Friday, October 9, 2015

PCMC vs DEMC

Prince Court Medical Centre (PCMC)









DEMC (Darul Ehsan Medical Centre)














Setakat ni, aku suka gunakan khidmat dua hospital ni kalau anak-anak sakit. Dulu-dulu, pernah juga pergi Columbia Asia Puchong dan Cheras dan pernah beranak kat Pantai KL tapi tak boleh nak masuk dalam list la. PCMC ni kat KL, tengah-tengah kota, nampak KLCC dan DEMC pulak kat Shah Alam. Dari rumah BSP ni memang lagi dekat dengan DEMC la.
 Kat bawah ni nak senaraikan kelebihan dan kekurangan dua-dua hospital ni.

PCMC DEMC
tengah bandar kat KLCC Shah alam 
dekat dengan sekolah dekat dengan rumah
bilik single, luas, ada carpet bilik single kecik, tak de carpet
ada sofabed ada kerusi panjang
bilik terpencil, sunyi, privacy rasa macam duduk hospital, kejap2 nurse masuk
internet slow internet laju
TV banyak channel TV kurang channel
nurse baik tapi kurang mesra nurse mesra dan baik
complimentary food untuk penjaga tiada
tiada belakang hospital ada kedai makan belanga
makanan sedap makanan so-so
Paed mesra tapi kurang rasi dengan Nina Paed so-so tapi macam berkesan 




Bilik PCMC paling low grade

Cantik kan... macam hotel. Dah la view KLCC.
Sofa tu boleh jadi single sofabed. 
PCMC memang takde sharing room, semua single kecuali dah penuh sangat so dia akan bagi sharing room untuk sementara waktu. Masa aku bersalinkan Aydan harga bilik single RM150 je. Lepas naik jadi RM220, dan starting from Oct 2015 dah jadi RM280.
Walaupun begitu, untuk pemegang kad AIA kaler merah, dalam bill masih charge RM150.

Bilik DEMC
Bilik yang atas tu untuk Paed ward. Ada Single room atau Twin sharing room. Sharing room nya berdepan dan ada dinding memisahkan. Sharing tu toilet dan pintu je. DEMC ada bilik-bilik lain yang hebat tapi harganya lebih mahal.

Kedua-dua hospital ni selalu penuh, jadi kalau rasa-rasa macam nak kena admit je, better call dulu untuk tanya bilik kosong. Kalau tidak, kemungkinan kena balik tido kat rumah, tunggu besok pagi baru boleh admitted.

Ini alamat PCMC
39 Jalan Kia Peng
50450 Kuala Lumpur Malaysia
Fax number : +603 2160 0010
24 Hour Hotline:
+603 2160 0000 
+603 2160 0999 
1-800-88-7262 
Recommended Paed by me: Dr Roliza, Dr Fadzillah, Dr Koshy

Ini untuk DEMC
Address:
No. 4, Jalan Ikhtisas,Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
General Line: 
(603) 5515 1888
Appointment Line:
(603) 5515 1966
Fax:
(603) 5515 1815
Recommended Paed by me: Dr Roliza, Dr Fadzillah, Dr Koshy




1 comment:

pursuit our dreams said...

Assalamualaikum Kak.. senang jumpa your blog.. saya tengah survey hospital utk pregnancy program.. u ada pengalaman bersalin kat demc ke.. tq

Our latest picture