Tuesday, February 15, 2011

Cameron Highland trip from Puncak Jalil

Oh..malasnya nak menulis lately...adeyyy




Oh yer, last Friday, as it is Japan Public Holiday dan kami2 yang support customer JPn ni cuti.
11/2/2011...planned a short trip to Cameron Highland.
Sebelum pergi, dah buat preparation survey hotel. Antara yg macam affordable, Century Pines, De La Ferns, Equatorial Hotel, Heritage Hotel................survey punya survey, at last pilih Century Pines sbb ramai cakap situ Ok dan bilik pun besar.
As for me, selalunya memang booking kat Agoda.com sbb rate yang diberi affordable la berbanding kat tempat lain,\. we booked one night stay at Century Pines, deluxe king size bed with garden.

Pagi Jumaat tu bertolak ke Cameron Highland lepas bfast dengan anak2. Mr husband puasa....masih ada nazar yang berbaki...kami naik Cameron Highland ikut Tapah sbb nak singgah Lata Iskandar.


Alhamdulillah, jalan clear..cuaca pun elok je. Lepas singgah kejap kat Lata Iskandar, terus naik ke Tanah Rata utk check in bilik kat Century Pines Hotel. Sebelum tu singgah kat Marrybrown utk tapau lunch sbb mr husband nk p semayang jumaat.

Banyak juga tempat yg plan nk pegi sebab dah 10 nen buri tak dtg Cameron Highland ni...cuaca hari Jumaat ni agak sejuk...dlm 15degree sbb hari nak hujan...petang tu pulak, memang hujan turun selebatya jadi tak dapatla nak pergi jalan mana-mana.





Ada baca review..kalau nak beli sayur ke jagung ke, boleh try pegi Pasar Malam Brinchang yang dibuka 3pm-10pm setiap Jumaat dan Sabtu. Banyak juga choice sayur dan strawberry. strawberry pasar malam ni lagi manis dari yg beli kat ladang...huhu, Kenapa ek?? Sempat grab fridge magnet yg harga Rm1 satu dan juga keychain buah-buahan berhaarga Rm0.80 satu. Sayur kat sini dapat 10 packet RM10. Tapi bungkusan nya lebih kecik la dari 6bungkus-->RM10. Tapi ok jugak sebab boleh rasa macam2 jenis sayur. Jeruk strawberry pun sempat grab 2packt besar Rm15. Ape lagi ek..oh yer, jagung RM10 dapat 6 tongkol grade AA....berpinau mata tgk... juga first time rasa acar strawberry...sedapnyeeeeeeeeeeeeeeee.

Balik dari pasar malam, ingatkan nak singgah makan dekat kedai steamboat sebelah De La Fern tu tapi my husband puasa, dia raasa nak makan nasi. SO cancel la.. we all tapau nasi ayam dan nasi goreng dekat food court depan Marry brown...sedap gila nasi goreng dia...ramai juga org kat area situ.

Keesokkan harinya, bfast di hotel. Ok la...byk sayur-sayuran. Berkenalan dengan Japanese couple ni. Depa ni dah tua, dah pencen pon. Datang msia sebulan..waaaahh..iinaaa.Tolong dia connectkan PC dia dgn wireless kat hotel ni. ALmaklumla, cek kan kerja hd.

Golek2 dalam bilik smp la pukul 12, check out dan menghala ke Bees farm dekat Habu..tkdak apa yg menarik sgt la bagi aku. Then singgah kat Cameron Valley Tea Plantation. Pekena teh masala dgn strawberry cheese cake. Teringin sangat nk try scones kat sini...harga dia, mak aih RM12 sebijik. Terus cancel, aku menghala ke Tanah Rata balik, nak cari kedai makan yg depa kata the best scones in town. Kedai tu sempoi saja... betul2 atas Marrybrown. Mmg tkdak signboard besaq2. Masa aku smp tu dah pukul 2pm. Naik je tangga kedai tu...tu dia aih..penuh manusia duk menikmati lunch! Harus aku cuba kedai ni next time. Kedai ni serves Western food mostly tapi ada juga local cuisines. Harga dia murah, tu la sbbnya ramai org kot. Nasi goreng baru RM4.90 kat sini. Strawberry scones dia...guess what, cumalah RM2.80 sebijik. hamek...mujuq aku tk beli kat Tea PLantation tadik.





Off we go..turun dan singgah kat perhentian-perhentian yg ada kat sepanjang jalan.

No comments: