Wednesday, September 28, 2011

Cara nak ajar anak berenang

OK la...ni dapat daripada pembacaan kat internet. Try nak praktikkan tp taktau la berkesan ke tak ek.

1. Mula ajar anak supaya jangan takutkan air. Start dari baby dah boleh practice. (untuk anak no 3 dah try).
   Bila mandi bilang 1,2,3 dan curahkan air ke muka dia. So, sekarang ni kalau mandi pool ngan dia, kira 1,2, 3 dan tenggelamkan dia pon dia  tk marah.

2. Ajar anak masukkan muka dalam air...memerlukan kesabaran untuk sesetengah budak. Tak boleh paksa, kalau paksa nanti terus dia takutkan air. Semalam, berjaya suruh Aidil selam. Cakap kat dia, kalau Aidil berani pegang kaki mama, nanti mama bagi hadiah. hahahhahahaha.... sesetengah budak yang tak takut air, memang naturally akan berani menyelam. Aichan lagi la penakut nak basahkan kepala.

3. Bila dah berani selam, baru ajak dia masuk ke kolam yg lebih dalam, suruh dia pegang tangga dan belajar untuk apungkan diri. Yang ni pun rasanya makan masa jugak la kalau tengok situasi anak2 ku ini.

.......................................to be continued.....

No comments:

Our latest picture