Friday, November 9, 2012

Moving to a new place

Ok, dah selamat dapat account untuk log in pC kat office baru.
Kalau tidak, terkulat-kulat tgk orang lain punya PC.

First day reporting, boss dah bagitau you kena p Jepun utk training selama 3 minggu. Mak aiii.. dan boss suruh fly minggu ni juga. Panic sekejap sebab pikir macam mana nak uruskan anak-anak.

Merayu suruh boss postponed kan date nak ke Japan.

Alhamdulillah dapat postponed ke 26hb. So sempat la nak arrange apa-apa kan. Kalau tak, passport pon
dah mati, visa tak apply lagi. Apa boss ingat, kami ni pemegang passport Jepun ka senang-senang
nak masuk Jepun balik.

Plan awal, I fly 26hb dan husband akan fly 30hb membawa 4 orang kanak-kanak.
Tetapi, semalam... hasben cuti sebab adik dan mak datang. Dia menjaga 3 (anak sendiri)+2 anak sedara
dia jadi serik. Dia kata membazir duit je pegi pastu kena duduk kat hotel jaga anak-anak je.
Yerla, tiket dekat 9000 jugak

Thursday, November 1, 2012

Resignation

Alhamdulillah.

Akhirnya berjaya juga tender 24hrs notice kat boss walaupun 3 hari baru nak settle.
Harap-harap tak ada apa yang sangkut lagi dah.

Insyallah, next week bermula la journey aku kat tempat baru. Apa nak jadi, belum tau lagi.
Semoga di tempat baru ni memberi lebih peluang untuk aku belajar.

Resignation kali ni tidak semudah yang disangka. Tak se smooth sebelum ni. Mungkin
sebab dalam keadaan tergesa-gesa nak berhenti, itu yang menyulitkan segala-galanya.
Dengan baru balik dari cuti Raya haji lagi la kan.... offer letter pulak baru je terima time cuti.
jadi, mana lah ada masa nak settle kan. Lagi pulak Day in lieu ku masih berbaki 4 hari,
OT 4 jam pun burn bodo macam tu jer.

Tapi aku tetap la bersyukur sebab start next week, company baru dah beli aku....kembang kempis
pulak  rasanya bila kena beli dengan company lainnn..wohohoho. Terdesak sangat la tu
nak cari Japanese speaker. I m happy working as a Japanese language IT support as long as...
hmmm.. as long as apa ek? As long as call tak de non stop dalam 8 jam tu kan. Hekk hekk hekk.

Tempat baru nanti, yang bestnya team mate kat opis yang sama dah confirmed ada 4 orang dan
its growing. Hohohoh.. habih la korang kena beli. OK apa kena beli.. dah la kena beli, dapat bonus
lagi tu, kan. Sapa tak mau!

Tapi yang agak memeningkan kepala ialah, kemungkinan besar nanti kena hantar pegi training
kat Jepon...... kalau dapat angkut hasben dan anak-anak sekali... alangkah bahagiaaaaaa nya!
Rasa macam nak balik kampung pulak.

Nak tulis ke tak ek pasal kes resignation kali ni??? Lepas beberapa kali air mata ini tumpah
sebab very very very upset, baru nak settle ek! Actually tak berbaloi air mata ni tumpah tapi..
dah geram sangat! Biar je la.... seb baik tak pengsan je. Tapi 3hari juga la sakit kepala.

Okla, boleh la lepas ni continue Shaklee dengan gembiranya di opis baru!

yatta!yatta!

Tuesday, October 16, 2012

Testimoni Lecithin

Oh yer, nak tambah sikit testimoni set diet Shaklee dengan Lecithin yer.


credit to kak Yati



Lecithin sangat best, Thanks to Shaklee. Makan bagai nak rak pun tetap mantain badan.
Perut tak meragam,,,hati pun senang.


Lepas cuti 3 bulan, masuk kerja semua dan aku masih setia dengan lecithin. Tapi berat badan ni
on off pulak. Turun naik 65-67kg. Aku pun on off makan lecithin. kurang istiqamah.
membazir beli mahal-mahal tapi tak serius amalkan. Aku start disiplin balik dan selepas 4 bulan,
berat badan turun ke 58kg.


Testimoni lecithin saya pulak.

oh yer..saya pun tengah amalkan lecithin +ESP/Cinch.
Dalam 2 minggu dah rasa seluar makin longgar.


And bila lagi? Pm saya di facebook siti sohailah atau sms 019 2205010 atau email ct10th@gmail.com

Mari turunkan berat badan dengan vitamin

Assalamualaikum

Dah lama rasanya tak update blog. Kali ni, saya nak berbincang mengenai cara nak turunkan berat badan dengan vitamin.

Sebelum ni juga saya dah ada bincangkan tentang cara nak menurunkan berat badan di sini

Ramai yang nak kurus dengan cepat, tapi tak faham bagaimana konsep berat badan dan menurunkan berat badan.
“Ambil produk XXXX tapi tak kurus pun”
“Kalau kena diet (tak makan), sama je lah ambil produk ni atau tidak”
Mula-mula kita kena tahu apakah sebenarnya yang menyebabkan badan jadi naik. Makan makanan berlemak? Kajian mendapati pengambilan makanan berlemak BUKAN FAKTOR UTAMA yang menyumbang kepada kegemukan. Tetapi, jawapannya adalah – ketidakseimbangan penggunaan kalori.


Kehilangan jisim otot menjadikan tubuh kurang keupayaan membakar lemak, dan merendahkan metabolisma. Hasilnya, bila kita dah berhenti ikuti diet tersebut, misalnya dah mula makan seperti biasa, tubuh sudah tidak boleh membakar kalori seperti sebelumnya. Maka jadikan kita lebih gemuk dari biasa!
Jadi, bagaimanakah cara cepat menurunkan berat badan?
Pertama, anda HARUS menstabilkan persamaan CALORIE IN = CALORIE OUT. Secara amnya, mesti kurangkan mengambilan kalori dan lebihkan aktiviti fizikal.
Bila kita kurang makan, makan tubuh kekurangan nutrisi, betul? Namun harus ingat, bila tubuh kurang nutrisi ia menyumbang kepada kehilangan jisim otot.
Oleh itulah kita perlu mengambil produk kurus tadi tu. Produk kurus sepatutnya tidak menjadikan kita kurus secara ajaib, tapi menggantikan nutrien yang kita hilang apabila berdiet.
Jadi, adakah anda kena diet lagi walaupun ambil produk kuruskan badan? Jawapannya, YA.
Bezanya di sini adalah – produk kurus badan yang mana satu?
Apa ciri-ciri produk kurus badan yang bagus?
  1. Memberikan nutrien yang mencukupi.
  2. Melindungi otot.
  3. Indeks glisemik yang rendah.
  4. Penggunaan bahan2 asli bebas GMO.
  5. Mengandungi makro & mikro nutrien penting.
  6. Diuji secara klinikal!


Yang penting, look for the facts, not fads. Jangan tertipu dengan testimonial semata-mata, sebab testimonial orang boleh tipu tau!
Program turunkan berat badan yang terbaik haruslah:
KEKALKAN OTOT YANG SIHAT
BAKAR LEMAK BERLEBIHAN
LOSE INCHES YOU DON’T WANT!

Tunggu apa lagi, mari kurus dengan vitamin Shaklee, contact saya di FB atau mail ct10th@gmail.com atau 0192205010


sumber http://vitaminsemulajadi.com/

Tuesday, October 9, 2012

Testimoni GLA

Testimoni GLA

Ini saya dapat dari FB organic supplement shop yer
















Siapa yang ada masalah menstrual tidak tetap, period pain, kulit kusam, kuku dan rambut tidak sihat
boleh cuba GLA complex dari Shaklee yer.


Contact saya utk harga

Testimoni Alfalfa

Alhamdulillah,
Seronok bila ada customer kongsi-kongsi cerita pasal bfeeding ni.
Tadi ada seorang kawan telah tag gambar hasil tuaiannya setelah consume set B selama 2 minggu.
Saya pun tumpang seronok.
Alfalfa sebagai milk booster tapi ingat, pam tu kena la pam juga. Makan la milkbooster macam mana
pun, kalau tak pam secara konsisten, susu akan surut juga yer! Pesanan untuk diri sendiri juga.

Monday, October 8, 2012

Testimoni Ostematrix

Alhamdulillah, ada customer yang bagi testimoni pasal Ostematrix. Customer ni pernah kena kemalangan. Sejak dari itu, selalu sakit lutut akibat impak kemalangan itu.
Saya suggestkan dia ambil Ostematrix dan dia juga ambil GLA untuk kesuburan dan set kecantikan/kesuburan.

Saya sendiri mengalami sakit lutut tapi taklah kronik mana. Cuma bila naik tangga agak terasa sikit ataupun time dah jalan lama-lama sambil mendukung 9kilo Aydan.
Setiap kali sujud pun lutut berbunyi walaupun tak sakit. Bila saya dah start makan Ostematrix balik, alhamdulillah... rasa macam, "Eh, lutut bunyi sekali je time sujud."

Siapa yang belum tau apa itu Ostematrix, boleh rujuk kat sini yer.

Ostematrix- vitamin untuk tulang

Bismillah,


Jangan katakan yang tua, yang muda-muda sekarang ni pun sakit sana-sini.
Kali ini kita nak bincangkan tentang produk Shaklee yang boleh membantu anda yang sakit-sakit bahu, sakit lutut, sakit urat, sakit tulang, tulang rapuh dan sebagainya.

Cara untuk mengatasinya ialah membekalkan tubuh dengan nutrien yang cukup.
Dibawah ni adalah petikan dari blog
 Mommy lyna
----------------------------------------------------
Bagi mengatasi masalah bongkok yang juga merupakan salah satu gejala osteoporosis (tulang ‘reput’).. Oh ya kalau dalam iklan TV An**** tu selalu kata yang wanita Malaysia hanya mendapat 50% kalsium harian, dan jisim tulang mula merosot bila kita mula mencedah usia 30 tahun. Mahukah cepat bongkok? Tentu tidak kan?
OK sebelum itu, apakah kalsium ni? Biasa orang kaitkan kalsium dengan tulang, kan? Sakit tulang.. kurang kalsium.. nak kuatkan tulang.. banyakkan makan kalsium.. Sebenarnya, BUKAN KALSIUM SEMATA-MATA yang terlibat dalam pembinaan tulang. Bayangkan macam ni.. kalsium adalah batu-bata dalam proses pembinaan tulang. Bolehkan kita membina bangunan yang kukuh dengan batu-bata sahaja tanpa simen atau mortar untuk melekatkannya antara satu sama lain??? Tak boleh kan? Di sinilah pentingnya mineral lain seperti magnesium, boron, zink, kuprum, mangan vitamin K dan vitamin D.
Memperkenalkan…

Ostematrix! Bukan sekadar kalsium…
Ostematrix mengandungi gabungan sempurna “batu bata-dan-mortar“ untuk membina tulang yang kuat dan sihat.

1,000 mg (100% DV) kalsium unsur dari sumber alam semula jadi yang paling yang concentrated dan mudah diserap
400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkan tulang
400 IU vitamin D (100% DV) untuk merangsang penyerapan kalsium
Boron dalam jumlah yang disokong secara klinikal untuk membantu metabolisme tulang
Vitamin K membantu mengikat mineral untuk membentuk tulang
Mangan, copper, dan zink - co-factor yang mengaktifkan enzim yang membantu membina jisim tulang
OsteoMatrix juga membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan mengurangkan gejala PMS .Ia juga membantu dalam pengecutan otot dan transmisi saraf.

Kenapa anda perlu pilih Ostematrix Shaklee?
Nutrien pembinaan tulang yang lengkap
Terbukti secara klinikal
Mudah ditelan dan mudah diserap badan
VITAMIN SEMULAJADI!
Siapa yang perlu mengambil OsteMatrix Shaklee?
  • Mereka yang kurang mendapat zat2 membina tulang dari pemakanan harian.
  • Mereka yang mengambil berat tentang pembinaan tulang dan mengekalkan tulang yang sihat untuk jangka masa panjang
  • Mereka yang merokok, pengambilan alkohol yang tinggi, atau kerap minum minuman ringan - tabiat gaya hidup yang boleh mengehadkan atau mengganggu penyerapan kalsium
  • Wanita yang berumur 30 tahun dan ke atas, remaja dan warga tua.
  • Ibu hamil dan menyusukan anak
  • Wanita yang mengalami gejala PMS
  • Mereka yang mengambil berat tentang tekanan darah yang normal
Ostematrix dalam bentuk pil licin yang mudah ditelan. Hubungi saya untuk dapatkan harga menarik di 019-220-5010 ct10th@gmail.com atau FB account saya search for siti sohailah

Sunday, October 7, 2012

Ibu mengandung & vitamin

 

Cerita dibawah ini adalah ihsan kak N
" Saya taknak makan vitamin masa mengandung takut baby gemuk la" kata Sue pada kawan sepejabatnya Asmi.

" Bukan bagus ke kalau baby membesar dan sihat?" tanya Asmi.

" Memang bagus tapi Sue tak nak kena operate" balas Sue.

Masa yang ditunggu makin hampir...namun tanpa di duga, Sue terpaksa melahirkan anaknya secara pembedahan kerana komplikasi yang dihadapinya. Paling menyayat hati suami dan ibu bapa Sue ialah anak yang dilahirkan cukup bulan itu hanyalah 1.7kg dan terlalu kecil. Doktor kata bayi Sue tak mendapat cukup khasiat sepanjang dalam kandungan. Waktu itu Sue rasa menyesal kerana tak menjaga pemakanan dan mengamalkan vitamin yang disarankan Doktor.

Doktor meminta bayi Sue dimasukkan dalam incubator dan dipantau selama beberapa hari.

*************************************************************************

Pernah mendengar kisah sebegini? Ini adalah kisah benar . Pengalaman kisah ini mengajar saya bahawa, kelahiran anak itu sudah tertulis sama ada ia lahir normal atau pembedahan. Namun sebagai ibu, kita seharusnya cuba beri dan bekalkan yang terbaik buat si manja.

Doktor menggalakkan ibu mengandung mengamalkan vitamin yang membantu memastikan ibu dan anak mempunyai bekalan darah yang mencukupi, saranan pengambilan kalsium untuk sel darah, saraf dan tulang bayi, vitamin B dan vitamin C untuk imunisasi tubuh.

Bukan itu sahaja, pembentukan otak anak terbentuk dari seawal bayi dalam kandungan. Pengambilan makanan yang berkhasiat membantu otak anak kaya dengan DHA dan segala keperluan pembesaran.
 
Memangla ada ibu-ibu yang langsung tak dapat peluang nak ambil apa-apa vitamin atas sebab
tiada kemampuan. Ada juga ibu-ibu yang mampu jaga diet pemakanannya, jadi dia tak risau
berkaitan vitamin kerana dia yakin.
 
Bagi saya, dengan diet orang Malaysia ni, better la ambil supplement.
Kalau tak mampu nak beli vitamin, ambil yang KKM bagi pun tak apa. Asalkan ibu dan anak dapat khasiat secukupnya.
 
Tapi kalau kita mampu, apa salahnya kita beri yang lebih baik kepada bayi dan diri kita.
 
Contact me for consultation.......
 
 

 

Swimming class di Presint 16, Putrajaya



Sekarang ni Aidil sedang mengikuti kelas swimming kendalian Puan Latifah di Presint 16.
Harganya menarik. RM80 untuk 4 kelas.
Cikgu mesra kanak-kanak..
Mujur Aidil dah tak takut air, jadi senang cikgu nak ajar.
Aidil tunggu turn

Ini pulak pool untuk budak yang tak ikut kelas swimming..heh ,heh
terjunan sebelum kelas selesai
 
 
INFO KELAS RENANG EZI2SWIM

Menyediakan 2 lokasi pilihan :

  1. Pusat Kejiran Presint 16, Putrajaya
  2. Rumah Kelab Bukit Mahkota, Bangi

Jadual Kelas :

1. Pusat Kejiran Presint 16 Putrajaya :
  • Jumaat – 01.00 tgh ( untuk dewasa perempuan sahaja)
  • Sabtu – 11.30 pagi ( kanak2 dan dewasa lelaki)
  • Sabtu – 11.30 pagi (kumpulan kanak-kanak 3 – 4 tahun – BARU!!)
  • Sabtu – 03.00 ptg & 04.00 ptg (kanak2, dewasa lelaki dan perempuan )
  • Sabtu – 03.00 – 04.00 ptg (kanak-kanak 1 1/2 – 3 tahun - BARU !!
  • Ahad – 03.00 ptg & 04.00 ptg (kanak2, dewasa lelaki dan perempuan
2. Rumah Kelab Bukit Mahkota, Bangi :
  • Sabtu – 8.30 pagi ( semua kategori )
 

Vitamin untuk anak

Shaklee juga ada supplements untuk kanak-kanak



BAWAH SATU TAHUN : tidak digalakkan amik apa2 suplement, kecuali atas nasihat doktor.
                                              Kalau ibu bfeed, senang je...ibu makan.


1-3 tahun :
Mealshake --> multivitamin, multimineral, protein (cow milk based) : utk anak2 yg kurang berat badan, kurang selera makan, sembelit, selalu demam, pelbagai masalah kesihatan


Omega Guard ---> minyak ikan. sesuai utk budak2 yg ada asma, selalu batuk2 selesema. omega panaskan chest


4-12 tahun:

Mealshake --

Omega --

Vitalea Chidren -

Vita C CHewable -

Masalah kanak-kanak:

Hyper : Omega
Selalu mengantuk dalam kelas : Mealshake, Omega, Performance Drink

Eczema, asma : Mealshake, kalau alah susu lembu boleh juga ESP

Kurang makan : Mealshake

Saturday, October 6, 2012

Saya nak cantik luar dalam

 

“Saya amik vitamin ni sebab period saya tak teratur. Tapi siapa sangka lepas makan vitamin ni, suami dan keluarga mertua puji kulit saya makin cantik. Bukan nak puji diri sendiri tapi saya memang dapat rasakan perubahan yang ketara amik vitamin ni. Dulu makan vitamin E pun tak nampak ketara seperti sekarang. Terima kasih kak N”

Ini adalah testimoni yang saya dapat dari seorang customer kami (kumpulan Euphoria).

Ada satu vitamin ni yang sesuai untuk masalah kesihatan wanita, seperti PMS, period tak teratur, kesuburan dan lain-lain.

Side effect vitamin ni???? Kulit lebih cantik.

Sapa nak tau rahsianya, contact saya...okay?

InsyaAllah, kesannya boleh dilihat selepas pengambilan secara konsisten selama 7-21hari.

Testimoni Set B

Sumber asal : ainihayati



Assalamualaikum wrt,



Saya nak sambung entry tentang penemuan yang menyelesaikan masalah susu merundum saya beberapa bulan dulu..



Bila susu mula berkurang, baru la terhegeh-hegeh nak bukak balik forum susuibu.com. Dulu memang rajin jengah forum tu. Gali punya gali, terjumpa la blog AnakkuWiraku. Saya tertarik sebab first time dapat tau ada supplement yang dapat menambah susu ibu. Saya fikir, lebih baik amik supplement. Selain untuk banyakkan susu, dapat juga perbaiki kesihatan badan. So tanpa berlengah, saya pun order Trial Pack Set B untuk ibu menyusu.



First time consume, bila pam susu nampak berbezaan pada warna susu. Kekuningan. Seminggu saya makan set B .. susu still tak nampak peningkatan. Minum air banyak dah rasa... Tapi saya tak konsisten dalam mengepam. Kat ofis tu kadang-kadang meeting la, dan macam-macam. Jadi saya tak stick pada jadual mengepam saya. Kejap pam pukul 10, jam kol 11 jap kol 2. petang kejap kol 4, kejap kol 5... Agaknya susu tu nak keluar pun tak pasti bila sepatutnya nak keluar. haha..



Bila tengok hasil mengepam tiada perubahan ketara, mula la down.. makan vitamin pun mula tak konsisten. Tapi bila stok ebm mula merosot, saya sedar kembali. Saya belum mahu mengalah! Saya nak pastikan anak ke-3 saya dapat penyusuan penuh dari saya hingga sekurang-kurangnya 2 tahun!



Jadi lepas tu saya order pula ESP. Memandangkan dah belanja banyak, saya paksa juga diri supaya memenuhi syarat-syarat untuk memastikan pengeluaran susu bertambah:



1. Minum air sekurang-kurangnya 3L sehari - saya buat sukatan. 2 x 1.5L tupperware.



2. Konsisten dengan jadual mengepam - pam jam 11 pagi, 4 petang, 9 malam dan pam sambil nenen pada waktu malam. Saya tak kerap pam di ofis sebab saya takut tak dapat nak menepati jadual. Saya rasa better 2x sahaja, tapi ikut jadual. Lepas tu bila susu dah konsisten baru saya pam 3x di ofis - 11 am, 2.30 ptg, 5.30 ptg. Alhamdulillah, so far dapat ikut jadual ni. :)



3. Sentiasa berdoa dan berdoa...



Alhamdulillah, dalam masa seminggu dah nampak peningkatan. Masa susu down, saya cuma dapat 2-3 oz sahaja sekali pam. Alhamdulillah, dapat upkan sehingga 5-6 oz sekali pam. Lagi best, dapat 2x let-down semasa pam. Saya ni pam guna Avent Manual je. Kira on each breast boleh dpt 1x let-down la pada satu sesi pam.



Oh ya! Lagi satu perkara yang saya perasan, hasil mengambil vitamin Shaklee... Sakit-sakit pinggang yang saya alami selepas habis berpantang dah hilang! Mula-mula tak perasan. Tapi tak lama tu baru perasan.. eh.. dah takde sakit pinggang la sekarang. Alhamdulillah.. :)



Terima kasih Kak N sebab memperkenalkan Shaklee kepada saya!
Dipetik dari blogkak N

Diet secara sihat

Kita nak diet, tapi sayang nak skip nasi, meals.
Kadang-kadang ada diet yang sebulan turun 10kgs, tapi percayala berapa kerat
je yang berjaya stay kurus selepas 6 bulan.
Aci kerat jari la lepas tu rebound balik.

Jadi, apa kata cuba diet secara sihat dengan Shaklee.



Basic course : Detox + Fat Emulsifier + Protein

Detox Product : Herb-lax  / Alfalfa
Fat Emulsifier : Lecithin/Omega Guard
Protein : Cinch Shake / ESP

Kenapa perlu detox?
Detox penting untuk mengeluarkan toksin berlebihan dalam badan.Mungkin ada yang pernah berdiet tapi tak nampak kesannya. Puncanya mungkin masalah detox. Bila toksin terlampau banyak, badan akan sukar untuk serap nutrient yang diambil samada daripada supplement atau diet harian.

Susunan terbaik Herblax > Alfalfa ..herblax TIDAK DIGALAKKAN untuk IBU MENYUSU jika diambil harian. So, cara pemakanan perlu diubahsuai untuk bf mommy. 2-3 kali seminggu ke..

Kenapa Lecithin/Omega Guard perlukan Detox Product?
Lecithin fungsinya semata-mata untuk memecahkan lemak berlebihan dalam badan dan perlukan medium pengangkutan untuk bawa keluar daripada badan. Oleh itu, perlu suggest ambil lecithin dengan combination produk di atas.

Kepentingan Protein?
Protein penting untuk pelihara OTOT dalam badan. Perasan tak ada orang yang berat badan turun tapi badan flabby ( menggeleber). Orang yang macam ni, yang turun tu bukan berat tapi die kehilangan otot. Otot penting untuk tingkatkan metabolisme badan bagi pembakaran lemak. Sebab tu kalau tengok penerangan tentang Cinch Shake, antara point yang ditekankan adalah pemeliharaan otot semasa diet.

Untuk Ibu menyusu, sarankan pengambilan ESP ( Energizing Soy Protein) daripada Cinch Shake sebab kalori cinch sangat rendah dan dikhuatiri membantutkan pertumbuhan anak-anak.

Jadi, perlukah saya ambil kesemua product?
TERBAIK adalah ambil semua tapi kita faham yang ada alami masalah bajet. Untuk mereka ini, boleh mulakan samada dengan herb-lax+lecithin atau Alfalfa+lecithin dulu. Selepas berat badan mula turun, boleh tambah protein.

Tips diet
(1)   Sila ambil ukuran badan seiring dengan timbang berat badan. Diet ni tak semestinya akan turun berat badan dulu sebab ada individu yang badan shape on dulu baru die turun berat badan.
(2) Kena konsisten dan jangan ingat boleh turun berat badan dalam sehari..Letak target jangka pendek 3 BULAN.
(3) Stagnant period = normal untuk long term diet. Cuma continue diet seperti biasa sebab badan sedang shape on semasa stagnant period.
(4) WAJIB ambil SARAPAN. Kita tidur lebih kurang dalam 6-8 jam dan sepanjang tempoh tu perut jadi berasid. Paling kurang bangun pagi tu, alas dengan segelas air untuk neutralkan asid tu. SARAPAN ni jadi penanda aras untuk tenaga sepanjang hari yea.
(5) JANGAN SKIP MEAL..Kalau jenis nak mengunyah je, makan banyak kali tapi kuantiti sedikit. Dinner kalau tak mahu makan berat, ambil light meal walaupun sekadar biskut atau buah-buahan. Ini untuk elakkan badan bertukar kepada “starving mood”
(6) Ambil NASI sekurang-kurangnya sekali sehari. Saya tak setuju dengan diet tanpa nasi sebab badan kita perlukan karbohidrat. Nasi adalah lebih baik daripada roti, mee dan pasta.
(7) AIR KOSONG..25kg bersamaan 1LITER.
(8) Portion plate jaga : Separuh pinggan nasi +1/4 Sayur+1/4 lauk../Kalau lapar, tambah lauk n sayur..Bukan tambah nasi yea..
(9) Snack between meal tu boleh sahaja tapi ambillah buah-buahan / dried fruits..senang cakap benda berkhasiat la
(10) Ambil buah SEBELUM makan bukan sebagai dessert..

credit to Tuty Rahiza
**Sedikit sebanyak perkongsian saya yang telah menggunakan Jusmate5, Herbalife n Shaklee..

Cara pengambilan Shaklee product
Contact saya             

Berpantang/Bersalin dengan Shaklee

Saya merupakan ibu kepada 4 anak. 2 kali bersalin di Jepun dan 2 kali bersalin di Malaysia.
Masa bersalin di Jepun, alhamdulillah saya mengamalkan diet yang seimbang. Selalu makan salad,
dan ketika di hsopital selepas bersalin selama seminggu pun saya dihidangkan dengan makanan
berkhasiat.
Jangan ingat saya ada sakit apa pulak duduk hospital sampai 7 hari. Saya bersalin normal tetapi
kebanyakan hospital dia Jepun package bersalin adalah 5 hingga 7 hari. Anak-anak atau suami nak
berkampung sekali pon no problem. Bilik private, tak rasa macam duduk hospital pun.

Tapi bila bersalin di Malaysia, masa anak no 3, minta nak stay 2 malam, tapi itu pun nurse dah pelik
macam kenapala mak budak ni taknak balik rumah lagi. Bukannya nurse halau pun cuma
orang pelik kenapa taknak balik rumah lagi even condition dah ok..
My reason is, balik rumah..nampak rumah sepah, rasa nak kemas, tengok anak-anak yang besar,
rasa kesian pulak... serabut pun iyer. Jadi elokla duduk hospital dengan baby lama-lama sikit.

Masa no 3, atas saranan rakan-rakan, cuba la satu set bersalin terkenal ni... hmmmmm..
tak nampak langsung bezanya bersalin makan jamu dan tak makan jamu Kebetulan masa tu, kenal kak N (anakku wiraku), dia la yang suggest ambil Shaklee. Ambil set berpantang tu dan sangat suka
sebab rasa lebih bertenaga, mood lebih ok dan dapat jaga baby dan anak-anak lain tanpa bantuan
orang lain kecuali mr husband la.

So, tanpa ragu-ragu lagi..no 4 juga diteruskan dengan set Shaklee. Insyallah dapat pulihkan kepenatan
badan, kurangkan stress(meroyan) dan aktiviti toilet berjalan lancar.

Bagi ibu yang baru lepas bersalin memerlukan nutrien secukupnya untuk pemulihan tubuh badan, dan juga tenaga untuk menguruskan bayi, serta penyusuan si manja.
Set vitamin untuk ibu baru bersalin Shaklee mengandungi:

Vitalea

Suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli. Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

B Complex

B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
• B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.
• Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh.

Sustained Released Vita-C

Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian. Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan. Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh. Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.

Zinc Complex

Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita. Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.
Zink Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein. Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan.
set bersalin shaklee
Pengalaman berpantang dengan set vitamin Shaklee… insya-Allah ia memberi kesan berbeza dari tidak mengambil set berpantang langsung, atau yang pernah mengambil set bersalin lain.
Jika anda nak cuba berpantang dengan vitamin Shaklee, atau nak belikan untuk isteri, boleh hubungi saya. Pasti berbaloi dan rasa lebih segar, insya-Allah.


credit to vitamin semulajadi

Healthy baby, healthy mama

Bfeeding dimana jua..time Lilly JP team dinner

Kebaikan ESP

Energizing Soy Protien, ESP




Kita adalah protein, asas kepada sel ialah protein.



TAHUKAH ANDA ?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

PENTINGKAH PROTEIN?

Our body need protein to grow BIG & Strong! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protien diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins
100%



SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
credit to blog anakku wiraku

Wednesday, October 3, 2012

Testimoni alfalfa

Sebelum ni dah banyak kita dengar tentang keberkesanan alfalfa, termasuklah tuan punya blog
yang buat eksperimen kat diri sendiri kan.

Ni testimoni pertama customer yang aku suggestkan alfalfa.
Gembira sangat-sangat..alhamdulillah.

Cara tambah susu (gambar)

Ini dia gambar hasil perahan 2 kali.
dari sehari 140ml menjadi 720ml..... dalam masa seminggu

Contact saya kalau nak share cerita saya...

Saya bekerja sebagai Technical Consultant yang memerlukan saya untuk berada di desk
sepanjang saya di office. Time rehat diperuntukkan selama 1 jam untuk lunch dan
30minit untuk break in between works.
Masa itulah saya nak solat, nak pergi buat air, pergi toilet, pam susu. Memang sangat-sangatlah
terhad masa saya.
Jadi saya terpaksa pam susu di workdesk saja sambil jawab telefon customer dari Jepun
yang sangat-sangat lah cerewet..asyik hait hait hait...sumimasen sumimasen(sorry).

Monday, October 1, 2012

Tambah susu

Ramai yang bertanya cara tambah susu.

Baru -baru berkesempatan try dua cara untuk tambah susu.

cara 1 : Basic supplement + Alfalfa

cara 2 : Basic supplement

cara 3 : Alfalfa

cara 4 : Basic supplement + ESP

CARA 1
Disebabkan susu drop lepas bulan puasa..mungkin sebab kemalasan mengepam tahap apa pun taktau ,
start la makan supplement balik.
Dimulakan dengan basic + alfalfa-->susu drop sehari pump 5oz naik jadi 9oz balik


CARA 2
Lepas tu stop alfalfa, makan basic je sebab baju asyik basah je bila kat rumah.
Kat opis tkpe la selalu pam kan. Kat rumah, kadang-kadang Aydan tido, kadang-kadang Aydan
makan nasi jadi  tak menentu. So stop alfalfa makan basic, alhamdulillah hasil perahan masih tak berubah,
cuma tak melimpah ruah masa duk dirumah.

CARA 3
Try pulak makan alfalfa sajer...oh badan start penat balik. Malam balik office mesti akan lena lepas Isyak,
takpun lepas Maghrib masuk bilik konon nak tidokan Aydan, mak dia sekali tido...susu banyak.
Malam-malam asyik basah je katil. Tapi penatttttt

CARA 4
Makan basic supplement + ESP. Yang ni baru nampak kesan harini. Sekali pam dapat 16oz. Ha... kan dah tak cukup botol nak simpan susu...
Kulit rasa makin licin tanpa pakai apa-apa mekap....

Kalau nak tau lebih lanjut....contact saya yer.
kat FB siti sohailah

Sunday, September 30, 2012

Nutriferon part 2

Ok..sambungan kepada cerita aku yang batuk teruk sampai tak ada suara.

Jumaat lepas, terpaksa MC sebab demam panas dan batuk-batuk.
Pagi tu, lepas call office cakap tak mampu nak bekerja harini, terus ambik sepeket
nutriferon, dan tanpa bancuh, terus telan dan minum air masak dekat 1L.
Kalau ambik nutriferon kena minum banyak air sebab kalau tak minum air akan panas badan.

Masa ni memang belum ambik apa-apa paracetemol ataupun ubat penahan sakit.
Lepas telan nutriferon, tekak rasa kering sangat dan minum lebih banyak air. Suara pun ala-ala
penyanyi rock Ella dah lagaknya.

Siap-siap dan bergegas ke klinik. Masa ni rasa badan dah lebih segar. Time sampai klinik, masih dalam kedahagaan yang teramat tapi getting better.
Dr pun tengah batuk dan selsema...rasa nak je bagi Dr ni try Nutriferon. hehehehhe..

Balik dari klinik, mandi lagi sekali(jgn ingat aku tk mandi sbl gi klinik tadi).
Tadi dah mandi cuma badan terasa panas dan tekak terasa kering jadi kita mandi sekali lagi. Untuk mengelakkan ketaq-ketaq, kita mandi air panas yer. Bila demam, mandi air sejuk.. nanti ketaq.
Mandi air suam boleh buatkan badan berpeluh.

Lepas mandi, minum air lagi dan tidooooooooooooooooo

Malam nya masih lagi rasa suam-suam kuku badan ni..

9/29
Harini dah berjanji dengan anak nak hantar dia pergi swimming class, ada juga kawan jemput makan petang. Ingatkan dah tk sihat...Alhamdulillah...........
sangat-sangat bersyukur sebab diberikan kesihatan yang baik. demam dah langsung tak ada. Batuk pun
sikit-sikit je. Suara dah 90% back to normal cuma ada sengau-sengau sikit je.

Hehhee...jumpa kawan-kawan lama... sembang sampai tk hingat donia...
Promote Shaklee dekat kawan-kawan..alhamdulillah mendapat sambutan baik.


Demamku?Malamnya ulang makan nutriferon lagi 1 sachet.....

9/30
Sihat alhamdulillahhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Lepas-lepas ni kalau tak sihat lagi, kita tak payah makan PCM ke apa..kite try Nutriferon dulu yer..

Sapa nak cuba.. boleh contact saya.

GLA Shaklee

GLA adalah singkatan kepada Gamma Linolenic Acid digunakan oleh ramai wanita untuk kesihatan dalaman wanita.
Biasanya kita cari Evening Primrose Oil(EPO) tapi, GLA ni lebih baik sebab dia merupakan sejenis asid lemak Omega-6 untuk membentuk hormon prostaglandin.
Boleh diambil lelaki dan wanita untuk mereka yang mengalami masalah menstrual ,menopous, darah tinggi dan kencing manis.
Lagi pula, GLA shaklee ni ada vitamin E.
 
credit dari  blog mama faiz
Kat bawah ni saya senaraikan KELEBIHAN DAN KHASIAT GLA
 
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
 
sesape yg kat sini xpernah try GLA patut try ekkk....sbbnya kulit rs smooth n skin better much better.....sy dh try result dia sgt okies......tq Cery MamaFaiz...:)
20 hours ago · · ·

  • Raihan's Shaklee likes this.
    • Azrin Mohd yeke?tak penah try lg...hehehe...nak beli jugak lah...
      20 hours ago ·


    • Hadhatina Mkb setuju dgn Zuera, hadha dulu sblm pregnant ni, GLA Complex adalah antara vitamin wajib. Pertama - utk regulate balik kitaran period yg tak betul lepas bersalin. Kedua - utk hilangkan kesan berminyak yg merimaskan pd kulit wajah (dgn gabungan vit c, b complex dan ESP). Mmg puas hati!

Set Supplement mana yang sesuai




Saya rasa ramai diluar sana yang sama dengan saya. Nak makan supplement tapi tak pasti nak makan supplement apa, brand apa... Masuk farmasi, ambik letak, ambik letak...
last-last beli Vitamin C untuk anak-anak.

Lpeas saya jumpa dengan Shaklee ni, alhamdulillah...nutritionist Shaklee ada buat
guidance untuk memudahkan kita memilih.






Set A (Optimum)* – set A ialah set asas untuk kesihatan tubuh badan. Semua orang dewasa, remaja serta warga emas sesuai untuk menggunakan set ini yang terdiri dari Vitalea, B Complex dan Vita-C.

Set B (Breastfeeding)* – walaupun set B adalah set penyusuan, namun ia sesuai untuk setiap golongan kerana kebaikan alfalfa yang terkandung dalam set ini adalah sangat banyak (selain penggalak susu). Set penyusuan ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Alfalfa.

Set B1* – set B1 adalah set penyusuan namun ia mengandungi 330 biji alfalfa (biasa ialah 60 biji sahaja).

Set C (confinement)* – set bersalin dan berpantang, khas untuk ibu-ibu yang mementingkan kecergasan untuk menguruskan bayi, mengelakkan meroyan, memulihkan luka serta sesuai untuk penyusuan. Set ini terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Zinc.

Set C+Milk Booster *– set bersalin dan berpantang sama seperti set C dengan tambahan alfalfa untuk penyusuan.

Set D (skincare)* – set penjagaan kulit wajah khas buat mereka yang mengalami masalah kulit. Ia juga adalah set antioksidan bagi mencegah kanser serta kesihatan tubuh badan secara umumnya. Set D terdiri dari B Complex, Vita C dan Vita E.

Set E (breastfeeding & bones) *– set E terdiri dari set penyusuan bersama tambahan kalsium. Sesuai juga untuk para wanita bagi mengelakkan osteoperosis. Ostematrix (kalsium) adalah mengandungi vitamin D untuk penyerapan kalsium.

Set F (feminin)* – lumrah bagi wanita mengalami pelbagai masalah kewanitaan. Set feminin ini boleh membantu anda mengatasi masalah seperti keputihan, sakit urat dan sendi, keradangan dan sebagainya. Set F terdiri dari Vita E dan Alfalfa.

Set G (5 serangkai)* - set untuk mereka yang bermasalah elergi, resdung, asma, gegata, ekzema dan alahan. Ia mengandungi B complex, Vita C dan Alfalfa.

Set H (immune booster) *– khas buat mereka yang mengalami masalah imuniti tubuh, misalnya kerap sakit, mereka yang menghidap asma, sering demam dan sebagainya. Nutriferon menguatkan imuniti tubuh. Set ini terdiri dari Nutriferon.

Set J1* – set ini adalah untuk mereka yang hamil trimester pertama (bulan 1-3). Terdiri dari Vitalea, B Complex, Vita C dan Ostematrix.

Set J2* – set kehamilan trimester kedua dan ketiga, mengandungi vitamin dan mineral seperti di atas dengan tambahan Omega Guard.

Triple M set *- set E+Energizing Soy Protein (ESP) sebagai set penyusuan optimum untuk memberikan kesihatan menyeluruh kepada ibu menyusu.


credit to Mummy Lyna

Thursday, September 27, 2012

Melegakan batuk

Bismillah

Dari semalam tekak ni dah rasa gatal-gatal. Time handling calls pun asyik rasa nk berdehem je. Terpaksa mute even user tu tengah bercakap sebab kita nk batuk.

Kerja jawab call ni suara adalah emas gitu. Macam penyanyi la pulak.... nak buat macam mana, tak ada suara, tak berjawab la calls.
Bangun pagi ni, suara memang langsung tak keluar terus. Aa-ala suara itik nila pun ada. Dengan kepala rasa panas sejuk panas sejuk, dan dada yg sakit sebab batuk kering.

Harini nak test nutriferon untuk diri sendiri. Dah dengar banyak testimoni bagus tentang nutriferon sebagai immune booster.

Nutiferon ni daripada interferon.

What in interferon:
Natural substance produced by the body, interferon is activated when a cell is attacked by virus. It has two important functions:

1. It signals neighboring cells and triggers their resistance mechanisms.

2. It activates other immune cells that kill invading pathogens.

Interferon helps protect you from the daily exposure to millions of germs that can lead to serious infection. It is an essential part of your immune system

HELPING THE BODY HELP ITSELF – GOOD NEWS
Today there are scientific breakthroughs that can helps provide unprecedented support to your immune system. One of them is major. The scientist who first discovered interferon (Dr Yasuhiko Kojima - Immunologist) in the immune system has now found a way to boost its production naturally – with natural plant extracts. His clinically proven formula was the result of over 40 years of work.
HELP PROTECT YOURSELVE AND YOUR LOVED ONE YOUR FAMILIES AND ALL THE PEOPLE AROUND YOU
When you take care of your immune system. You can now have a stronger defense against the threat of infection, which means a happier, healthier life.

Natural solutions are available.
Available ONLY from Shaklee

NutriFeron is not in stores. It is ONLY available through Shaklee. You won’t find it anywhere else. It is unique patented formula is a Shaklee exclusive.

Siapa nak cuba boleh contact saya di http://www.facebook.com/siti.sohailah
ct10th@gmail.com
 

Saturday, September 22, 2012

HP, Epson, Canon printers

 Harini keluar dengan misi mencari printer. Di rumah ni ada printer cuma dah old version. Harga ink pun mahal. 2 set ink baru = printer baru.

Paling dekat dengan rumah, The MINES la. Memandangkan Aidil sekolah harini, kesian pulak kalau kami ber 4 je nak berjalan dan tinggalkan dia kat sekolah so... tunggu je la lepas Aidil sekolah baru la kite ke the mines yer.

Masa sampai kat the Mines tu, Sara terlelap dah dalam kereta. Nak kejutkan dia, puas bergaduh. Dengan tak cukup tidurnya, mula la dia buat perangai. Aduh..macam mana nak cari printer ni.

Sanpai kat Tingkat 4, tinjau sana tinjau sini...memang rasa sesangatla memerlukan printer baru daripada beli ink nye saje kan.

Main printers yang dijual, Canon, Epson dan HP.. rambang mata juga nak pilih.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Akhirnya, tak beli satu pun sebab Sara buat perangai.

Sekian..tk de informasi sangat.

Friday, September 21, 2012

Alfalfa dan susu ibu

Bismillah

Masih lagi bercerita tentang susu ibu. Maaf yer, lately sangat banyak cerita yang nak dikongsi berkaitan dengan penyusuan susu ibu.

Mula-mula kita tunjuk sikit preview hasil tuaian semalam. Ini bukan untuk menunjuk-nunjuk, jauh sekali nak riak. Cuma saya harap dengan perkongsian saya ini, dapat mummy-mummylicious semangat untuk berjaya juga.

Alfalfa berbini empat lagaknya.

Setiap sessi 10min -->2 kali sehari. Aydan kadang-kadang consume 3 x 5oz, kadang-kadang 4 x 5oz. Saya tak banyak buat stok sebab saya masih yakin, dengan rezeki anak saya insyaAllah..cukup.

Ini stok yang ada... baru ni dah buang sebesen besar...huhuhuhuh sebab dah luput tarikh.

Sejak saya consume balik Shaklee, selagi boleh saya nak bagi anak saya susu yang lebih khasiatnya.
Jadi selagi boleh saya ambik 3 stok botol baru yang fresh dan bagi 1 je stok lama. Nampak macam membazir sebab tak gunakan stok lama. Memandangkan lepas makan alfalfa, cik B asyik rasa berdenyut-denyut (macam masa let down reflex tu) jadi, insyaAllah...start next week, saya akan pump 3 kali sehari supaya dapat tampung stok-stok lama, ganti dengan yang baru...
Doakan saya yer.

Dibawah ni saya petik dari blog annakuwiraku.com
Persoalan pertama , bolehkah jika si ibu hanya bergantung dengan ALFALFA sahaja?

Melalui pengalaman diri ibu sendiri menyusukan anak, jika hanya bergantung dengan alfalfa sahaja masih boleh menghasilkan susu dengan banyak kerana sifat ALFALFA itu sendiri iaitu sebagai agen yang membantu badan stimulate milk dengan lebih cepat. Sebab itu mereka yang mengambil 2 biji alfala pasti akan merasakan perbezaan ketara apabila pengambilan ditingkatkan kepada 6 biji sehari iaitu 2 selepas makan pagi , 2 selepas makan tengahari dan 2 selepas makan malam. Si ibu akan merasakan susunya cepat bengkak terutama apabila pengambilan air yang banyak serta sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekali. NAMUN malangnya pada satu tahap si ibu itu akan merasa sangat letih dan mulalah datangnya sifat moody, mudah mengantuk bila pulang kerja(tidak mampu bertahan buat kerja rumah), kedinginan terhadap seks dek kerana mengantuk dan keletihan yang melampau. Ini kerana si ibu hanya tertumpu kepada pemakanan yang membanyakkan susu. Maka badan akan memaksa menghasilkan susu sebanyak mungkin tidak kira apa jua keadaan si ibu. Risikonya pula jika si ibu tidak membuat perahan sehingga mengosongkan payudara, susu tersumbat atau nama lain clog duct mudah berlaku.

Berbeza pula jika si ibu itu mengambil vitamin secara lengkap...iaitu memenuhi keperluan tubuh badan ibu seterusnya badan sihat dan dapat menghasilkan susu dengan lebih baik. Pada dasarnya vitamin ini ibarat minyak pelincir kepada kereta. Jika sesebuah kereta itu dijaga penyelenggaraannya (maintainance), minyak hitam berganti, minyak sentiasa banyak...maka sudah pasti kereta itu dapat dipandu dengan lancar, tanpa ada hembusan asap hitam dan tiada tersengguk-sengguk macam orang yang sakit. Sama dengan keadaan si ibu yang menjaga pemakanannya maka jika badannya sihat, moodnya ceria, sentiasa bertenaga , bersemangat dan membuat sesi perahan yang konsisten...sudah pasti dengan izin ALLAH susu akan terhasil dengan baik mengikut keperluan bayi tadi.


Shaklee Collagen powder





Collagen Powder

Untuk rasa lebih sihat, kulit lebih muda menawan

Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.

dipetik dari website Shaklee

 

Roseola Virus


Bismillah

Kali ni nak tulis pasal Aydan yang kena Roseola Virus. Bunyik macam nama bunga saja kan.

Hari Khamis tu, Aydan start demam suam-suam, tapi siang tu memandangkan nampak ok, jadi mak dia hantar juga ke taska. Malam Jumaat tu demam tinggi, sampai 40degree. Panas tapi bila bagi susu je ok..
menyusu dia sampai muntah-muntah sebab mungkin terlebih minum. Tapi still nak nyotnyot untuk
legakan rasa panas kot. Takpun sebab nak melekat dengan mak dia.

Tapi, bila pagi time nak p office je, Aydan ok balik. Mama dia serba salah nak hantar taska ke nak EL.
At last, mama dia hantar juga ke taska berbekalkan PCM. Abah dia kerja malam, kalau ada apa-apa hal minta cikgu taska telepon so that abah dia boleh pickup.

Bila petang tu, demam dia start panas balik. Bukan panas main-main, memang  tahap panas garing boleh goreng telur punya la. heheh. Bawa pi klinik, petang tu, masukkan ubat bontot, baru demam dia turun sikit.

Hari Sabtu memandangkan hari cuti, bawak la anak-anak breakfast kat luar. Makan roti canai. Aydan pun nampak dah ok dan happy je mengeke-ngekek gelak. Tapi, lepas breakfast tu nampak muka Aydan naik rashes. Penuh sampai ke tengkuk. Eh, anak aku ni allergic ke? Takkan ada sapa-sapa p suap roti canai kat Aydan kot. Aydan baru 6 bulan, mana ada gigi pun nak kunyah-kunyah. Makan bubur jer..tu pun homemade.

Tanya anak-anak lain, kot ada yang menyuap Aydan apa-apa. Takde katanya. Risauu jugak kot kot demam campak. By tengahari tu dah nampak surut bintik bintik tu. Macam on and off la pulak.

Memandangkan, aku tkde tauliah doktor, juga suamiku takde tauliah doktor, maka, berduyun-duyunlah kami ke klinik Qistina lagi sekali.

Dr belek belek belek... oh ni virus ni.. sebabnya demam dah tkde. Kalau campak, bintik-bintik akan keluar masa demam masih ada. Mungkin roseola virus.... oooh.. baru teringat. Masa Aidil kat Jepun dulu, ada kena juga masa baby-baby ni. 突発性湿疹kot namanya.

Lega...risau kot2 denggi.

Ini bukan Aydan tapi anak orang lain....

Lepas 2 hari bintik-bintik hilang dengan sendirinya.

Dipetik dari website mayoclinic
Roseola is a generally mild infection that usually affects children by age 2. It occasionally affects adults. Roseola is so common that most children have been infected with roseola by the time they enter kindergarten.
Two common strains of herpes virus cause roseola. The condition typically causes several days of fever, followed by a rash.
Some children develop only a very mild case of roseola and never show any clear indication of illness, while others experience the full range of symptoms.
Roseola typically isn't serious. Rarely, a very high fever can result in complications. Treatment of roseola includes bed rest, fluids and medications to reduce fever.

Tak perlu nak risau-risau... kawal demam anak anda, pastikan cukup air supaya tk dehydration dan mama boleh cuba nutriferon untuk boost immune system sebab anak menyusu dari ibu.