Selalu confuse nak pilih yang mana terbaik untuk diri sendiri dan juga anak-anak especially. Selalu juga la beli vitamins c chewable for kids la, mutivitamins with lysine la supaya anakku especially yg abang, Aidil tu lebih selera makan.

Kenapa aku pilih Shaklee sebagai supplement untuk keluarga?
1. Always safe

Shaklee dah buat lebih daripada 80,000 ujian kualiti setiap tahun untuk pastikan keberkesanan dan ketulenan sebenar. Lebih 350 ujian juga untuk setiap ramuan baru untuk mengesan bahan pencemaran bahaya.
Rujuk sini untuk details http://www.shaklee.com.my/eng/difference.asp

Sekarang ni banyak dalam akhbar pasal supplemen beracun la, dikesan campur bahan toksik la. Jadi hati-hati tau. Jangan mudah terpedaya dengan testimoni. Produk tradisional pun, kalau tak pasti, jangan main percaya dan beli je.. Lainla, nenek sendiri yang rebus daun kayu buat jamu...hehe

Shaklee ada sijik KKM yer dan juga sijil Halal.

2. Harga

Kalau tak tengok harga, memang la poket kempis. Cumanya Shaklee ni nampak mahal sebab satu botol ada banyak biji. Bila dibahagikan, harga Shaklee adalah kompetetif yer. Tak mahai mana pun yer. Contohnya vitamin C jenama Bla$$m$$e 90biji RM80, Kord$$ 60 biji RM70 tapi Shaklee 120biji baru RM92.50

So, murah tak?

3. Berkesan

Alhamdulillah berkesan dan boleh tengok kesannya dalam masa sebulan atau kurang daripada tu.
Lebih USD300 juta dilaburkan untuk scientific and clinical proof. Menggunakan bahan semulajadi yang paling pure and potent..aduhhh, melalut campur english bm aihh. Seb baik tk ckp jeponn juga.

Part ni memainkan peranan penting.  Poket kena tengok.
Contact saya untuk info lebih lanjut tentang Shaklee
SHAKLEE ID : 851431

LAKSAのレシピ


材料

めん(laksa)800g
きゅうり()
トウガラシ
玉ねぎ
サラダ

スープ
アジ 4匹
缶詰イワシ 1
チリーペースト 2Tbs
玉ねぎ 1コ みじんぎり(ミクサーあれば、ミクサーでかけて)
kesum leaf(葉っぱ) 
みょうが 1個
asam keping 5個
*otak udang 2tbs
*serai 2本
ニンニク 2個



作り方
1. 魚を煮て(塩+asam keping 1個)
2. 煮た魚を骨とり
3. ミクサーで魚の身、玉ねぎ、ニンニク、serai をかけて、ペーストになる
4. 鍋に水いれて、(3)で作ったペースト+缶詰めのイワシをいれて
5. 30分煮込み
6. kesum leaf(葉っぱ) 
みょうが、asam keping 、otak udang 、塩、砂糖 いれて、10分ほど煮込み
7. Laksaめんはお湯で煮て、トスしてから、Bowlに入れる、Laksa汁をいれrて、好きなトッピングして、できた

Wednesday, September 19, 2012

Produksi meningkat dari 4oz ke 8oz

Bismillah

Ini saya petik dari blog http://www.anakkuwiraku.com

Dari 4oz kepada 8oz?

Ceritanya pun hampir sama dengan saya...syok bila tau yang ramai dah dapat manfaat daripada Shaklee ni. Alhamdulillah....


Ini adalah susulan cerita kak Nadiah yang telah mengamalkan pengambilan supplement yang berjaya membuktikan menstrual tidak menjejaskan penyusuan.

Ibu menerima SMS dari seorang customer ibu yang ibu kenali dengan nama Khuzaimah...Antara mesej beliau ialah:

Salam Kak N,
Sejak saya amik ESP ni kan kak, susu saya makin banyak sekali pam dapat 8 oz best betol kak. Saya bersyukur sangat Allah temukan jalan yang mudah untuk saya. Yang bestnya Kak N anak saya selsema kan sehari jek dah sihat kak....mula2 sedih gak tengok meleleh je hidung dia...besok tu dah ok dah, tapi mungkin ni semua hasil berdoa dan usaha. Apa2 tq kak N sebab sudi sharing ilmu...moga tuhan balas jasa akak.
Betol ESP mahal tapi berbaloi untuk anak...saya memang teruja baca blog akak yang memang menaikkan azam saya untuk breastfeed 2 tahun.

Buat pengetahuan semua sebelum ini Khuzaimah hanya mendapat 4 oz per sesi....sehinggakan suami beliau terkejut tak sangka boleh mendapat sebanyak 8oz kini. Alhamdulillah syukur pada Allah yang Maha Pemberi.

Tuesday, September 18, 2012

Cara tambah susu

Alhamdulillah.
Dengan izinNya, lepas seminggu mengalami masalah kemeruduman (betui ka eja?). Harini production dah bertambah balik.

Walaupun stok susu masih banyak kat rumah tapi sejak minggu lepas, masa kena demam dan selsema... hasil perahan berkurangan. Daripada sehari 20oz sehari dah jadi 10oz je.
Setengah tu....adui la... tapi masih cool sebab stok dalam peti banyak yang terusik.

Keyword untuk tambah susu adalah,
1. Usaha
2. Sabar
3. Yakin, insyaAllah

Ada je tiga benda ni... insyaAllah sapa-sapa pun boleh berjaya.

Part 1-Usaha
Untuk milk booster, saya makan supplemen yang dah sekian lama sejak lepas pantang haritu tak makan... dalam keterpaksaan, kena makan balik.
Tak juga terhad kepada milk booster, kena amalkan pemakanan seimbang, kalau tak seimbang, kena la seimbangkan dengan cara pengambilan supplement.
Multivitamins, Vitamin B complex dan Vitamin C adalah set yang disarankan untuk ibu menyusu. Kalau time-time production merudum, elok tambah protein dalam diet seperti minum ESP.
(kalau rasa nk try supplement ni, boleh contact saya)

Lepas tu pam pam dan juga pam. Macam saya, takdak la boleh nk bahagikan byk masa untuk pam kat office. Paling best pon 3 kali, time break pagi, lunch dan break petang.

Disebabkan saya kerja helpdesk, tak boleh nak bercerai dengan phone suka suka hati je. saya ambik inisiatif pam dimeja. saya cover je la pakai shawl.
Minggu lepas masa production tengah merudum, saya pam juga dengan konsisten walaupun tkdak hasil. Pam dan terus pam...yakin insyaAllah.

Tapi yang bestnya, bila start makan supplement balik, terasa kulit makin glowing....hehe. nak pakai bedak pun terasa smooth je. wink wink...
Inilah dikatakan 2 in 1...

2. Sabar
Dah cukup usaha... lepas tu kena la sabar sikit. Takde nye lepas makan milk booster, terus nak up susu dan dan kan... kena sabar ....

3. Yakin

InsyaAllah...  Allah dah ciptakan susu ibu ni khas untuk anak ibunya. Susu terbaik.
Mana-mana susu formula pun tak boleh nak layan ciptaan Allah ni.
Tiap kali solat, mintala doa supaya Allah bagi rezeki untuk anak...rezeki susu ibu yang tak boleh dibeli dengan wang ringgit.

Akhirnya....setelah dekat seminggu berusaha, bersabar dan yakin rezeki untuk anak itu ada.
Harini, perahan dalam masa 10minit dapat lebih daripada 10 0z. Penuh 2 biji botol medela ni. Gembira dan syukur tak terkata....

Rezeki untuk Aydan....rindu Aydan
itu gambar aydan dengan sepupunya..........

Monday, September 17, 2012

B besar b kecil

Ada org kata, b hang besaq, banyak susu.....
Aku b kecikkkk, nak guna pam pun susah.

Heheheh..b tu apa? Tau tau saja la yer.

Sebenarnya size b tak pengaruhi jumlah susu yang dihasilkan. Yang pengaruhi susu cuma lah kilang susu kita..iaitu milk gland. Sebab tu bila kita pump, memang jumlah susu yang dihasilkan tak sama banyak. Lagi banyak kita bagi signal pada badan untuk menghasilkan susu, lagi banyak susu terhasil. Ada kawan yg size b besar nasi lemak 2 kupang, eh ada lagi ke.... Kecik la, tapinya berjaya je susukan anaknya biarpun dia bekerja tanpa campur campur.

Jadi, kalau jgn risau yer...teruskn bg signal pd badan dengan cara pam secara konsisten, insyaallah... Susu akan bertambah.

Demi anak yerrr

Sunday, September 16, 2012

Puasa dan breastfeeding

Bismillah

Lama sungguh rasanya tak menulis. Rindu pulak rasanya. Bukan apa, masa bulan puasa agak sibuk, balik rumah dah nak prepare berbuka, lepas berbuka nak berkepit dengan baby lagi. 
Namun, alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Susu perahan puntaknada beza antara bulan puas a dgn tk puasa, mungkin barakah bulan Ramadhan, lagi banyak hasilnya.

Okla, nak share juga macam mana nak kekalkan susu perahan semasa berpuasa ni memandangkan
Tk boleh minum di siang hari.

Jangan takut untuk makan makanan lengkap masa bersahur. Kalau boleh, biarlah masa bersahur tu makan lagi lengkap daripada time berbuka. Cukup dgn sayur, lauk, buah, kurma, nasi tak lupa ye.
Macam saya, mmg bangun pukul 445am, panaskan lauk atau masak lauk simple tapi lengkap sebab anak sulung yang 7 thn juga nak berpuasa. Kalau dia tak makan makanan lengkap, sure punya la dia 
tak dapat puasa sehari penuh. Jadi mak kena berkorban sikit bangun masak makanan kegemaran dia.

Jadi, simaknya pun, drpd asalnya tk selera makan, terpaksa memaka diri untuk makan sebab takut susu tk cukup. Anak baru 4,5 bulan...harusla teruskan lagi the best susu a mom can give kan.

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiii, awal awal bolehla, dah tengah tengah berpuasa, mmg tak lalunak makan.... Tapi dengan apa yang saya amalkan... Alhamdulillah berjaya kekalkan susu sama malah lebih daripada bulan tk puasa.

Saya amalkan makan meal shake,  dan performance drink time sahur. Kalau saya rasa tk lalu makan, saya lebihkan minum meal shake campur dgn esp soy protein. Kalau rasa tk dapatnk minum lebih time sahur, saya lebihkan minum performance drink. Alhamdulillah, berbaloi baloi. Terasa perbezaan sangat kalau terlupa minum dgn bila minum time bersahur tu. Badan pun tak rasa penat.

Meal shake tu mengandungi 12 Vitamin dan 7 galian lengkap yg diperlukan badan..j adi boleh la nak tampung tampung kot mana yg tk cukupbtime puasa. Lagi satu tklupa utk kunyah kurma jugak. Jadikan macam jajan pun ye. Kurma pun boleh banyakkan susu juga insyallah.

Tapi apa apapun kalau tk pam at least 2 kali sehari masa kerja, jangan mimpi la nak byk susu kan. Takkan la pam sehari sekali nak terus dpt 4, 5 botol kan......... Dan jangan la suka skip skip sesi mengepam. Sekali skip,mmg sah, esok rasa susu makin kurang. Macamnkes sayay, kdg ada gak hari tk sempat. Tapi still kena cover pam time malam ke awal pagi dan mmg kena make sure bagi signalnkat badan yang nak pam at least dpt 4 botol full yer. 

Ok la..... Kalau nak share topic topic bfeeding...jumm la