Jom kenal-kenal! Malay, English and Japanese speaking fulltime working mom with 6 kids who loves travelling,and cooking.
Thursday, September 20, 2012
LAKSAのレシピ
材料
めん(laksa)800g
きゅうり()
トウガラシ
玉ねぎ
サラダ
スープ
アジ 4匹
缶詰イワシ 1
チリーペースト 2Tbs
玉ねぎ 1コ みじんぎり(ミクサーあれば、ミクサーでかけて)
kesum leaf(葉っぱ)
みょうが 1個
asam keping 5個
*otak udang 2tbs
*serai 2本
ニンニク 2個
作り方
1. 魚を煮て(塩+asam keping 1個)
2. 煮た魚を骨とり
3. ミクサーで魚の身、玉ねぎ、ニンニク、serai をかけて、ペーストになる
4. 鍋に水いれて、(3)で作ったペースト+缶詰めのイワシをいれて
5. 30分煮込み
6. kesum leaf(葉っぱ)
みょうが、asam keping 、otak udang 、塩、砂糖 いれて、10分ほど煮込み
7. Laksaめんはお湯で煮て、トスしてから、Bowlに入れる、Laksa汁をいれrて、好きなトッピングして、できた
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2022 i m back
Woah... Dah berapa tahun tak update ni. Sayang pula kalau hilang. Nak attach gambar pon dah lupa. Camne ni.
-
Hari tu aku survey are Pinggiran Putra, Equine dan sedikit2 kat Kota Perdana in Seri Kembangan. Harini cerita aku survey area Puncak Jalil...
-
Oh yer, nak tambah sikit testimoni set diet Shaklee dengan Lecithin yer. credit to kak Yati Lecithin sangat best, Thanks to Shaklee...
1 comment:
1st akak wat laksa guna resepi sekilo ikan. Seminggu hari2 makan laksa. Akakakkaka
Post a Comment