Sunday, September 16, 2012

Puasa dan breastfeeding

Bismillah

Lama sungguh rasanya tak menulis. Rindu pulak rasanya. Bukan apa, masa bulan puasa agak sibuk, balik rumah dah nak prepare berbuka, lepas berbuka nak berkepit dengan baby lagi. 
Namun, alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Susu perahan puntaknada beza antara bulan puas a dgn tk puasa, mungkin barakah bulan Ramadhan, lagi banyak hasilnya.

Okla, nak share juga macam mana nak kekalkan susu perahan semasa berpuasa ni memandangkan
Tk boleh minum di siang hari.

Jangan takut untuk makan makanan lengkap masa bersahur. Kalau boleh, biarlah masa bersahur tu makan lagi lengkap daripada time berbuka. Cukup dgn sayur, lauk, buah, kurma, nasi tak lupa ye.
Macam saya, mmg bangun pukul 445am, panaskan lauk atau masak lauk simple tapi lengkap sebab anak sulung yang 7 thn juga nak berpuasa. Kalau dia tak makan makanan lengkap, sure punya la dia 
tak dapat puasa sehari penuh. Jadi mak kena berkorban sikit bangun masak makanan kegemaran dia.

Jadi, simaknya pun, drpd asalnya tk selera makan, terpaksa memaka diri untuk makan sebab takut susu tk cukup. Anak baru 4,5 bulan...harusla teruskan lagi the best susu a mom can give kan.

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiii, awal awal bolehla, dah tengah tengah berpuasa, mmg tak lalunak makan.... Tapi dengan apa yang saya amalkan... Alhamdulillah berjaya kekalkan susu sama malah lebih daripada bulan tk puasa.

Saya amalkan makan meal shake,  dan performance drink time sahur. Kalau saya rasa tk lalu makan, saya lebihkan minum meal shake campur dgn esp soy protein. Kalau rasa tk dapatnk minum lebih time sahur, saya lebihkan minum performance drink. Alhamdulillah, berbaloi baloi. Terasa perbezaan sangat kalau terlupa minum dgn bila minum time bersahur tu. Badan pun tak rasa penat.

Meal shake tu mengandungi 12 Vitamin dan 7 galian lengkap yg diperlukan badan..j adi boleh la nak tampung tampung kot mana yg tk cukupbtime puasa. Lagi satu tklupa utk kunyah kurma jugak. Jadikan macam jajan pun ye. Kurma pun boleh banyakkan susu juga insyallah.

Tapi apa apapun kalau tk pam at least 2 kali sehari masa kerja, jangan mimpi la nak byk susu kan. Takkan la pam sehari sekali nak terus dpt 4, 5 botol kan......... Dan jangan la suka skip skip sesi mengepam. Sekali skip,mmg sah, esok rasa susu makin kurang. Macamnkes sayay, kdg ada gak hari tk sempat. Tapi still kena cover pam time malam ke awal pagi dan mmg kena make sure bagi signalnkat badan yang nak pam at least dpt 4 botol full yer. 

Ok la..... Kalau nak share topic topic bfeeding...jumm la


No comments:

Our latest picture