Tuesday, February 14, 2012

Baby Aydan Khalif

Alhamdulillah..akhirnya lahir juga baby 8hari lepas edd. Baby lahir pada 13th Feb, 3:33am, dengan berat 3.3kg...lucky 3 punya baby.heheheheeh.
Supaya tk lupa, nak juga catit detik2 kelahiran baby kali ni, yang ke 4.
Kali ni dah buat appointment nak bersalin dgn Dr Seri Suniza kat Prince Court. Kalau ikut size baby, edd ialah 5hb kena pada tarikh maulud nabi utk thn ni. Tunggu punya tunggu..nothing, no show. Dr seri bg next Appointment on 11hb, in case tk beranak juga.berusaha utk naturally induced baby dengan berenang, mkn nenas, minum air kelapa, minum air zam zam, intercourse, nipple simulation, exercise jln2...contraction mmg ada tp on and off....aduh.

11hb jumpa dr, dia ckp bila awak nak serah diri utk induce?Cakap kat dr, saya dah tk tahan...lagi cepat lagi bagus.S dr suruh admit lepas Isyak 12hb dan akan induce pagi Isnin, insyaallah beranak tghari kottt. Dri awal dah berangan nk guna happydural (epidural)...

Lepas dinner kat mat ayam kg, p tgk intan kat ampang puteri terus check in prince court..mcm hotel lak check in ini.Sejak semalam, mmg rasa sakit, ingatkan dah nak beranak pagi ahad tu tp tiba2 tk rasa la pulak. Then masa dinner pon rasa jugak tp kejap ada kejap tkder.

Dah check in tu biasa la, nurse buat ve, baru bukak 3cm. So dia ckp tkyah masukkan ubat utk lembutkan cervix just tunggu esok pagi je la utk induce. Husband and anak2 pon baliklak dan husband janji nak dtg pagi esok lepas hantar anak2. Lepak2 layan fb sbb tkleh nakntido. Sakit 10min sekali kurang 1 min...

Sampai la pukul 1am still sama je sakit..sbb tkleh tido, panggil nurse ingat nk minta ubat tahan sakit sbb nk tido. Kalo tk tido, esok tk larat pulak. Sbl panggil nurse tu sempat baca yaasin dan surah maryam. Mujur ada ipad...heheheheh.

Nurse dtg, buat ve...sbl dia decide nk guna ubat tahan sakit apa..still mengharapkan happydural.... Oohhhhh

Sekalik, nurse ckp, kena tolaknpegi labour room ni, dah 4cm and the cervix is very soft already. Its progressing... Alamak..still tanya nurse psal happydural.huhuhu.nurse ckp nanti kite decide dlm labour room ek.

Tak sangka progress cepat mcm ni. Midwife suruh tukar baju lain, mujur dr seri dah ada kat hospital sbb dia dah handle case lain td. Tukar baju, ve lagi sekali dah 6 to 7cm. Mmg tk sempat lahappydural. Dr seri pon datang...dia tolong cepatkan lg process dgn buat apa tah kat dlm tu.. Pu.nya la sakit. Dah la husband tkde nk genggam tgn...huhuhu.tArik je tangan dr...sorry ek dr..hehehe

Sedih sungguh.masa tu dgr alunan suara qari sheikh misyari je baca ayat suci al quran dari ipad ni. Sangat sakit wooo...oh yer, lupa pulak, sempat juga induce kejap.

Sangatla sakit masa ni..meraung minta ubat tahan sakit. Masa ni rasa sayu sangat sbb husband tkde nak bagi moral support. Mujur la midwives ni baik dan sangat la supportive. Ambik laughing gas sikit tapi tk tahan sbb rasa nak tergelak so stopped. Lepas tu dr seri bg greenlight utk pethidine..rasa nak ckp yattaaaaaaa... Tapi, lepas je jab tu..........

Ooohhh...rasa nk teran tapi mata mengantuk, lali2... Tak tahan sangat dah. Dr seri dan midwife suruh push..tapi saya ngantuk...wagamama no watashi, minta nak vacuum pulak. Sorry dr..mesti dr pening dgn saya yang degil ni kan. Yang nak tergelak, dr ckp ni dah boleh nmpak ni kepala.. Midwife ckp, u tk payah teran, u bersin pon boleh keluar baby.heheheh.. Iyo la tu. Yp time sakit mmg rasa sangat2 nak teran......

Alhamdulliah, dengan kepakaran dr dan team dr seri, walaupun dgn aku yg degil ni..pukul 3:33am, baby selamat keluar..kuwek kuwek. Mula nye tk nangis sangat tp lepas nurse letak atas dada mama, baru dia sedar. Kecik je..ingatkan lg besar dari ni.

Features baby yg paling jelas, hidung mancung..heheheh.ada tahi lalat kat tgn. Bidan bersihkan, timbang dan bg mama-baby bonding sampai pukul 5am. Suakan nen kat baby, terus dia sucking walaupon mulut kecikkk. Mama masih lalok2 sbb kena pethidine td...

Oh yer, masa nak sorongkan ke bilik, baru telepon tok bgtau yang dah selamat bersalin. Mama tk telepon pon abah sebab tau, abah mestintk terjaga punya la. Ingat nk buat surprise je esok pagi masa abah datang. Hehehe. Tapi akhirnya mama kalah, pukul 7am, called abah ckp dah bersalin. Abah mcm tk percaya anak dia dah keluar semudah ini...hehehehehe..

Alahmdulillah, semuanya lancar setakat ni. Seronok dapat peluang bersalin dgn dr seri..first gynae lady. Sebelum ni tempat kite duduk tk de gynae lady dekat2. Thanks juga sebab sabar dgn karenah mama masa bersalin ni.

Nak diikutkan hati, sedeh juga sbb bersalin sorsng2 tapi alhamdulillah semuanya berjalan terlalu cepat. Tak sempat nak fikir ponnn, tk sempat nak layan sayu pon. Dan bersyukur juga sbb hospital ninselesa dan nurse baik2 so even tak de sape tunggu pon boleh je minta bantuan nurse.
Bilik pon selesa, segala kelengkapan ada...view cantik, makan sedap.

Yerla..takde sapa pon tunggu. Abah nak kena jaga yg bertiga , tok siah kena jaga wan mi yg sakit sbb bp tinggi. Kalau tidak tok dah plan nak mai dgn wan naik flight dan check in kat seri pacific. Tok che ah pon jaga wan awang yang sakit jantung... Acu pulak kena admit hospital juga, mama ngah yg dekat ni pun tkde, kena shuccho ke london. Takpe la..lagipon ni kali ke 4 mama bersalin. Masa no 3, sara je mama sempat pantang dan dijaga oleh tok. Masa bersalin pon abah hanya sempat tgk aidil dan sara. Masa aichan katjepon tu, abah tgh jaga aidil disebalik tirai..dengar suara je la.

Apa2 mama bersyukur...terlebihnterkurang adalah ketentuanNya.

5 comments:

AmY DeaN said...

Nak jadi orang first! Tahniah CT....and please update gambar header tu okay...hahhaa...

nikoniko_mama said...

omedetou~~ sronok baca entry ni... yoku gambarimashita ne!! part yg ngantuk n laughing gas tu mencuit hati la.... heheh.. tetiba teringin lak rasa nk ada baby lagi... hahah ^ ^

syanashwa said...

omedeto gozaimasu! :) bestnye dh dapat 4!! :)) setiap satu pengalaman berbeza, kan.. slamat berpantang ye! :)

chilun @ cik pau @ bibimie said...

congrats...! selamat berpantang dan selamat menyusukan.. :)

yusmEa said...

xpe k ti..next time insya Allah ade rezeki dpt la madoc teman lg time bersalin.hihi..omedetou!

Our latest picture