Thursday, October 28, 2010

My Family

Okla. First of all, I would like to introduce la my family of 5.

                  
This is our head of family His name is Muhammad bin Wan Awang.
An ultimately caring husband and father.

Detik-detik perkenalan kami semasa sama-sama study di TUT . Dia ni merupakan senior yang aku agak
gerun..ahaha. Bukan aper, dia ni sombong sikit dengan budak pompuan terutama ngan kohai(junior).
Percintaan kami dulu agak express macam shinkansen la katakan... berkapel2 dlm 3 bulan,
makpak aku tau, derang suruh tunang... mak pak dia tau, depa suh kami nikah je. Kecik tapak tangan, besen aku tadahkan. Berlangsungla pernikahan kami pada 19 March 2004.
En Muhammad ni orang Baling, Kedah juga.(jodoh dekat...). Dulu sekolah kat SM Baling(jiran sekolah aku). Hobi dia...bersukan (kalau ada masa). Dulu2 dia suka gak drift2 merosakkan keter. Tapi itu masa belum ada tanggungjawab terhadap keluarga.
En Muhammad anak ke 6 daripada 8 adik beradik yang lainnya semua perempuan. Mak dia cerita, dia ni anak nazar. Makpak dia nazar, kalau dapat anak lelaki, akan buh nama Muhammad. Sebab tu nama dia takde Wan, walaupun keluarga dia ada title Wan. (sok tua2 leh la buh wan..Tok Wan).

So, next person in the family is me, Siti Sohailah.
pasai aku..nanti2 la aku cerita yer.
Lately, aku makin garang dengan anak2..(kesian anak2 aku)

This is our first children. Abang of the family. He likes kacau2 his sisters. Ugh...sebab tu la mak dia selalu
anginnn.. Forgot to introduce his name pulak. Aidil Ali.

he was born after 9days overdue in Takeuchi Hospital . Birthday dia 5/11/2005. Sepatutnya, dia keluar sebelum Raya tapi dia takmo kuar lagi. So,
sempatla aku beraya dulu, siap buat open house. habis je open house, penat... and contraction datang.. ahaha. Pegi hospital terus kena tahan. Masa ni recorded contraction adalah 30hrs, baru la kuwek kuwek kuar budak kecit ni. 2.7 kg je... Bahagia gile....anak first la katakan. Ditatang bagai minyak penuh.Kekkyouku jadi anak paling manja dalam keluarga. Harap2 lepas ni boleh berdikari yer. Jaga adik2...


Ok, next is our 2nd child. Ai Shahira. Ai comes from a Japanese words meaning love and Shahira means renowned. She is a very soft spoken, gentle, caring girl. But sometimes can become very2 stubborn.

Lately sangat memilih dalam bab berpakaian. Lepas balik je taska, minta nk tukar baju. Padahal teacher baru je mandikan. Then, kalau kami keluar dinner, dia lagi sekali nak tukar. Nak pakai baju jalan pulak. Balik dinner, lagi sekali tukar. Nak pajama pulak. Aduh... suka pakai jeans dan taknak dresses unless that dress covers her legs. Dan selalunya akan pakai tudung bila keluar walaupun kadang2 lepas sejam dua, dia akan tanggalkan tudung dan suruh kite pegangkan. Semoga aichan menjadi anak solehah. Oh yer, nama panggilannya Aichan. chan tu macam san dalam bahasa jepun tetapi digunakan utk anak kecil atau sesama kawan perempuan. Aichan pun lahir kat Takeuchi jugak selepas over due 5 hari. Tarikh lahir Aichan 20/9/2007. Anak2 aku ni suka sangatla duduk berlama-lama dalam perut... heheheh.

Last but not least is our youngest in the family, Yui Sara Kashfiya.
Alahai..berkerutnye kening dia. Yang ni anak Malaysia. ehehe. lahir and conceived kat msia jugak... Masa tu kerja kat Kulim.  lahir 15/8/2009 kat Chang and Koh wisma bersalin. Lahir berat 3.8kg... agak besar. Yang ni lewat 10 hari, kalah abang and kakak dia. Sekarang dah 14bulan, masih fully breastfeeding, alhamdulillah. Rezeki baby walaupun hasil perahan tak banyak mana, cukupla utk 1 day supply baby. Hobi Sara ialah duduk atas riba mama atau abah. Kalau nk bg dia jln2, main2 dalam rumah, mama sara kena tergolek depan TV baru la dia sanggup lepaskan mama. Parah sungguh. Dia ni taknak org lain pegang...sangat susah la kalau blk kg sbb ramai je yg offer nak ngasuh tp dia makin kejap pegang mama dia.

Jadi, inilah serba ringkas ahli keluarga aku..

No comments: