Wednesday, November 3, 2010

Breastfeeding in my point of view

      10 years back, i saw breastfeeding as out of date. Only people from kampung or poor people breastfeed their children publicly. I kept saying to myself.. ei, orang ni tak malu ke menyusu anak depan orang. Kenapa tak bagi susu botol je. Takde duit ke?? Aghh..!me my self sooo dumb! No money could ever buy breastmilk, you know. (But lately I heard about people selling breastmilk...betul ke?)
    When I was pregnant with my first baby, I didn't plan on breastfeeding nor giving my son cows milk. I prepared nothing on that area. I bought cute cutlery for baby but not milk bottle. I don't know why. During antenatal class, they talked about breastfeeding as if it was a natural thing to do in Japan. So I think, let the nature takes it job.
     Until, I heard my son first cry and got to cradle him in my arms... I knew that I must breasfeed him. No matter how. hehe..some how, with the help or the nurses and the strict training given by the hospital during my stays..hahaha.. with no doubt, i managed to breastfeed my son, and after that my daughter and now, my 2nd daughter also.

    Untuk bakal-bakal ibu, bakal-bakal bapa, ketahuilah yang natural itu adalah yang terbaik. Tidak tertanding nilainya dengan susu yang berharga ratusan ringgit pun. Langit tidak selalunya cerah,jadi sediakan payung sebelum hujan. Ape yang aku merepek ni.. tak semua proses natural tu berjalan dengan natural, mungkin perlukan kesedaran dan usaha. Especially kalau lepas beranak je, anak masih merah-merah dah kena tinggal kat orang sebab nak memenuhi keperluan bekerja. Untuk case seperti itu, kenalah buat stok byk-byk, invest utk pam letrik yang double pump(sebab jimat masa, unless la konfiden diri tu terer cam cik Fid atau super ibu yang perah pakai tangan je). Alah, beli baju baby banyak2 mampu, kasut mak berpasang-pasang mampu... takkan nak invest utk 2 thn kegunaan <RM500 pun tak boleh. Dah jimat beli susu tepung....

   Anak aku yang no 3 ni memang tolak 100% susu selain susu ibu. Even milo ais(bersusu) pun dia reject yer. takkan aku nak p perah susu aku buh dlm milo ais kat kedai kottt,nak oiii. Kalau anak2 no 1 dan no 2, start umur 1 tahun je aku kenalkan dengan fresh milk supaya bolehla aku buat carbonara spaghetti ke, cabbage milk soup ke, cream soup ke... tak kuasa nak masa guna susu sendiri woo. yang no 3 ni lebih gemarkan susu ibu.. ahhaha. Nak buat camno..dah sedap sangat kan. hahahah//....

2 comments:

Siti said...

I like your post ni Ct....

maYa said...

OO gitu cite nye..kekeke..aku lak lain..dr kecik smpi besor sedare mare aku baik mak or belah bapak aku sume mmg bf anak2 sume..jd mmg dr kecik da terpikir akan bf kan anak juge..kekekekekek..tp xnafikan betul ckp ko, ade la certain org ckp mcm2 -ve psl bf..org tu mmg xcukup ilmu laa..kekeke..mcm ko kecik2 dulu laa..hahaha..jgn mare..tp at last ko sedar kan..mcm laki aku laa..sedare sblh die sume mmg xbf nyer..tp bile die tgk aku gigih bf kn anak2 die, die plak gi sedarkan sedare n xsangke kawan2 opis die pon die susume suh wife2 dorg bf..masih ramai tau siti org diluar sana xbf kn anak2 mereka atas alasan xde susu..sedey dgr..

Our latest picture