Sunday, March 25, 2012

Sayang anak, tangan-tangankan

Aku sejak ada anak 4 ni makin cepat darah naik. Bukan blood pressure yang naik tapi cepat rasa nak
marah. Adakah sebab postnatal depression.

Kadang-kadang benda yang kecik pon boleh jadi hangin satu badan. Bila dah angin tu, apa lagi, sapa buat
salah memang kena la cubit ka, luku ka..sakit la.

Macam mana la nak kawal amarah aku ni. Kena banyak baca Quran, nasihat Mr husband..hehe. Macam laki aku, dengarnya dulu sebelum kawen ngan aku agak baran tapi lepas kawen ni, dia banyak baca
quran mmg byk la sabarnya.Alhamdulillah.

So aku nak list up perkara-perkara yang membuatkan aku tangan-tangankan anak2


1. Aku ni tk rajin nk kemas jadi aku cukup marah kalo anak2 buat sepah. Kalau nak main, kena main dalam bilik, lepas tu kena kemas lepas main. Tapi budak-budak ni bukannya nak ingat sangat pun. Kemas pun belum terus p terkam game pulak. Bila aku tengok, mula la aku nak jadi incredible hulk.

2.  Lagi satu kalau anak-anak makan sambil berjalan atau tak makan kat meja makan...aku memang sangat
anti. Bila balik kampung, ada sepupu-sepupu, suka la budak-budak ni bawa pinggan makan depan TV. Awal-awal dulu aku larang la sebab anak aku bukannya reti nk makan tak tumpah. Last-last aku give up sebab takkan la anak aku nak makan kat dapur sendiri-sendiri je. Bila blk rumah, budak-budak
terbawa peel makan rata-rata, jadi mak dia ni jadik la incredible hulk lagi.

3.  Kalau anak-anak mandi sambil main air tapi badan langsung tak basah. air merecik keluar dari bilik air sampai basah lantai. Aku cukup hanginnnnnnn!

4.  Kacau aku time tgh masak.. nak itu nak ini...

ALamak...baby dah  nangis...babap kang

4 comments:

syanashwa said...

haha... sabaq na.. ni yg buat suspen nk tambah jadi 4 nih.. ;)

The name is Nor said...

owh dua pun cukup membuatkan my blood go upstairs..huhu

nikoniko_mama said...

tak payah tunggu 4 akak... bi yg 2 ni pun dh up level garang n cepat naik hangin.. kengkdang tu dengan perangai ayah pun nk naik hangin.. hahhhhaahaha.. dugaan dugaan...

KhAiri uBAi said...

huhu...ritu sy dga assalamualaikum...ustazah tu share gak pe yg laki dia ajar kt dia....kalo nak marah/rotan sume bt time kte dah cool down...bl marah tu g tmpt len dulu....dh ok br dtg dan rotan ke haper....so bl kte dah ok time tu kte marah utk nasihat....marah tanpa rse benci...pukul pon atas nak bg pengajaran dan pukulan tu xkn sesakit bl kiter tgh marah....tp blh bg pengajaran kt anak2....hehe..sbg sharing aper yg sy dengor jer la....