Sunday, June 19, 2011

Allergies and Anaphylaxis- Aidil Ali 6 months old

Anaphylaxis is a serious, potentially life-threatening allergic response that is marked by swelling, hives, lowered blood pressure, and dilated blood vessels. In severe cases, a person will go into shock. If anaphylactic shock isn't treated immediately, it can be fatal.
Anaphylaxis may begin with severe itching of the eyes or face and, within minutes, progress to more serious symptoms. These symptoms include swallowing and breathing difficulties, abdominal pain, cramps, vomiting, diarrhea, hives, and angioedema (swelling similar to hives, but the swelling is beneath the skin instead of on the surface).
Anaphylaxis may begin with severe itching of the eyes or face and, within minutes, progress to more serious symptoms. These symptoms include swallowing and breathing difficulties, abdominal pain, cramps, vomiting, diarrhea, hives, and angioedema (swelling similar to hives, but the swelling is beneath the skin instead of on the surface).

memangla mula2 ingat nk seronok di nagoya. adik dan hafiizh pun datang kan. tapi, terjadinya satu peristiwa yang tk dapat dilupakan. huhuhhuh
lepas mkn spaghetti di italian mura..jalan2 kat situ.mula2 aidil okey jer..seronok2 dengan maksu n paksu. then tetiba dia mula meraung, mama ingatkan aidil lapar, so mama pun dukung dan cuba pujuk aidil suruh diam2 sebab mama nk cari tempat port nak menyusukan aidil. aidil meronta-ronta, dia gesel2kan muka dia kat bahu mama. so, mama bagila aidil kat abah..masa tu, mama tgk muka aidil dah bengkak2. ya allah, terkejut betul mama. cepat2 mama masuk toilet terdekat, nak menyusukan aidil. masa dalam toilet tu, aidil menangis tapi suara tak keluar (selop). mata dia melilau-lilau macam org nak sawan. nampak dia tak larat sangat. susu pun aidil dah taknak. yang paling mama gerun ialah muka aidil dah jadi lain..bukan muka aidil lagi dah. mama betul2 panik masa tu. mujur ada adik....
cepat2 bawa keluar dari toilet dan bagi kat abah. aidil masa tu dah separuh sedar. nafas pun dalam je bunyinya. risau sangat. kami pun berlarilah menuju ke parking lot (dah la jauh sbb org ramai aritu). took about 10min. sampai di kereta, mama tgk, muka aidil kemerah-merahan. badan pun naik biji2 kecik warna merah. mujur la aidil nak menyusu. apa la kena anak mama seorang ni. terus ke ER hospital okazaki (sejam lepas tu baru sampai). aidil dah tertidur masa dalam kereta. mama suspect aidil ni salah makan la. allergic kot. sbb ni pertama kali mama bagi aidil makanan yang sama dengan org dewasa sb aidil dah 6 bulan. mama bagi aidil makan roti n vegetable soup (yg tawar sbb tu mama berani bagi..kurang garam la katakan) masa lunch.
kat hospital, aidil muntah 2 kali.berbuih-buih dia muntah. lepas aidil muntah, barulah nampak aidil sihat kembali. alhamdulillah.takut betul mama harini..... jumpa doktor, doktor pun kata ni maybe sbb allergic (shisshin jin mashin..atopi) dia suruh buat blood test untuk check aidil allergic apa. siann anak mama ni.





No comments:

Our latest picture