Sunday, March 24, 2013

Impetigo

Impetigo /ɪmpɨˈtɡ/ is a highly contagious bacterial skin infection most common among pre-school children.[1] People who play close contact sports such as rugby, American football and wrestling are also susceptible, regardless of age. Impetigo is not as common in adults.

Masa kat Jepun, Sara terkena ni... mula-mula ingatkan HFMD sebab jadi kudis kat area mulut, tengkung dan tangan. Lepas upload gambar kat FB dan ada komen dari dokter2 baru la tau ini Impetigo rupanya.

Mula-mula jadi tak teruk tapi masa minggu terakhir yang sibuk dengan expired Visa tu jadi makin teruk.
Disebabkan kesuntukan masa dan area hotel tu takde paed jadi sebaik saja kami sampai KL baru pegi klinik qistina. Dapat antibiotik dan ubat sapu. Alhamdulillah lepas 2, 3hari terus dah clear up.
Tapi jangkit pula kat Aichan.Aichan jadi tak teruk cuma kat kepala jadi teruknya..dah la rambut tebal, nak sapu kemain susah.





Cuba tgk mulut Aican dan tangan dia. Mula-mula macam kena gigit nyamuk pun ada. Kes Sara mula-mula sebab kering sangat. Ingatkan sebab tu so puas la tempek lotion tapi tak baik-baik.

Petua untuk legakan impetigo ni letak ACV(Apple Cider Vinegar). Macam in my case, tempek juga Shaklee vitamin E bila luka tu dah kering. Tujuannya untuk hilangkan parut. Alhamdulillah... dah comel balik dah anak dara dua org ni.

No comments:

Our latest picture